In de kijker: Syngenta, met 3 nieuwe oplossingen voor de fruitteelt!
“Het Belgisch team voor de fruitteelt links beginnend: Wouter Keppens, Hilde Boudry, Marc Van der Linden en Henk Decraecke.”
Syngenta brengt dit jaar 2 nieuwe oplossingen voor de perenteelt en een nieuwe erkenning in de aardbeienteelt op de markt. Allereerst is er de uitbreiding van het schurftmiddel Chorus dat naast de toepassing in appel nu ook in peer kan ingezet worden ter bestrijding van schurft. Daarnaast kan Vertimec gebruikt worden ter bestrijding van de jonge larven van perenbladvlo na de bloei van peren.
Beide erkenningen zijn belangrijke aanwinsten voor de perenteler.
Bovenop deze aanwinsten brengt de erkenning van Dual Gold in aardbei een bijkomende aanvulling in de effectieve en langdurige onkruidbestrijding.
Syngenta is een wereldwijde marktleider in de agribusiness en richt zich op duurzame landbouw door innovatief onderzoek en technologie. De onderneming neemt een leidende positie in op de markt van gewasbeschermingsmiddelen en de derde plaats op de markt van hoogwaardige commerciële zaden. De verkopen in 2005 bedroegen ongeveer 8 miljard US Dollar. Syngenta telt ongeveer 20.000 medewerkers in méér dan 90 landen.
Belgisch team
Het Belgische team voor gewasbescherming bestaat uit 23 medewerkers. De Technische afdeling (registratie en ontwikkeling) staat in voor de erkenning en juiste technische positionering van de producten. Hier is Henk Decraecke de verantwoordelijke voor de fruitteelt. Daarnaast heb je de Commerciële afdeling die de verkopen en technische begeleiding van de producten tot bij de distributeur en de teler begeleidt. Marc Van der Linden leidt de commerciële afdeling en Wouter Keppens staat in voor opvolging van de fruitteelt. Voor de Marketing afdeling is Hilde Boudry verantwoordelijk en de activiteiten van deze afdeling ondersteunt de verkoopsafdeling. Dit vraagt een goede marktkennis. Hiervoor gaat ze op het terrein zelf haar licht opsteken om alzo meer te vernemen over de noden van de markt. Regelmatig mag Studiekring Guvelingen Hilde Boudry verwelkomen op de technische voorlichtingsactiviteiten in de Tuinbouwschool te Sint-Truiden. Voor Fruitteelt-nieuws legden we haar enkele vragen voor.
Is de fruitteelt voor zulk een multi-national wel belangrijk?
Hilde Boudry: Syngenta is een wereldleider in agribusiness en gespecialiseerd in gewasbescherming en zaden. Syngenta werd in november 2000 opgericht uit de fusie tussen Novartis Agribusiness en Zeneca Agrochemicals. Wereldwijd wordt 11 % van de verkopen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Ja zeker is de fruitteelt voor Syngenta belangrijk want in België wordt er naast akkerbouwteelten ook heel wat aandacht besteed aan oplossingen voor groenten- en fruitteelt. Zo zijn nu Dual Gold, Vertimec en Chorus erkend of verder uitgebreid in de fruitteelt.
In de schurftbestrijding is er toch een breed gamma aan middelen ter beschikking. Zat de fruitteler op nog één te wachten?
Voor 2 redenen is Chorus zeker welkom. Chorus heeft een goede werking tegen takschurft en een groot voordeel is dat Chorus ook zeer goed werkzaam is bij lagere temperaturen. De fruitteelt heeft lang gewacht op de uitbreiding van deze toepassing naar peer toe. Vanaf nu kunnen fruittelers de vroege schurftbehandelingen zowel in appel als in peer met Chorus uitvoeren. Dit is dan ook een belangrijke troef voor dit product. Chorus behoort tot de chemische groep van anilinopyrimidinen en is dus zeer belangrijk in afwisseling met de triazolen en de strobilurines.
Syngenta zal wel voor de meeste perentelers in 2006 en de volgende jaren, vooral de reddende engel aangaande de perenbladvlobestrijding zijn?
Het wegvallen van Mitac brengt menig fruitteler in de problemen. Vertimec is dan nu zeker een belangrijke oplossing tegen perenbladvlo.
Vertimec wordt opgenomen in de waslaag waarna het zich translaminair doorheen het blad verplaatst. Abamectine, de werkzame stof van Vertimec kent een natuurlijke oorsprong. Vertimec wordt aanbevolen na de bloei van de peren op de larven van de 2e generatie van de perenbladvlo. De werking is het best op jonge larven. De aanvangswerking kan traag zijn aangezien de larven zich voeden en zo het product opnemen. Het kan dus enige dagen duren voor de werking van Vertimec kan vastgesteld worden. Vertimec (750 ml/ha standaardboomgaard) wordt 1 maal ingezet als sleutelbehandeling in een spuitschema.
Ook is er aan de aardbeienteelt gedacht?
Naast de middelen Switch en Topaz die Syngenta reeds voor de aardbeienteelt ter beschikking heeft kunnen we nu nog een bodemherbicide toevoegen.
Dual Gold kan 1 tot 2 maal toegepast worden 1 tot 14 dagen na het uitplanten in aardbei (open lucht, productieveld, selectie- en vermeerderingsveld) tegen eenjarige grasachtige onkruiden. Het is een bodemherbicide met enige contactwerking. Dual Gold betekent een goede partner in de onkruidbestrijding van aardbei.
Welke reeds lang erkende middelen van Syngenta zijn voor de fruitteelt nog belangrijke spelers in de moderne gewasbescherming?
Enerzijds heb je hier Insegar, een insectengroeiregulator voor de bestrijding van bladrollers en fruitmot in appel en peer. Dit product heeft al vele jaren zijn doeltreffendheid bewezen. Belangrijk is het toepassen aan de juiste dosis zodat een goede nawerking bekomen wordt. Insegar is ook erkend in pruimen.
Daarnaast is het schurftmiddel Geyser in combinatie met een contactpartner of met Topaz een belangrijke curatieve speler vanaf de eerste groene delen tot aan het einde van de schurftperiode in appel en peer. Topaz is erkend in appel en is de ervaren witziektespecialist. Bovendien wordt het middel ook in aardbei toegepast. In aardbei is Switch een veel gebruikt middel tegen Colletotrichum en Botrytis. Switch is ook erkend in de kersenteelt.
Tegen bladluizen en ook wollige bloedluis kan Pirimor toegepast worden. Het middel spaart ook de nuttige insecten. Karate biedt dan weer mogelijkheden tegen bladluizen en rupsen in aardbeien en kleinfruit.
Tenslotte beschikt Syngenta nog over een aantal herbiciden die zeer bekend zijn bij de fruittelers. Priglone en Gramoxone zijn de contactherbiciden met een brede werking en zonder nawerking voor het bestrijden van eenjarige grasachtigen en breedbladigen. Touchdown Quattro is een systemisch naopkomst herbicide met bladwerking en kan toegepast worden tot 15 juni. Reglone is het bekende middel ter controle van wortelopslag in fruitaanplantingen. Tegen specifieke problemen met eenjarige grassen en kweekgras biedt Fusilade een oplossing.
Nieuwe middelen ontwikkelen voor de duurzame landbouw is één van de peilers in de research van Syngenta. Waar mag de fruitteelt zich in de volgende jaren nog aan verwachten?
Syngenta blijft investeren in nieuwe middelen en mogelijke uitbreidingen van bestaande middelen naar de fruitteelt toe. In de toekomst zal dit leiden tot nieuwe oplossingen voor de fruittelers.
Méér info is beschikbaar op www.syngenta.be.