Teeltadviezen voor appel en peer
Toestand in de plantage
De junirui is tot u toe zeker niet overdreven te noemen. Op vlak van de kwaliteit valt op dat er vrij veel vorstschade is, vooral op de vruchten aan het eenjarige hout.
De oogstverwachtingen voor het komende seizoen duiden erop dat er minder Jonagold zullen zijn dan vorig jaar.Boskoop, Golden en Elstar komt er over het algemeen redelijk goed uit. Bij de peren wordt gesproken van bijna geen Doyenné en Durondo en een matige oogst voor Conference.
Groeiremming
Bij de peren stellen we vast dat er een zeer sterke groei van scheuten is. De mogelijkheden om de groei te remmen zijn echter beperkt. Een goed hulpmiddel is het trekken van scheuten. Het ideale moment daarvoor is op dit ogenblik.
In het algemeen is ook de wortelsnoei reeds uitgevoerd bij de peren. Belangrijk is dat hier niet overdreven wordt. Eenzijdig wortelsnoeien valt aan te raden, zeker wanneer er geen water kan gegeven worden.
Wat het gebruik van Regalis betreft wijzen alle proeven er op dit ogenblik op dat een niet gefractioneerde inzet de beste resultaten oplevert. De inzet van Regalis wordt dan best na 3 à 4 weken gevolgd door een lichte wortelsnoei.
Bladvoeding
De bladvoeding dient aangepast te worden aan de bladanalyses.
Bij appel kan je verdergaan met de bladvoeding calcium. Op een beperkt aantal percelen zijn er problemen met kalium (kalium-tekort). Op deze percelen mag je niet overdrijven met de calciumbehandelingen.
Sommige telers hebben de neiging om dit jaar geen bladvoeding te geven op peren en appel omdat de productie tegenvalt. Toch wordt aangeraden om zeker ook bladvoeding te geven bij lage producties. Deze is nodig voor de bloemknopvorming en voor het op pijl houden van de voedingstoestand van de aanplantingen voor het volgende jaar.
Luizen
Dit jaar komen op dit moment minder luizen voor.Indien er toch problemen zijn is Pirimor hiertegen momenteel het beste middel.
In de geïntegreerde fruitteelt wordt bloedluis een serieus probleem. De telers die voor de bloei met Kilval behandeld hebben, hebben over het algemeen positieve resultaten behaald. De andere behandelingen vielen eerder tegen. Het enige dat nu kan helpen is een bestrijding met Pirimor met veel water en uitvloeier. Voor de bestrijding van de bloedluis is het ook goed om de populatie van oorwormen op peil te houden.
Perenbladvlo
Plaatselijk zijn er nu reeds problemen met perenbladvlo.
Het beste resultaat wordt bekomen wanneer behandeld wordt met amitraz met veel water (1.200 liter per hectare), op het juiste moment (zo veel mogelijk L1 en L2 : larven in het eerste en tweede larvale stadium), en bij het juiste weer (liefst warm na regen). Degenen die een beregeningsinstallatie hebben, kunnen eerst beregenen en daarna beginnen met behandelen. Zo wordt de honingdauw die de larven beschermt weggespoeld. Er is slechts één middel toegelaten tegen perenbladvlo-eieren, namelijk amitraz (Bye Bye, Mitac of Tetrakill). Amitraz mag maximaal 2 keer ingezet worden per seizoen. Er zijn ook een aantal fungicides met een nevenwerking tegen perenbladvlo. Hier blijkt Maneb betere resultaten te geven dan Euparen en Mancozeb. Let wel : per seizoen mag er maximaal 4 keer met Maneb en 4 keer met Mancozeb behandeld worden. De bladstand wordt wel negatief beïnvloed door Maneb en Mancozeb.
Witziekte
Witziekte komt dit jaar meer voor dan andere jaren. Het is noodzakelijk om de percelen regelmatig te controleren en te behandelen.Ook hier blijkt de bestrijding een beter resultaat te hebben wanneer er behandeld wordt met veel water (500 liter). De behandelingen tegen witziekte dienen voortgezet te worden tot als de groei afgesloten is. Het manueel verwijderen van de aangetaste scheuten is noodzakelijk dit moet gebeuren bij droog weer. Daarenboven willen we er toch nog eens op aandringen dat deze scheuten het best uit de plantage verwijderd worden.
Schurft
Schurft is ook dit jaar een probleem. Maar het probleem is niet groter dan vorig jaar. Frappant is dat er tamelijk veel schurft vastgesteld wordt op de bladeren Op de vruchten wordt relatief weinig schurft gevonden.
Perenvuur en kanker
Op vlak van perenvuur is het dit jaar verraderlijk kalm. Waakzaamheid blijft geboden. Vooral de nabloei moet van dichtbij opgevolgd worden.
Ook blijken er problemen met twijgenkanker te zijn op appel,deze dient manueel verwijderd te worden
Hoog tijd om plukkers beginnen te zoeken
Ieder jaar wordt het moeilijker om voldoende plukkers te vinden. Daarom is het belangrijk dat men hieraan vroeg genoeg begint. Wat je allemaal moet doen : de plukkers van vorig jaar contacteren, naar de VDAB of Fruitcel stappen, advertenties plaatsen, arbeidsvergunningen in orde brengen, aanwezigheidsregisters en plukkaarten bestellen, enz.
Luc vanoirbeek
Werkgroep kwaliteit
11/6/2002