Meer dan 300 fruittelers vergewisten zich op vrijdag 15 juni van de technische kenmerken van vooral de wortelsnijders tijdens de jaarlijkse wandelvoordracht van Studiekring Guvelingen in de Tuinbouwschool OLV. te Sint-Truiden. Sinds het wegvallen van de groeiremmer CCC staan deze vooral in de perenteelt in de belangstelling.
Ook de nachtvorstbestrijding met de Frostbuster stond in de picture. Deze nieuwe techniek is vooral interessant voor de Belgische fruitteelt daar door het ontbreken van veel wateropslagcapaciteit de beregeningstechniek maar voor een klein percentage bedrijven mogelijk is.
Bodembedekkingsmachines ter voorkoming van vorstschade aan onderstam, vochtverlies, onkruidontwikkeling,… zitten ook in de lift. Vooral de milieuvriendelijke eigenschappen trekken de aandacht.
Viering ere-voorzitters
Studiekring Guvelingen heeft het patent van eerste voorlichtingsorganisatie van de Belgische fruitteelt. Dit betekent dat er ook regelmatig iets kan gevierd worden. De viering van de 3 laatste ere-voorzitters stond ter gelegenheid van het Wandelbuffet centraal. 200 sympathisanten genoten van een heerlijk wandelbuffet gerealiseerd door leerkrachten en leerlingen van de afdeling Sociaal Technische Wetenschappen en Personenzorg van de TOLV en met de financiële inbreng van de bedrijven (Bayer, Boomkwekerij Nicolai Johan en de Tuinbouwschool) die bij de beroepsactiviteiten van het gevierde trio betrokken waren.
De lofwoorden voor de heren Romain Bels, Jo Nicolai en Hubert Decat van hun goede vriend, Jan van Eijden, die als voorlichter van Nederlands Limburg ook voor de Belgische fruitteelt veel heeft betekend, spreken voor zich. Hij liet zich verontschuldigen maar bracht volgende schriftelijke gelukwensen over : "Ik wil mijn felicitaties overbrengen aan deze 3 Belgische Fruitteeltpioniers. De telers en vooral ook de Studiekring mogen met recht fier en dankbaar zijn voor al het werk wat zij hebben gedaan in het belang van de Belgische fruitteelt. Dat de Studiekring is geworden wat zij nu is, is voor een groot deel te danken aan deze drie begeesterde voormannen. Drie, zeer deskundige vakmensen, nationaal en internationaal bekend, hebben de Belgische fruitteelt een grote dienst bewezen. Ook in de persoonlijke sfeer acht ik deze drie aimabele mannen zeer hoog. Ik heb veel van hen mogen leren en ervaren en het was een verrijking om met deze drie te mogen samenwerken."
In zijn gelegenheidstoespraak typeerde G. Hansen, directeur van de Tuinbouwschool O.L.V., de gevierden als volgt: "Romain was de man, de voorzitter, die Studiekring en school jaren lang vertegenwoordigde bij duizenden telers. Telkens bracht hij de 'levende' bedrijven ook binnen in school en Studiekring, een win-winsituatie gedurende vele jaren. Hubert, de leraar, generaties leerlingen genoten zijn kennis, vaardigheden en ondervinding. Hubert hield een wonder evenwicht tusen durf, ja zelfs 'riscatie' 'n nuchtere praktische zakelijkheid. De gedroomde man om leiding en inspiratie te geven aan beginnelingen en gevorderden. Jo, hij leerde ons kijken over de grenzen. Zo belangrijk! Over een dubbele grens, de grens tussen teler en handel en vooral de grenzen van ons land. Hij bracht ideeën, ondervinding en technieken mee uit alle Europese fruitteeltregio's, zelfs van overzee."
Studiekring Guvelingen neemt van deze 'dikke vrienden van de Tuinbouwschool' geen afscheid maar wenst in de volgende jaren nog veel inbreng bij de organisatie van de studievergaderingen te mogen ontvangen . Eveneens blijven zij een voorbeeldfunctie vervullen voor de nieuwe generatie bestuursleden die in de toekomst Studiekring Guvelingen zullen runnen.
Proficiat en dank namens gans de fruitteelt.