De zoete kersenteelt is uitgegroeid tot een sterk gespecialiseerde teelt waarbij de snoei één van de belangrijkste fasen is in de aanloop van een goede productie. Die snoei omvat velerlei technieken alsook toepassingstijdstippen. In pcfruit-PPS worden al deze technieken in verschillende systemen en rassen uitgetest. In de praktijk passen de telers deze technieken toe maar zijn zelf ook innovatief door het aanleggen van allerlei proefveldjes aangaande nieuwe technieken die ze veelal in het buitenland hebben ervaren. Het aanbieden aan de telers van al deze bevindingen uit het onderzoek als in de praktijk is het doel van de gezamenlijke organisatie van de snoeidemonstratie kersen door pcfruit-PPS en Studiekring Guvelingen.
Specifieke snoeiregels
De laatste jaren is gebleken dat de snoei onontbeerlijk is voor het telen van kwaliteitskersen. Die snoei is een middel om de gezondheid en de vitaliteit van een boom in stand te houden. Daarnaast wordt er gesnoeid in functie van de productiviteit van een ras en moet de snoei bijdragen tot het telen van voldoende dikke kersen. Bij die snoei moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende rassen. In de eerste plaats is er een duidelijk verschil tussen de kruisbestuivers en de zelfbestuivers. Daarnaast zijn er dan de zogenaamde moeilijke en makkelijke rassen. De moeilijke rassen die niet zelfbestuivend zijn (Summit, Samba) zijn minder productief en hier moet de groeikracht eerder geremd worden om de vruchtzetting te bevorderen. Bij de gemakkelijke rassen bedoelt men vooral Kordia en Regina, alsook het nieuwe ras Korvik, moet de snoei in het teken staan van de vruchtzetting. Een goede vruchtzetting is afhankelijk van het groeiniveau van een boom. Daarom is het belangrijk om bij de snoei zo weinig mogelijk onnodige groei te veroorzaken.
Algemene snoeiregels
Bij de snoei is het streven naar een optimale belichting een algemene snoeiregel bij alle rassen. Lichtgebrek kan immers belangrijke negatieve gevolgen hebben zoals een verminderde bloembotvorming, verkaling, slechte bloembotkwaliteit, mindere vruchtzetting en ongelijke rijping van de kersen.
Daarnaast is de verjonging in een boom een belangrijk aandachtspunt. Dit kan enerzijds door voldoende jong hout te sparen. Anderzijds moet jong hout gecreëerd worden door te snoeien. Hierbij is de plaats van de snoeiingreep zeer belangrijk want deze is bepalend voor de plaats en het type groeireactie.
Naast de klassieke snoeiingrepen kan er ook gescheurd worden. Scheuren bestaat al langer maar wordt nog niet algemeen toegepast. Het ideale tijdstip hiervoor is de zomer (begin verhouting scheuten). Deze techniek heeft een aantal voordelen zoals de perfecte genezing van de wonde.
Enkele jaren geleden maakten we op het kersenbedrijf Paul Gielen in Brustem kennis met de vanuit Zwitserland overgewaaide techniek “litzen”. Hierbij worden opwaartse 1-jarige scheuten met de hand op enkele ogen overgetrokken en afgescheurd. Zo blijft een stuk van het bovenste gedeelte hangen en dit droogt uit. Dit kan vanaf eind juni gebeuren. Deze techniek werkt groeiremmend en stimuleert de bloemaanleg aan de basis van de scheut.
Bij moeilijk vertakkende rassen biedt het ‘kerven’ mogelijkheden voor het creëren van vlakke groei op de harttak. Met de zaag wordt een insnede in de schors gemaakt. Dit moet altijd gebeuren boven een meituiltje. Een meituiltje beschikt immers over bloemknoppen en een bladknop. De groeireactie uit het bladoog wordt gestimuleerd door te kerven. Door de vlakke inplanting van het meituiltje zal de scheut horizontaal ingeplant staan op de harttak. Het beste resultaat wordt bekomen in het voorjaar, bij het zwellen van de knoppen.
Hinkstappluizen
Tijdens de Kersenwandeling in juni 2010 bezocht Studiekring Guvelingen het kersenbedrijf Cherryfarm van de familie Vanweddingen in Brustem. Naast het bezoek aan de kersensorteerinstallatie werden ook de vernieuwde aanplantingen met moderne rassen bezocht. Onder deze bevinden zich ook moeilijk vertakkende bomen. Naast kerven werd een variant van de pluistechniek, het ‘hinkstappluizen’ toegepast. Klassiek worden bij het uitlopen van de ogen de pluim, die door de apicale dominantie in de kop ontstaat, verwijderd en mag de kopoog alleen verder groeien. Naar onder toe worden beurtelings ook 3 knoppen weggeduwd en mag telkens de 4de blijven staan. Deze blijvende ogen lopen uit met als resultaat een mooi egaal vertakte harttak. Het resultaat is te beoordelen tijdens de Kersensnoeidemonstratie.
Kersensnoeidemonstratie
Zowel de traditionele als de nieuwe opkweekmethoden komen aan bod tijdens de Kersensnoeidemonstratie, georganiseerd door Pcfruit-Proeftuin pit- en steenfruit en Studiekring Guvelingen op vrijdag 18 maart 2011 vanaf 13.30.