Toestand in de plantage
De bloeiperiode bij peer loopt nu stilaan op haar einde. Conférence is drie weken eerder uitgebloeid dan normaal. Het normale tijdstip voor de volle bloei van Conference is 20 april. De ontwikkeling bij Jonagold is ook duidelijk voor op het normale schema en we verwachten de volle bloeiperiode in de loop van volgende week .
De vorstschade van de eerste helft van april heeft de bloesems zeer onregelmatig beschadigd. We kunnen op dit ogenblik zeker niet spreken van zware gevolgen van de vorst maar toch moeten we vaststellen dat sommige regio’s tamelijk sterk geraakt werden. We mogen trouwens niet alleen spreken van de effectieve schade door puur oogstverlies maar we zullen eerder oog moeten hebben voor het verlies aan kwaliteit ; vooral bij appel verwachten wij dit fenomeen .
In de plantages wordt vastgesteld dat er nog veel moet gesnoeid worden. Wij raden u ten stelligste aan om niettegenstaande de zware moeite die dit vergt toch nog een laatste krachtinspanning te doen om ook de laatste percelen toch nog te snoeien.
Vorstschade beperken
Niettegenstaande het zonnige weer mogen we zeker nog niet denken dat alle vorstgevaar geweken is.Het vorstrisico blijft . Daarom moet zo veel mogelijk in het werk gesteld worden om eventuele schade tot een minimum te beperken.
Wie beschikt over een nachtvorstberegening, moet deze in orde hebben. Hierbij is het van het allergrootste belang dat de alarmtemperatuur goed afgestemd is. Het zou immers toch doodzonde zijn om een dure beregeningsinstallatie te installeren en om ze dan te laat in te zetten.
Het gras kort houden en de zwarte strook onkruidvrij maken, horen ook bij de algemene maatregelen. Het inzetten van bijen heeft een goede invloed op de bestuiving.
Wanneer lentenachtvorst optreedt, dan kan men, zowel bij appel als bij peer, de vruchtzetting chemisch bijsturen. Bij peer betekende dit de inzet van gibberellines wanner er vorstschade optreedt hetgeen in de beschadigde percelen gebeurde ; bij appel zijn er de vorige jaren proeven gebeurd met fungiciden en groeiregulatoren. Dit moet echter weloverwogen en zeker niet blindelings gebeuren.
Voor wie meer informatie wil over het bevorderen van de vruchtzetting bij zware of lichte nachtvorstschade, verwijzen we naar het artikel in dit nummer met dit thema als onderwerp.
Chemische vruchtdunning
Wanneer er geen lentenachtvorst optreedt, dan zal er dit jaar chemisch moeten gedund worden. Waarom, wanneer, met wat, met welke dosis en onder welke omstandigheden, kan je lezen in een artikel elders in dit nummer.
Wel willen we nogmaals benadrukken dat uit een internationale dunningsproef met zowel erkende als niet-erkende middelen, steeds blijkt dat Amid-thin en carbaryl de beste dunningsresultaten geven.
Bewaring
Op dit moment vormen scald en vruchtvleesbederf een groot probleem bij de bewaring. De appels waren al gevoeliger voor scald door de warme zomertemperaturen eind augustus en de vroege pluktijdstippen voor sommige Jonagold mutanten. Controleer daarom nu op scald, doe narijpingstesten en controleer of er geen lekken in de cellen zijn. Cellen die geopend worden, moeten snel geruimd worden. Het fruit moet op minder dan 2 weken verkocht zijn. De problemen komen zowel voor bij Jonagold als bij Jonagored.
Voedingstoestand van de bodem
Normaal gezien zou nu de onderhoudsbemesting moeten uitgevoerd zijn. In verschillende perenbedrijven werd de voorjaarsbemesting te laat uitgevoerd en kwam de stikstof pas na de bloei ter beschikking hetgeen de rood bruine verkleuring van de bladeren verklaart . Niet bemesten is een foutieve besparing. De volledige voedingsbehoefte van een fruitboom kan niet voldaan worden met bladvoeding alleen . Bladvoeding is een middel om de voeding bij te sturen.
Witziekte
Vochtig en warm weer geven aanleiding tot witziekte. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk te starten met de aangepaste behandeling aangevuld met het uitsnijden van de witziekte pluimen
Kanker
Er wordt op dit moment nog te veel kankers vastgesteld in de percelen. Kanker zou veel nauwgezetter moeten verzorgd worden. Het zorgvuldig uitsnijden en insmeren van de infecties is en blijft een belangrijke teeltmaatregel bij kanker gevoelige appelrassen .
Bacterievuur en Pseudomonas
Er worden op dit ogenblik geen primaire infecties vastgesteld. Toch blijft waakzaamheid geboden. Verwijder de overwinteringskankers vooraleer ze kunnen beginnen uit te zaaien.
In de meeste percelen blijft de infectie met Pseudomonas eerder beperkt ; dit is ongetwijfeld het gevolg van de schrale droge weersomstandigheden in de bloei . In percelen met ernstige vorstschade is er wel een probleem en sterven de getroffen bloeiwijzen af. Een lage dosis koper kan de infektie afremmen maar kan eveneens verruwend werken.
Luc Vanoirbeek
Werkgroep kwaliteit
6/4/1998