Toestand midden april
Toestand in de plantage
De weersomstandigheden zijn in het voorjaar de belangrijkste speler in de ontwikkeling van de gewassen. De droogte is momenteel het probleem dat zich stelt. Zoals in vorige teeltadviezen gemeld is het geven van water nu nuttig. Vooral het verhogen van de luchtvochtigheid in de aanplant kan een betere zetting geven.
De watermarks zitten nu op 30. Een streefwaarde van 15 à 20 is aanbevolen. De bedrijven die over een beregening en/of irrigatie beschikken kunnen deze nu best aanzetten. Voor meer info over het geven van water verwijzen we naar het artikel in Fruitteelt-nieuws, 2007, nr 4 van Ann Gomand en van Jef Vercammen in Fruitteelt-nieuws, 2006, nrs 9 en 10 van pcfruit.
De evolutie in de fenologie blijft op gelijke tred met het gemiddelde lopen. De kerselaars zitten duidelijk wat later daar zij heel wat koudepunten nodig hebben vooraleer de winterrust te doorbreken. Door de zachte winter zijn die er onvoldoende geweest.
Laag gelegen percelen zijn reeds getroffen door vorst. Na de zware oogst van vorig jaar zijn er veel zwakke bloembotten waardoor ze veel gevoeliger zijn voor vorst. Voldoende tellingen en controles doen vooraleer in te grijpen met zettende middelen is belangrijk.
Bij peren zal de bloei nu reeds goed gevorderd zijn. Bij appel komt de cruciale fase aan. Voor maatregelen naar vruchtzetting bevorderende maatregelen toe willen we verwijzen naar het artikel: ‘Hoe kunnen we, indien nodig, de vruchtzetting bij Jonagold verbeteren?’ in Fruitteeltnieuws nr 7 van Ann Gomand van pcfruit.
Om de pollenbuisgroei te stimuleren is de inzet van kleine doseringen boor goed. Na de bloei zijn de hogere doseringen mogelijk.
Planten
Er moeten nog heel wat bomen geplant worden. Beter is het om te wachten tot als er regen in aantocht is want de schrale winden kunnen grote problemen veroorzaken. Indien geen waterinstallatie beschikbaar is, dan is het aangeraden met een sproeier of andere mobiele watertransporten tot 10 l water per boom te geven. Dit kost tijd en geld maar dode bomen kosten veel meer. Uit proeven in de proeftuin pcfruit is duidelijk gebleken dat afdekken met champignonmest slechter is dan niet afdekken. (zie Fruitteelt-nieuws, 2006, nr 10)
Insecten
Vruchtschilvreter
Tijdens de eerste week van april lagen er reeds veel eieren van perenbladvlo. Momenteel (midden april) zijn de eerste larfjes aanwezig. De reden is de zachte winter waardoor deze parasiet reeds vroeg actief was.
Er zouden ook reeds adviezen voor Vertimec gegeven zijn maar vermits dit slechts 1 maal mag toegepast worden kan men straks in de problemen komen. Envidor en Vertimec worden beter in mei gepositioneerd want anders zijn de belangrijkste pijlen reeds verschoten en kunnen in de zomer grote problemen ontstaan. Uiteraard zijn de weersomstandigheden een belangrijke speler. De roofwantsen zijn ook reeds actief!
De eerste larven van de vruchtschilvreter zijn reeds waargenomen op appel en peer.
Spint: momenteel ontluiken de eerste eieren en waakzaamheid is geboden!
Schurft en witziekte
Schurft
Uitzonderlijk is het Paasweekend niet het sleutelmoment geweest. Maar uitstel is geen afstel. De volgende regenbui zal zowel naar schurft als witziekte een belangrijk moment zijn. Het preventief behandelen zal hier de belangrijkste slagingsmaatregel zijn.
Het inzetten van zacht werkende middelen in de bloei zijn een algemene voorwaarde naar kwaliteit toe.
Bijen en bloesemtoeristen
We hebben ze beiden nodig. De ene om de vruchten op de boom te krijgen, de andere om deze vruchten te consumeren. Let daarom goed op de voorschriften i.v.m. het al of niet mogen gebruiken van middelen tijdens de bloei. Eén foutje kan het imago van de hele sector zeer negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor de cowboys op hun ijzeren ros die zonder veel aandacht te besteden aan omwonenden door de aanplantingen galopperen. De eerste klachten zijn op de politiecommissariaten reeds binnen over het roekeloos aanbrengen van gewasbeschermingsmiddelen met drift naar de privétuinen.
Eddy Leclere
Werkgroep kwaliteit
Teeltadviezen midden april
Woensdag 11 april 2007 om 00u26, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...