De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", met aangesloten oud-leerlingen, fruit- en aardbeientelers, nodigt haar leden uit op een wandelvoordracht in de TUINBOUWSCHOOL ONZE-LIEVE-VROUW, Weg naar Diest 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 13 juni 2003, om 18.30 uur.
Wandelvoordracht 2003 Studiekring Guvelingen
De Wandelvoordracht van Studiekring Guvelingen in de aanplantingen van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw gevolgd door een familiebarbecue is de vaste activiteit voor onze maandelijkse studievergadering in juni.
Een steeds weerkerend agendapunt hierbij vormt de actualiteit aangaande de gewasbescherming.
De 3-jaarlijkse Werktuigendagen 2002 zijn pas juist voorbij, toch zijn er wel wat vernieuwingen op de markt aangaande mechanisatie. Maaiers met zwenkers zijn na 40 jaar terug in. De sproeitechnieken worden steeds meer geoptimaliseerd ter voorkoming van drift.
Stof genoeg dus voor een kleine demonstratiebeurs te organiseren tijdens de Wandelvoordracht op vrijdag 13 juni 2003 vanaf 18.30 uur.
Ter afsluiting van het voorlichtingsseizoen van de voorbije winter en het voorjaar organiseert Studiekring Guvelingen een gezellige barbecue voor de ganse fruitteeltfamilie in de Wintertuin van de Tuinbouwschool.
Gewasbescherming 2003
Ieder jaar is er wel wat anders i.v.m. de gewasbescherming. Ofwel is de schurftbestrijding niet optimaal verlopen, of strooit de perenbladvlo letterlijk roet in het eten, of … Er zijn altijd wel problemen met insecten, schimmels, bladstand, zetting, onkruiden, … die door klimatologische- of andere omstandigheden een hinder vormen.
Dit jaar hebben onze bestuursleden Mieke Haesen en Koen Martens, tevens twee voorlichters van het PCF-DAT, de taak op zich genomen om de problemen van dat ogenblik te bespreken. De heer Edouard Paternotte zorgt naar gewoonte voor het didactisch materiaal onder de vorm van nuttige en schadelijke insecten of schimmels en hun schadebeelden. Kwestie van onze kennis op peil te houden.
Terug van weg geweest
De geïntegreerde bestrijding heeft er vooral toe geleid om met zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen toch een kwalitatieve oogst te realiseren. In de onkruidbestrijding is de tendens tot een minimaal gebruik van herbiciden niet meer te stoppen. Smalle zwartstroken kunnen onkruidvrij (?) gehouden worden met grondbewerkingsmachines. De laatste jaren is er echter een tendens om de ‘maaiers met zwenkers’ van weleer terug in te voeren. Uiteraard is deze techniek grondig aangepast en dit vooral naar veiligheid, werksnelheid en besturing toe. Meerdere firma’s zijn deze technieken aan het ontwikkelen of nog verder aan het verbeteren.
In het kader van een ALT-demonstratieproject “Alternatieven voor chemische onkruid-bestrijding in de appelteelt” zijn in 2002 in PCF-Proeftuin Pit- en Steenfruit een aantal proeven gestart, waarbij het schoffelen wordt vergeleken met het maaien met een zwen-kende maaier. De laatste jaren is er immers ook met de zwenkende maaiers meer ervaring opgedaan. Tijdens de opendeurdag van PCF-Proeftuin Pit- en Steenfruit in Velm op 6 juni a.s. zullen deze zwenkmaaiers ook reeds aan bod komen waarbij een aantal firma’s een demonstratie zullen geven met hun machine (voor meer info zie de rubriek “Nieuws uit de Sector” in dit nummer). Daarnaast zullen ook de resultaten van het ALT-project kort worden toegelicht.
Een weekje later zijn de firma’s weer paraat tijdens onze Wandelvoordracht van Studiekring Guvelingen in de aanplantingen van de Tuinbouwschool waar Raf Decat en Dirk Janssen de verschillende maaiers met zwenkers zullen toelichten.
Drift voorkomen
Zonder gewasbeschermingsmiddelen telen zal - ondanks veel goede initiatieven - nog wel niet voor morgen zijn. Of de genetisch gemanipuleerde gewassen die hierdoor resistent gemaakt zijn voor de belangrijkste belagers, zouden hun doorbraak “mogen” vinden. Zo lang dit niet is, zullen we ons verder moeten behelpen met het besproeien van de gewassen. De sproeitechnieken verbeteren steeds en er is vooral aandacht om drift zoveel mogelijk te voorkomen.
In het kader van het ALT-demonstratieproject "STOP emissie" (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) worden oplossingen voor de belangrijkste knelpunten bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt getoond. Kritische punten op dit vlak zijn: de vul- en spoelplaatsen, drift bij toepassingen in grootfruit en middelenvermindering door strokenbespuiting bij aardbeien.
In het kader van driftreducerende maatregelen lopen in verschillende provincies demonstratieproeven bij grootfruittelers rond het gebruik van driftreducerende doppen. Eind augustus of begin september wordt bovendien een spuittoestellendemonstratie gehouden te Velm (PCF-PPS) in samenwerking met PCF-DAB, PCF-PPS en CLO-DVL. De meest gangbare spuittoestellen zullen tijdens deze demonstratie getest worden door CLO-DVL. Tijdens onze wandelvoordracht op 13 juni zullen een aantal toestellen die deelnemen aan de test getoond worden. Peter Jaeken van het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem vzw zal een tussentijdse balans opmaken van de demonstratieproeven met driftreducerende doppen en zal in het kort een overzicht geven van de opzet van de opendeurdag PCF-PPS te Velm begin september (i.s.m. Studiekring Guvelingen).
Barbecue
Naar jaarlijkse gewoonte willen we het voorlichtingsseizoen van de voorbije winter en het voorjaar van Studiekring Guvelingen afsluiten met een barbecue voor gans de fruitteeltfamilie. Een enige gelegenheid om wat bij te praten met collega-fruittelers en vrienden en tegelijkertijd de inwendige mens te versterken. Voor de prijs van € 12,50 bieden wij u drie stukken vlees met groentegarnituur, een drankje en een koffie. Het kindermenu is één stuk vlees en een drankje voor € 6,00.
Inschrijven kan telefonisch op het nummer 011/67.46.54 van Philip Delwiche of via e-mail Philip.Delwiche@skynet.be of info@stugu.be .
Meer informatie kan u tevens terugvinden op pagina 30 van dit nummer.
Eddy LECLERE,
Studiekring Guvelingen