Toestand in de plantage
Zowel de appels als de peren zijn dit jaar qua fenologie ca. drie weken voor op het gemiddelde. Het aantal bloembotten bij zowel appel als peer is groot. Op vrijdag 5 april stonden de meeste perenrassen reeds in volle bloei. Zonder vooruit te willen lopen op de feiten denken we nu reeds te mogen stellen dat we een vroege pluk mogen verwachten.
Er is tot op dit ogenblik relatief weinig vorstschade vast te stellen bij peer ; bij appel is er schade aan de bloemen van de triploide rassen zoals Jonagold en Boskoop maar de schade blijft meestal beperkt. Bij peer is deze beperkte schade waarschijnlijk toe te schrijven aan de hogere resistentie van de bloembotten door de lagere oogst van vorig jaar. De meeste perenrassen hebben op hetzelfde moment gebloeid, zodanig dat een optimale bestuiving mogelijk was. Op sommige plaatsen is de bloei snel geweest, hetgeen wijst op goede bloei- en bestuivingsomstandigheden.
Bij Doyenné zien we een hoog aantal bloembotten. We willen hierbij waarschuwen voor het gebruik van Gibberellinen als vruchtzettings maatregel omdat de kans reëel is dat men zich in een beurtjaar werkt.
Vruchtzetting en vruchtdunning
Wie beschikt over een installatie voor nachtvorstbestrijding moet deze in gereedheid houden.
Op appel wordt als algemeen advies een vroege behandeling met Amid-thin aangeraden indien de toestand van het perceel wat betreft de bloembotvorming echt slecht is en men de vruchtzetting wil verbeteren . Het meeste effect wordt bekomen wanneer er een temperatuur van rond de 15°C verwacht wordt.
Bij de peren merken we relatief veel bloembotten zonder bladeren. Deze bloembotten zijn meestal ontstaan uit de hergroei van vorige zomer of zijn een gevolg van een aantasting met perenbladvlo in de loop van september. In de meeste gevallen vallen deze bloembotten (of jonge vruchtjes) af. Daarom is het belangrijk dat nagekeken wordt hoe de percelen er in werkelijkheid voor staan op vlak van de bloembothoeveelheid. Wanneer er echt te weinig goede bloembotten vastgesteld worden (slechts 20 à 30% van normaal), dan dient bijgestuurd te worden met gibberellinen. Opgepast : percelen met voldoende bloembot, hoeven geen behandeling met gibberellinen.
Samengevat kan men stellen dat men gibberellinen bij peren aanraadt in twee gevallen : op jonge bomen van 3 à 4 jaar (om de vroege vruchtbaarheid te stimuleren) en op oudere percelen die zeer weinig of slechte bloembotten hebben. In beide gevallen dienen de gibberellines ingezet te worden bij 30% bloei.
Bacterievuur en Pseudomonas
Het risico op bacterievuur is op dit ogenblik zeker niet groot omwille van de klimatologische omstandigheden namelijk droog weer en onvoldoende temperatuursaccumulatie. Toch blijft grote waakzaamheid geboden omdat het bacterievuurrisico zich snel kan opbouwen . Voor Pseudomonas infekties is het veel te droog op dit ogenblik en is het infectie risico klein
Belangrijk is dat er rekening gehouden wordt met het feit dat Streptomycine enkel mag ingezet worden na een waarschuwing tijdens de hoofdbloei van appel en peer.
Groeiremming op peren
Zonder CCC moeten andere groeiremmende maatregelen genomen worden. Wortelsnoei wordt op dit ogenblik zeker niet geadviseerd en zelfs afgeraden indien men niet in de mogelijkheid verkeert om water te geven.
Onlangs is er een nieuwe groeiremmer erkend geworden door de diensten van het Ministerie van Landbouw. De groeiremmer Regalis kan een nuttig instrument zijn in de groeiremming. Toch willen we een aantal adviezen geven bij het gebruik van dit product. Allereerst is het zo dat de meest optimale resultaten bekomen worden bij een gesplitste toepassing.
Het is van belang dat de eerste toepassing op tijd gebeurt. Dit is volgens onze bevindingen in het 3 tot 5 bladstadium van de jonge scheuten. In die eerste toepassing kan er dan afhankelijk van het ras 1 kg/ha voor Conference (maximum 3 X te herhalen ) en 1,250 kg/ha voor Doyenné (2 X te herhalen ) toegepast worden. Voor appelen raden we aan om 2 X 1.25 kg per hectare in te zetten in percelen met teveel vegetatieve groei. Wat de resultaten betreft kunnen we nu reeds zeggen dat de invloed op de groeiremming van het product tot 50 % kan bedragen voor appelen .Appel reageert sterker dan peer qua groeiremming ; Doyenné reageert sterker op het product dan Conférence. Bij een te hoge dosis wordt de bloembotvorming negatief beinvloed .
Het is van het allergrootste belang om ook bij dit product de toegestane dosissen na te leven en de wachttijden nauwgezet op te volgen. De wachttijd voor Regalis bedraagt 55 dagen. We dringen er dan ook op aan dat het product zeker niet meer ingezet wordt na eind juni.
Bemesting
Normaal gezien moest de stikstofbemesting al uitgevoerd zijn. Door de zeer natte winter is er veel stikstof uitgespoeld. De stikstof is bijgevolg weg; hij zal wel nog vrijkomen, doch veel te laat. Fout is dus om niets te geven. Het is nog steeds “beter laat dan nooit”. Daarom wordt in de gevallen waar nog geen stikstofbemesting uitgevoerd is, aangeraden om 30 eenheden te geven via de grond. Een latere bladbemesting dient enkel als een bijsturing.
We zien dat het aanbrengen van drijfmest in de plantages toeneemt. We willen hierbij toch waarschuwen voor het laattijdig toedienen van dit product aangezien dit laattijdige stikstofwerking in de hand kan werken en dit de aanplantingen niet altijd ten goede komt. Het motto is hier “als het niet op tijd kan dan kan het beter niet toegepast worden”
Berijdbaar maken van de grasstroken en wendakkers
In dit kader is het ook belangrijk om naar de drainagetoestand van het perceel te kijken : werkt ze wel; zijn de buizen of grachten niet verstopt; ligt er een drainage en zo neen, moet er geen aangelegd worden; enz.
Wanneer de grasbanen opnieuw aangelegd worden, moet op dat moment ook bijgemest worden met een samengestelde meststof.
Snoeien
Nog heel wat percelen moeten gesnoeid worden. Velen zijn achterop gekomen om verschillende redenen : de fenologie is 3 weken vroeger; het planten is uitgesteld; de sortering liep niet zo vlot als verwacht; de tewerkstellingsproblemen; enz.
Ook hier is het beter laat dan nooit. Wanneer het rap moet gaan, wordt aangeraden om eerst te sleunen en achteraf terug te keren om het snoeiwerk af te werken (maar dit moet dan ook effectief gedaan worden !).
Bewaring
Op vlak van bewaring stellen we vast dat we te maken krijgen met een zeer snelle afrijping van het fruit. Dit heeft meerdere oorzaken maar volgens ons heeft het vooral te maken met de extreem natte omstandigheden tijdens de productie . Streng controleren en kort op de bal spelen is hier de boodschap.
Start spuitseizoen
Dit jaar kwamen er tot nu toe nog geen zware schurftinfecties voor. Toch raden wij aan om de nodige behandeling uit te voeren. Wat de Perenblavlo betreft zien we op dit ogenblik dat het overal vrij rustig is en dat de toestand zeker nog niet problematisch is. Wat de bestrijding van witziekte betreft raden we aan dit probleem op te lossen door de aangetaste takken op dit ogenblik uit te snoeien.
Varia
Kanker komt dit jaar meer voor, voornamelijk op de natte percelen. Goed verzorgen is de boodschap.
Luc Vanoirbeek
Werkgroep kwaliteit
12/4/1999