Studiekring Guvelingen en het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 11 maart 2005 om 19.30 uur.
Ba(b)y(er)borrel
Na afloop van de gewasbeschermingsavond, waarbij door de medewerkers van het PCF Opzoekingsstation van Gorsem de nieuwe middelen van BAYER worden voorgesteld, nodigt Bayer CropScience Horti, i.s.m. Studiekring Guvelingen, iedereen uit op de babyborrel bij de geboorte en de introductie van een flinke tweeling (Runner en Envidor) en misschien nog wel een drieling!
Om organisatorische redenen vragen we om via e-mail: info@stugu.be of per SMS 0475 / 95 98 41 of per fax: 011 / 69 11 40 het aantal personen te melden die aanwezig zullen zijn op de Gewasbeschermingsavond gevolg door de Babyborrel.
Deze studieavond behandelt het thema:
Gewasbescherming grootfruit 2005
Bellis, een nieuw fungicide met breed werkingspectrum voor de fruitteelt (Piet Creemers)
Na een beknopt overzicht van de klimatologische waarnemingen wordt de evolutie van de belangrijkste schimmelziekten besproken. Het aantal beschikbare fungiciden voor de bestrijding van witziekte is door het wegvallen van Pallitop beperkt. Recent werd het nieuwe fungicide “Bellis” toegelaten. Dit product bevat 2 actieve stoffen nl. pyraclostrobin, een strobilurine waartoe ook Candit en Flint behoren, en boscalid een nieuwe chemische groep van fungiciden. Het middel heeft een toelating gekregen tegen schurft, witziekte en bewaarziekten op appel en peer. Het heeft een uitgesproken witziektewerking en door de combinatie van 2 actieve stoffen is het gevaar voor de ontwikkeling van resistentie beperkt.
Toelichting praktijkgerichte projecten binnen PCF-DAT (Karlien Blum)
Daarnaast werd ook het TIS-project opgestart in 2004. Dit project beoogt de stimulatie van het gebruik van de waarschuwingen en waarnemingen in de fruitteelt. Alle fruittelers in Vlaanderen kunnen deelnemen aan dit project. De objectieven en mogelijkheden van dit project zullen worden besproken.
Nieuwe insecticiden en acariciden voor de fruitteelt (Bruno Gobin)
Driftreducerende maatregelen in de fruitteelt: wat, waarom, welke producten en hoe in praktijk brengen? (Peter Jaeken)
Dodine weg, Confidor weg, Zolone weg , ... Of toch niet helemaal? In het buitenland hebben ze er al langer mee leren leven: driftreducerende maatregelen. Keuze tussen de pest en de cholera of een positieve keuze op (middel)lange termijn? En is het wel een keuze? Wat het ook weze, vanaf dit spuitseizoen zijn ook voor België driftreducerende maatregelen van kracht. Wat zijn dat? Wat mag ik wel of niet doen?