Toestand in de plantage
Enkele weken geleden was de fenolgie drie weken voor op het gemiddelde. Met de koude temperaturen van de afgelopen weken is die voorsprong ondertussen teruggelopen tot ongeveer één week. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we een uitgerekte bloei zodat de bloei bij peer die reeds tien dagen bezig is , vermoedelijk in totaal een drietal weken zal duren. Ook bij de andere fruit soorten is er een grote spreiding in bloembot ontwikkeling. Ook bij de vroege kersen rassen is de bloei reeds begonnen. Hierdoor zal iedereen dit jaar dus langer van de bloesems kunnen genieten.
Voor vruchtzetting willen we verwijzen naar het artikel van An Gomand in Fruitteeltnieuws, 2008, nr 07. Meer informatie over dunning kan je vinden in het artikel van An Gomand en Hans Goossens in Fruitteeltnieuws 2008, nr 08.
Vorst schade
Terwijl vorig jaar april warm en droog was, hebben we dit jaar begin april al enkele keren vorst gehad, een eerste keer bij Pasen en een tweede keer op 8 April. Bij de vorst van de paas nacht waren de bloemen bij peer nog in een vroeg stadium van groene knop terwijl de bloemen op 8 april in een kwetsbaar stadium van begin bloei waren . Op de laag gelegen percelen is er dan ook duidelijk vorst schade aanwezig en dienen er correcties uitgevoerd met gibberellinen bespuitingen.
Ook bij de vroege appelrassen zoals Kanzi, Boskoop en Idared is er schade vastgesteld maar al bij al valt de schade tot nog toe meestal mee. Ook Frankrijk en Nederland hebben hun deel van de vorst gehad met temperaturen tussen -3.0 en -5.0 °C..in sommige fruit productie gebieden..
Bladvoeding
Zolang er niet veel blad aanwezig is, heeft het weinig zin om veel bladvoedingen te geven. Wat wel kan is een lage dosis ureum toe te dienen van 3 tot 5 kg/ha om te voorzien in de N behoefte van de bomen wanneer de opname door de wortels niet optimaal verloopt door de koude.. Bij toediening van bladvoeding in de bloei moet je ook oppassen met zouten in verband met een mogelijke verbranding van de inwendige bloem delen. Dit vormt geen probleem bij ureum. Je kan ook een kleine hoeveelheid solubor (200 g/ha) bij de gewone gewasbescherming bijvoegen om de pollenkieming te verbeteren van de fruitbomen in bloei. Om een goede bestuiving te krijgen kan eventueel op het tijdstip van volle bloei met de ventilator door de plantage gereden worden op het moment dat de bestuivers goed in bloei zijn met de bedoeling het stuifmeel te verspreiden in de plantage.
Perenbladvlo:
De druk van de perenbladvlo valt nog redelijk mee omwille van de lage temperatuur van de laatste tijd. Er zijn al jonge larven op de bomen aanwezig maar de ontwikkeling verloopt langzaam. Bij de toepassing van kaolien is er een deel van het product afgeregend door de grote hoeveelheden neerslag in de maand Maart.. Het probleem is dat er weinig effectieve producten zijn om perenbladvlo te bestrijden.
Schurft
Voor schurft is de situatie verraderlijk. Ondanks de lage temperatuur zijn er toch ernstige infecties van schurft met soms reeds belangrijke uitstoot van ascosporen. De belangrijkste perioden voor schurft bestrijding breken nu aan en daarom dient de voorkeur gegeven om de zware infecties af te dekken met een combinatie van een preventief middel gecombineerd met een curatief middel. Je kan best nog even wachten met het toepassen van TMTD op peer, zeker omdat dit jaar een beperking is op het gebruik van TMTD van 4 keer. Je kan beter vanaf de juni rui 4 x TMTD toepassen. Wel opletten met de nieuwe wachttijd van 35 dagen.
Bijen en bloesemtoeristen
We hebben ze beiden nodig. De ene om de vruchten op de boom te krijgen, de andere om deze vruchten te consumeren. Let daarom goed op de voorschriften i.v.m. het al of niet mogen gebruiken van middelen tijdens de bloei. Eén foutje kan het imago van de hele sector zeer negatief beïnvloeden.
Jeroen Rottiers
Werkgroep Kwaliteit