Studiereis Studiekring Guvelingen :
Zijn de Noord-Hollandse perenteeltsystemen vruchtbaarder ?
De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", met aangesloten oud-leerlingen, fruit- en aardbeientelers, nodigt haar leden uit op een studiereis, vertrek aan de TUINBOUWSCHOOL ONZE-LIEVE-VROUW, Weg naar Diest 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 9 Augustus 2002 en niet zoals in vorig nummer stond aangekondigd op maandag 19 augustus.
Na het grote succes van de vorige studiereis, met als thema 'Vernieuwing in de appelteelt' en die ons naar Duitsland bracht, reizen we nu naar Nederland (Provincie Noord-Holland) waar we een drietal zeer vernieuwende perenbedrijven zullen bezoeken onder het thema:
Zijn de Noord-Hollandse perenteeltsystemen vruchtbaarder?
In het artikel in Activiteiten verneem je meer over de bedrijven en hun teeltsystemen.
Ruud Veerman, technisch vertegenwoordiger van het Agrarisch Centrum Nuyens BV (toeleveringsvbedrijf voor de fruitteelt) zal ons rondleiden op de bedrijven.
In de late namiddag bezoeken we de haven van Hoorn. In 2002 is het 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht. Ook voor Hoorn, waar één van de zes VOC-kamers gevestigd was, is de compagnie erg belangrijk geweest.
Om de dag af te sluiten gebruiken we samen het avondeten in restaurant Pejo te Hoorn. Dit eten is in de prijs van de reis begrepen.
Praktische regeling
- Vertrek: vrijdag 9 augustus om 5.30 uur aan de Tuinbouwschool O.L.V., Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden.
- Halfweg, in de buurt van Breda: koffiestop.
- Aankomst: rond 11.00 uur op het bedrijf van Cl. Fischer te Zwaagdijk.
- Rond 13.00 uur eten van ons zelfmeegebracht lunchpakket op het bedrijf van de gebroeders Kuin te Hem. Bezoek aan het bedrijf Kuin.
- Bezoek aan het bedrijf Hoogland te Wijdenes.
- Rond 17.00 uur: korte toeristische rondleiding in de haven van Hoorn.
- 18.00 uur avondeten (te kiezen uit 2 soorten soep, vleesgerecht of visgerecht en koffie) in restaurant Pejo te Hoorn.
- 19.15 uur terugreis.
- Prijs: € 35/persoon voor leden, € 38/persoon voor niet-leden.
- Inschrijven: telefonisch op het nummer (011) 67 46 54 van Philip Delwiche.
Of via mailto:info@stugu.be
Inschijven kan tot 6 augustus. Inschrijvingen zijn beperkt tot een volle bus.
In België is menig perenteler dit jaar gefrustreerd door de weerom veel mindere tot slechte zetting bij peer met een te lage oogstverwachting als gevolg. Het wegvallen van de groeiremmer CCC heeft de invloed van de klimatologische factoren op de vruchtzetting versterkt. Ook het voorbije jaar hebben een aantal weersinvloeden negatief bijgedragen in de zetting bij peer. Het begon al met het natte najaar, met na de oogst een vroege najaarsvorst, gevolgd door flink wat vorst in januari. Daarbij zorgde de opflakkering van de perenbladvlo in het najaar nog voor een bijkomende reductie van de bloembotkwaliteit. Dit alles werd mogelijk gevolgd door een aantasting met Pseudomonas.
En of dit nog niet genoeg was, behoort de fenologische ontwikkeling in 2002 tot de vroegste ooit. Vroege lentenachtvorsten hebben ook nog eens hun steentje bijgedragen om niet tot een normale zetting te komen.
Of de oogst evenredig zal vervroegen zoals de fenologische ontwikkeling is afhankelijk van de zomermaanden. De start in juli met een kletsnatte eerste week waren niet dadelijk van aard om een vroege oogst te realiseren.
V-hagen
Het poldergebied rond Hoorn evolueert langzaam maar zeker naar een monocultuur van Conference. De klassieke plantsystemen kregen in de jaren ’90 het gezelschap van de V-hagen. Maar de CCC-crisis brachten ook daar velen aan het denken. Alternatieve groeiremmingstechnieken zijn onderzocht en grootschalig uitgevoerd. Vooral het inzagen van de stammen of wortelsnoei maar ook deze beide in combinatie worden er veelvuldig toegepast.
Het bedrijf van Clemens Fischer te Zwaagdijk ontvangt ons in een 22-jarige klassieke aanplant op Kwee A. De oogst is er voor 100%. De zetting werd er vooral gerealiseerd door de sterke wortelsnoei. Het grote voordeel van dit teeltgebied is de waterbeschikbaarheid want de zware kleigronden zijn zeer droogtestressgevoelig.
Dit bedrijf heeft één van de oudste V-hagen op Kwee C uit de streek met een oogstprognose van 60 ton per ha. Vorig jaar was er een mindere oogst van 40 ton na een topjaar in 2000 van 80 ton. Ook dit gebied werd getroffen door vroege hagelbuien wat een spectaculaire rui veroorzaakte bij de jonge V-hagen van 3 en 5 jaar, vergelijkbaar met vele aanplantingen in België.
Tafelsystemen
Eenvoudiger systemen drongen zich op. Een ééntakker en later 2 koppen per boom met een sterk gestel uitgebogen aan een tafelsysteem zijn in de praktijk gebracht door de Gebroeders Kuin te Hem. Veel hout plat binden aan de tafel in de beginjaren levert het snelst vruchtbaar hout en vruchten, met daarboven een smalle harttak identiek aan de as bij een V-haag. Later bleek er ruimte over en werden er 2 koppen per boom, bekleed met kort vruchthout, gerealiseerd.
Uitbuigen door horizontale
Het gestel uitbuigen door het horizontale is in de perenteelt een doodzonde. Toch wordt dit op het bedrijf van vader Henk en zoon Erik Hoogland te Wijdenes met succes toegepast op 2-jarige doorgroeibomen. Dit zijn snoeren die in de kwekerij niet worden ingesnoeid. In het 2de jaar vormen deze bomen naast het doorgroeien van de kop niet-dominant zijhout op een hoogte van 1 tot 1.40 meter. In het plantjaar worden deze twijgen na het afsluiten van de groei met de max-tang aan de tafel door het horizontale uitgebogen. In het volgende jaar wordt ook het éénjarig hout dat op deze takken ontstaat vlak gebonden. Het zijhout op de harttak wordt in de volgende 2 jaren ook door het horizontale gebonden.
Chemische groeiremming
Nederland heeft alleen nog maar een erkenning voor Regalis op appel. Ruud Veerman, technisch vertegenwoordiger van het Agrarisch Centrum Nuyens BV (toeleveringsbedrijf voor de fruitteelt) voorziet dat in 2003 ook in Nederland deze groeiremmer toegelaten wordt in de perenteelt. Samen met de telers stelt hij zich vragen rond de degelijkheid bij peren. Onderzoek zal de juiste toepassingstijdstippen en –dosissen moeten uitwijzen. Vooral vreest men de negatieve invloed op de bloemaanleg op éénjarig hout. Wel zien ze veel heil in een naoogstbehandeling ter voorkoming van hergroei en zwakke bloemknoppen. Onderzoek zal de juiste toepassingstijdstippen en –dosissen moeten uitwijzen.
Haven van Hoorn
De heer Veerman zal onze gids zijn op de 3 bedrijven waar hij als technisch raadgever goed aan huis is. Volgens hem verwacht de streek een oogst van 75%. Vooral de jonge aanplantingen lopen wat mis in zetting.
Maar ook zal hij ons in de late namiddag gidsen door het prachtige havenstadje Hoorn.
Info en inschrijving
Voor meer practische informatie en inschrijvingen mailto:info@stugu.be.
Eddy LECLERE,
Studiekring Guvelingen