Op 28 en 29 mei 2005 is het weer zover: de 16de editie van de 3-jaarlijkse Werktuigendagen Sint-Truiden zijn namelijk volop in voorbereiding. Wat zou anders het thema van deze beurs kunnen zijn dan uitkijken naar vernieuwing. De fruitkweker staat het water tot aan de lippen. ‘t Is dringend tijd, niet voor een nieuwe wind maar voor een krachtige orkaan die zorgt voor vernieuwing. Centraal hierin staat de doorbraak van nieuwe appelrassen. De nood, de goesting kortom de smaak naar een nieuw elan, met één of meerdere nieuwe rassen, heeft iedereen te pakken en is vooral broodnodig.
Fruitwagens te groot
Onder de fruittelers hoor je regelmatig zeer typerende uitspraken zoals: ‘zolang aardbeien in de koffer van de auto kunnen aangevoerd worden, blijven de prijzen goed maar eens de aanhangwagens arriveren zakken de prijzen zienderogen’. Of ‘Fruit moet je leveren met de fiets, geld optrekken met de auto’. Of wat dacht je van deze: ‘sinds de komst van de grote fruitwagens was het over met de goede prijsvorming van Jonagold’. Allemaal uitspraken die wijzen op een te groot aanbod met een prijsvorming onder de kostprijs.
Zou ’t beter zijn indien straks de helft van de Jonagold aanplantingen zijn gerooid? Uiteraard is dit in een glazen bol kijken, toch zal het antwoord “ja” het meest evidente zijn. Maar ook zal in de vervanging van de Jonagold moeten worden voorzien. Heel wat nieuwkomers dienen zich aan. Tijdens excursies in proeftuinen, pilootbedrijven, voorlichtingsvergaderingen, … in binnen- en buitenland heeft de teler ermee kunnen kennis maken. Het scherpen van de smaakpupillen zal moeten leiden tot de juiste keuze van de nieuwe smaakmakers en alzo de appelteelt terug rendabel maken.
Economisch rooien
Werktuigendagen zijn er vooral voor de demonstraties van hulpmaterialen in de fruitteelt. Naast nieuwigheden staat het moderniseren van het alaam niet stil en dit in het teken van zo economisch mogelijk telen.
Zo worden frezen, die in één of twee werkgangen verouderde aanplantingen opruimen, steeds verbeterd. Naast de milieuvriendelijke aspecten zoals het niet verbranden van organisch materiaal is het vooral de snelheid van werken (2 ha per dag) aan een aanvaardbare kostprijs per ha, het meest voordeel biedend aan dit systeem. Akkoord, het versnipperde hout zal gedurende vele jaren veel humus opleveren met een luchtigere en meer vochtregulerende bodem als resultaat. Het grootste voordeel is toch wel het kunnen werken onder gunstige bodemomstandigheden zodat weinig structuurbederf plaatsvindt en snel terug met de herinplant kan gestart worden.
Hout- en pennenfrees
Hout- en pennenfrees
Firma Kempeneers is vanaf deze winter actief met een combinatie van een houtfrees gevolgd door een pennenfrees. Het rooien van de bomen gebeurt met een trekker Fendt 930 Vario TMS met omkeerinrichting van de bestuurderszetel. De Fendt heeft een motor van 310 pk met een vario-transmissie die de mogelijkheid geeft om voor dit soort werk de snelheid aan te passen aan het te verwerken materiaal en kan er een optimaal rendement bekomen worden.
De 4500 kg wegende houtfrees met een rotor van 680 mm en een werkbreedte van 2,17 m is uitgerust met 92 beitels en kan hout van 20 à 30 cm dikte zonder problemen verwerken. Daar deze frees 1250 o/min maakt is ze alleen geschikt om boven het maaiveld te werken. Om de bomen om te drukken is er nog een hydraulische omdrukinrichting voorzien.
Om iedere tak en wortel volledig te verbrijzelen is er de pennenfrees van 3500 kg. Met een werkbreedte van 2,25 m en voorzien van een rotor van 700 mm met 90 beitels aan 375 omwentelingen per minuut, bereikt men een werkdiepte van 40 cm en een praktisch plantklare bodem.
Symbolische start WTD
Natuurlijk kan deze blikvanger niet ontbreken op de WTD 2005 waarbij kracht omgezet wordt in een economisch rendabel maar ook milieuvriendelijk rooien van fruitaanplantingen met een praktisch plantklare bodem als resultaat.
Een orkaan door de verouderde fruitaanplantingen laten razen, neen bespaar ons dat. Maar om de appelteelt terug rendabel te maken, is een opruiming van verouderde maar vooral van niet-rendabele appelaanplantingen noodzakelijk.
De hout- en pennenfrees mag dan ook de symbolische start van de WTD 2005 zijn om alzo de weg te effenen naar een vernieuwde rendabele appelteelt waar iedereen naar snakt of kortom: de ‘Smaak naar Nieuw’ heeft iedereen te pakken.
De eerste mailing met informatie is naar de deelnemers van de vorige edities reeds vertrokken. In januari zal een tweede schrijven volgen naar alle bedrijven actief in de tuinbouw. Diegene die nu reeds meer informatie willen of geen deelnemersuitnodiging zouden ontvangen hebben, kunnen dit kenbaar maken via e-mail info@stugu.be.
Tevens willen we een oproep doen aan de deelnemende bedrijven, die nieuwigheden nu reeds in Fruitteelt-nieuws in de kijker willen zetten, om eveneens via e-mail de organisatie van de WTD 2005 te contacteren.