Toestand in de plantage
Door de zeer zware hagelbuien van de afgelopen week is er enorm veel schade vooral in de perenplantages. De appel percelen waren nog niet volledig uitgebloeid en konden de schade ontlopen . We kunnen echter niet spreken van een algemene schade aangezien de hagelbuien de aanplantingen zeer onregelmatig getroffen hebben. Wij raden op dit ogenblik vooral aan om ervoor te zorgen dat de bomen in conditie blijven. Het zal er in de komende dagen op aan komen om de opgelopen schade zo goed mogelijk te beoordelen. Bij peer wordt er best met Captan behandeld ; bij appel wordt er best een BCM toegevoegd om kanker infecties te vermijden . Bij de zwaar getroffen percelen is het tevens van het allergrootste belang om bij de behandeling nu reeds te denken aan het komende jaar. We moeten alleszins vermijden om de bomen in een stresssituatie te brengen of om de bomen op een al te agressieve manier te gaan behandelen tegen bijvoorbeeld perenbladvlo. In vele gevallen zal het enkel nog een kwestie zijn om de oogst van het volgende jaar te vrijwaren. Hiervoor raden wij aan om zoveel mogelijk te dunnen. Om de groeischok die ontstaat na hagel af te remmen kan er gewerkt worden met Regalis ; we willen er toch nog eens de klemtoon op leggen dat dit product tot ten laatste eind juni mag gebruikt worden.
Er komt veel nabloei voor in de basis van de hoofdbloei, zowel bij appel als bij peer. Aangeraden wordt om ook bij de gevoelige appelrassen zoals James Grieve deze nabloei te verwijderen.
Opgepast : de nabloei moet men afbreken en niet afsnijden. Afsnijden geeft een veel hoger risico tot het verder besmetten van andere bomen. Daarenboven mag de nabloei enkel verwijderd worden bij droog weer, vermits dan de wondjes op korte tijd dichtgegroeid zijn met wondcallus en de kans op verspreiding dan kleiner is.
Hagelbestrijding
De laatste jaren zijn heel wat fruitteeltbedrijven in moeilijkheden geraakt door hagelschade. Dit risico moet in de toekomst zo veel mogelijk vermeden worden. Daarom zal de ganse fruitteeltsector werk moeten maken van een 2 – sporen beleid. Dit beleid zal in eerste instantie inspanningen moeten doen om de hagelschade te vermijden. Dit zou kunnen door de inzet van hagelkanonnen maar de inzet van dergelijk materiaal is nog geen absolute garantie dat er geen hagelschade optreedt . Het is bovendien enkel zinvol als het kan gekoppeld worden aan zeer nauwkeurige weersvoorspellingen. Om dit te optimaliseren worden er op dit moment bijzondere inspanningen geleverd in de sector.
Jammer genoeg zullen we er ons moeten bij neerleggen dat ook met de beste hagelbestrijdingstechnieken hagelschade niet volledig zal kunnen uitgeschakeld worden. Daarom hernieuwen we onze oproep om te komen tot een betaalbare hagelverzekering. Hierin is de tussenkomst van de overheid onontbeerlijk aangezien enkel een betaalbare hagelverzekering voldoende mensen zal kunnen motiveren om zich aan te sluiten.
Vruchtdunning met Carbaryl
De periode van Amid-thin is op het ogenblik van verschijnen van dit nummer voorbij. Er kan dus enkel nog met Carbaryl gedund worden. Vooraleer men beslist om te dunnen met Carbaryl, moet eerst effectief op het perceel gekeken worden naar de vruchtzetting en naar de dikte van de vruchtjes. Een algemene indruk op dit ogenblik is dat de vruchtzetting op het meerjarig hout bij Jonagold dikwijls te kort schiet . Een algemeen advies kan niet gegeven worden, gezien de grote variatie van perceel tot perceel. Carbaryl wordt ca. 3 weken na volle bloei ingezet, bij een gemiddelde diameter van ca. 12 mm op het meerjarig hout.
Volgende dosissen worden aangeraden :
· Braeburn, Delcorf, Earligold, Gala, Golden : 1,5 kg/ha Carbaryl 50 %
· Elstar (en Gala) : twee maal 1,5 kg/ha Carbaryl 50 %
· James Grieve : 1 kg/ha Carbaryl 50 %
· Jonagold : 0,75 à 1,5 kg/ha Carbaryl 50 %
Elstar en Gala kunnen een eerste keer met Carbaryl gedund worden op het einde van de bloei en een tweede maal bij een gemiddelde vruchtdiameter van 10 à 12 mm op het meerjarig hout. Wanneer de vruchtzetting bij Golden zeer goed is, dan kan overwogen om nog een tweede keer Carbaryl in te zetten bij een gemiddelde diameter van ca. 12 mm op het eenjarig hout.
De periode van 16 tot 30 dagen na volle bloei is belangrijk voor het verder aanzetten van de vruchtjes. Wanneer men in deze periode enkele dagen na elkaar donker weer heeft, dan treedt er over het algemeen een sterke junirui op.
Bemesting en bladvoeding
Wie op dit moment nog geen stikstofbemesting uitgevoerd heeft, wordt aangeraden om toch nog stikstof te geven, maar dan een kortwerkende stikstof aan ca. 20 kg N op de strook. Er is daardoor wel een verhoogd risico op vruchtrui, doch dit zal groter zijn bij een volledig gebrek aan voedingsstoffen.
Nu kan gestart worden met de bladbemesting met magnesium, mangaan, boor en eventueel zink. Best is van af te wisselen tussen enerzijds mangaan en anderzijds magnesium en boor.
Ziekte- en plaagbestrijding
Vooraleer we aandacht vragen voor de diverse ziekten en plagen die kunnen voorkomen in de aanplantingen zouden we een dringende oproep willen doen aan alle fruittelers om meer aandacht te hebben voor hetgeen zich in de aanplantingen afspeelt. Het is immers van het allergrootste belang dat men weet wat er zich afspeelt in de aanplanting om op een accurate manier ziektes te kunnen bestrijden.
Witziekte op appel werd dit jaar onderschat en moet zeer dringend aangepakt worden. Het is een milde winter geweest, waardoor het mycelium niet afgevroren is. Een infectie van witziekte treedt op bij warm en vochtig weer. Witziekte moet je in de eerste plaats behandelen door de witte pluimen te verwijderen. In de tweede plaats dient men de percelen te behandelen, liefst door de verschillende actieve stoffen af te wisselen. Exact en Topaz zijn in dit verband zeer geschikte producten die kunnen toegevoegd worden bij de bespuitingen tegen schurft. Indien men te maken heeft met een zeer zware aantasting raden wij aan de plantages een witziektebestrijdingskuur te laten ondergaan door ze 3 keer te behandelen in 10 dagen.
Perenbladvlo was vorig jaar op het einde van het seizoen een probleem. Uit proefresultaten blijkt dat Euparen en Mancozeb een nevenwerking hebben tegen perenbladvlo. Het inzetten van deze middelen kan helpen om de perenbladvlo te onderdrukken. Wel moet men oppassen voor een slechte bladstand bij het herhaald inzetten van zink bevattende middelen en tevens dienen we rekening te houden met de beschadiging door de hagel van de diverse percelen.
De feromoonvallen dienen uitgehangen te worden : vanaf 1 mei voor fruitmot; vanaf 15 mei voor bladroller.
Pseudomonas
Pseudomonas komt vrij beperkt voor dit jaar . Pseudomonas herken je aan de duidelijk afgerande vlekken op het blad of op de vruchtjes . De aangetaste peertjes zullen afvallen. Bij sterke hagelschade kunnen de wondjes op de vruchten aangetast worden door Pseudomonas bacteriën en worden de peertjes geheel of gedeeltelijk zwart . In vele gevallen is het zwart worden van de vruchtjes echter een verruwing als gevolg van een groeischok . In de verhagelde percelen moet men niet ver zoeken naar de oorzaak van een groeischok en is de plotse ontbladering zeker mede oorzaak, maar ook op andere percelen komt het verschijnsel voor.
Niet alle afgestorven knoppen hebben te leiden van Pseudomonas. In vele gevallen is de perenknopkever hier de boosdoener. In dit geval bevindt de made zich in de bloemknop.
Luc Vanoirbeek
Werkgroep kwaliteit
3/5/2002