Toestand einde maart
Toestand in plantage
De fenologie is maar enkele dagen voor op het gemiddelde, ten opzichte van vorig jaar is dit wel 3 weken. Ondanks de warme winter gaat het dus toch niet zo snel vooruit.
Men voorziet de bloei bij peren vanaf half april. Over het algemeen is er bloembot genoeg. Dode knoppen tekenen zich nu af. In laag gelegen percelen werd tot 50% dode knoppen geteld. Dit jaar is dus duidelijk het bewijs dat de vorming van dode knoppen niet aan de vorst kan worden toegewezen. Wat de juiste oorzaak is, is nog niet geweten.
2006 was wel een speciaal jaar. Eerst de droogte die zorgde dat er geen stikstof vrij kwam doordat de mineralisatie werd uitgesteld tot augustus. Dit was dan weer een zeer vochtige maand met opname van stikstof en groeireactie.
De invloed van de zware aantasting van perenbladvlo na de pluk op meerdere percelen heeft ook zijn invloed op de kwaliteit van de bloembotten.
Ter voorkoming van dode knoppen naar volgend jaar toe zijn er 2 mogelijkheden: het zetten van zinkmetalosaat in percelen met weinig druk. Voor percelen met veel last is nu Aliette ter beschikking. Alleen probleempercelen verdienen de volle aandacht want dit moeten geen standaardbespuiting zijn. Toepassingen gebeuren best vanaf einde bloei tot in juni.
Bij appel zijn heel wat valse knoppen vast te stellen op die percelen die vorig jaar een zware oogst hadden. De andere knoppen zullen hier dan zeker zwakker zijn en kunnen straks mogelijk bij vorst veel gevoeliger zijn.
De spreiding in de fenologische ontwikkeling is bij zowel peer als appel zeer groot. Bij een snelle bloei zal alles kort bij elkaar komen maar met een lange bloei zal deze extra gespreid worden. Het gevolg zal dan een zeer wisselvallige maatverdeling zijn.
Perenbladvlo
De 2de en mogelijk 3de behandeling van kaoline zitten erop alsook de minerale oliën. Het tijdig beginnen was hier noodzakelijk. Indien dit niet zo was, dan zitten er nu reeds larven in de botten aan de knoppen te zuigen die een negatieve kwaliteit kunnen veroorzaken.
Invoegen foto Kaolin.jpg
Aanplanting behandeld met kaoline.
Bijen
Contacten met imkers moeten tijdig gelegd worden om goede afspraken te maken.
Om zo weinig mogelijk beïnvloeding van het bloembezoek van bijen te hebben is het nodig Confidor tijdig op appel te zetten. Reeds in groene cluster zodat we zeker niet te kort bij de bloei terecht komen. De druk van bladluizen is dit jaar zeer groot.
In peren hebben de oliën de luizen voor een groot deel meegenomen. Teppeki biedt hier mogelijkheden indien erge problemen verwacht worden.
Schurft
Er is een kleine infectie geweest maar traditioneel is het Paasweekend dikwijls een sleutelmoment in de schurftbestrijding. Beter preventieve maatregelen nemen om het lange weekend door te komen.
Heel wat appelaanplantingen hadden vorig jaar wat hergroei. Deze blaadjes zitten er nu nog op en huisvesten heel wat conidiën.
Perenknopkever
De ernst van de aantasting kan nu vastgesteld worden. Indien nodig kan er in mei behandeld worden waarvoor een waarschuwing volgt.
Bemesting
De basisbemesting moet reeds enkele weken, zeker bij peren, gestrooid zijn. Indien niet, dan is het beter ze wel nog te strooien want bomen vragen vooral in de bloei veel voeding.
Waterstress voorkomen in de bloei
Indien de bloei onder zeer droge omstandigheden plaatsvindt met veel oostenwind dan kan met irrigatie of beregening de vochttoestand beïnvloed worden. Dit voorkomt een droogtestress en kan tot een betere zetting leiden.
Laat planten
Om de bomen zo snel mogelijk te laten vertrekken door te planten in een warme bodem wordt regelmatig geadviseerd om pas in mei te planten. Dit kan echter niet zonder water. De bewaring van de bomen in de koelcellen kan soms tot drama’s leiden. Daarom de cellen eerst goed verluchten en zorgen voor voldoende vochtigheid. Voor het planten moeten de bomen 24 uur in water worden gezet.
Een ander probleem bij laat planten is dat de verlate bloei dan zeer dikwijls in een bacteriegevoelige periode valt.
Eddy Leclere
Werkgroep kwaliteit
Teeltadviezen
Zondag 1 april 2007 om 14u53, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...