Teeltadviezen voor appel en peer
Toestand in de plantage
De toestand van de fenologie in de aanplantingen is dit jaar beduidend vroeger dan andere jaren. Op het ogenblik dat we dit artikel schrijven mogen we spreken van een voorsprong van 5 weken.
De hoeveelheid en kwaliteit van de bloembotten bij appel zit dit jaar normaal, bij peer is de toestand duidelijk beter dan vorig jaar. We kunnen stellen dat in de meeste aanplantingen voldoende bloembot aanwezig is om een normale oogst te garanderen. Toch stellen we vast dat er nogal wat variatie zit in de bloembotvorming. Op sommige percelen is er een probleem van bloembotsterfte.
Vele telers hebben vorig jaar minder stikstof gegeven aan de peren, uit vrees voor te veel groei. Uit proeven blijkt echter dat het geven van stikstof meer bloemen geeft. In de toekomst zal het dus zeer belangrijk zijn om een goed evenwicht tussen groei en vruchtbaarheid te bekomen. Vooral een goede belichting is positief voor de bloembotvorming. Peren snoeien zal dus terug meer stielkennis vergen. Het gevaar zit er dit jaar in dat men de koppen te zwaar laat worden (omdat de bloembotten zich daar bevinden), terwijl een zware kop negatief werkt op de bloembotvorming lager in de boom.
Vorig jaar werd er omwille van de geringe bloembotvorming veel hout in de bomen gelaten. Het is van het allergrootste belang dat dit dit jaar gecorrigeerd wordt. Niettegenstaande dit zeer veel tijd in beslag neemt en zware inspanningen vraagt, is het een noodzakelijke ingreep waarmee er geen risico’s mogen genomen worden.
Rooien en planten
Diegenen die nog bomen moeten planten raden we aan het bewaren van de bomen om ze eventueel in april nog te planten te verkiezen, boven het planten in al te natte grond. Voor het bewaren geven we de volgende tips :
- bewaren gebeurt best in een goed verluchte koelcel op een temperatuur van 0,5°C tot 1°C. Dit systeem dient verkozen te worden boven het ingraven om te vermijden dat de bomen al te snel zouden uitlopen.
- de koelcel moet dagenlang verlucht worden om te vermijden dat er nog ethyleen aanwezig zou kunnen zijn.
- een luchtvochtigheid van 95% is ideaal.
- de wortels worden best natgemaakt en daarna afgedekt bij de bewaring.
Bemesting
De bekalking zou op dit moment reeds moeten uitgevoerd zijn. Nog te veel fruitpercelen zijn te zuur. Een regelmatige bekalking heeft nochtans zijn positieve invloed op de kwaliteit bewezen.
Zoals hoger reeds aangehaald, is het zeer belangrijk dat de onderhoudsbemesting met stikstof gegeven wordt. Uit proeven blijkt immers regelmatig dat, wanneer er een tekort is aan voedingselementen, de scheuten dan langer worden met een daling van de bloembotkwaliteit tot gevolg. Het ideale tijdstip voor een onderhoudsbemesting met stikstof is 3 weken vóór de bloei.
De kaliumgift wordt best uitgevoerd begin maart.
Voor fosfor is het advies dat pas geplante bomen best in maart hun fosforbemesting krijgen om de wortels te stimuleren. De fosforgift op oudere bomen, wordt aangeraden na de bloei, om op dat moment ook een positieve invloed te hebben op de vruchtkwaliteit.
Traagwerkende meststoffen zijn sterk temperatuurafhankelijk en geven zeer lang stikstof vrij. Deze situatie zal echter van jaar tot jaar verschillend zijn. En als gevolg van het trager en langer vrijkomen van de stikstof gaat de groei in de meeste jaren te lang blijven doorgaan en aanleiding geven tot minder bloembot.
De nodige hoeveelheid stikstof fractioneren over maart en juni stimuleert vooral de groei. Op het moment dat de groei moet worden afgesloten, komt er nog teveel stikstof vrij en worden er minder bloemknoppen aangelegd. Verder heeft de bemesting van juni weinig invloed op de vruchtkwaliteit.
Eind augustus – begin september een extra bemesting uitvoeren kan in jaren van een zware productie de bloembotkwaliteit extra ten goede komen.
Tot slot waarschuwen we nogmaals voor de foutieve besparingen op de bemesting. Op lange termijn heeft dit onvermijdelijk een daling van de kwaliteit tot gevolg !
Meer over dit onderwerp kan je lezen in de bijdrage van An Gomand verder in dit blad.
Analyses
Aan de hand van bodem- en bladanalyses kan de nodige hoeveelheid stikstof dat nodig is worden bepaald. Deze hoeveelheid kan het best volledig in het voorjaar worden toegediend via bodembemesting.
Wortelsnoei
Wortelsnoei is geen algemene teeltmaatregel.
Wortelsnoei kan een goede teeltmaatregel zijn, op voorwaarde dat je niet te extreem gaat. Het verleden heeft steeds aangetoond dat extremen nooit goed zijn.
Alvorens te wortelsnoeien moet men echter rekening houden met :
· de mogelijkheden die men heeft om al dan niet water te geven.
· de voedingstoestand van het perceel.
· de hoeveelheid bloembotten of vruchten.
Bij de meeste percelen wordt best éénzijdig gewortelsnoeid om risico’s zoals droogtestress te vermijden. In het volgende jaar kan langs de andere zijde worden gereden. Het is zeker niet nodig om elk jaar opnieuw te wortelsnoeien omdat het effect van een behandeling duidelijk zichtbaar blijft over meerder jaren. Wortelsnoei brengt de voeding uit balans en kan gele peren tot gevolg hebben indien de voeding niet hersteld wordt.
In het jaar van de wortelsnoei zelf is het zeker noodzakelijk om extra te bemesten. De opvolging gebeurt altijd best aan de hand van blad- en vruchtanalyses.
Voorbereiding spuitseizoen
Het is weer begin maart, dus kan de eerste bespuiting zich spoedig aandienen. Belangrijk is dat de percelen hiervoor klaarliggen, dit wil zeggen : op tijd geborsteld en gehakseld.
Onkruidbestrijding
Indien dit vorig najaar niet gebeurd is, dan is het nu aangewezen om dit alsnog uit te voeren. Het is van het allergrootste belang dat de stroken zwart zijn tijdens de bloei aangezien dit een duidelijk effect heeft op de mogelijke vorstrisico’s.
Kanker
Kanker breidt nog verder uit. Reden hiervoor zijn de natte weersomstandigheden. Aangewezen is om deze schimmel gepast te behandelen : uitsnijden en insmeren van de bomen.
Bewaring
We raden aan om alle partijen bewaard fruit regelmatig te controleren. Dit houdt in dat we de temperatuur en de luchtsamenstelling in de koelcellen nauwlettend in de gaten moeten houden. Maar daarnaast raden wij ook aan om regelmatig te proeven van het bewaarde fruit om na te gaan of de vruchtkwaliteit nog goed is.
Bacterievuur
Bacterievuur infecteert vooral jonge aanplantingen van Conference via de nabloei in augustus. Het is niet eenvoudig om bacterievuur te onderscheiden van gewone zwarte takken met dode bloembotten. Toch roepen wij op tot uiterste waakzaamheid. Een tip die we willen meegeven is dat het vooral belangrijk is om de schors van de bomen in de gaten te houden. Bomen met een speciale fenologie dienen speciaal gecontroleerd te worden.
Hierbij dient u steeds in uw achterhoofd te houden dat het beter is om nu één of twee bomen te vernietigen dan er later tientallen te moeten verliezen.
Luc VANOIRBEEK,
Werkgroep kwaliteit