STUDIEAVOND
De "Studiekring Guvelingen" en het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem" nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 8 maart 2002 om 19.30 uur.
Deze studieavond behandelt het thema :
GEWASBESCHERMING GROOTFRUIT 2002
Het programma omvat volgende onderwerpen :
1) Perensnoei in 2002 : veel bloembot maar bloembotsterfte ! door T. Deckers
Na de zeer zwakke perenoogst van 2001 hebben de perenbomen duidelijk veel meer bloembotten gevormd, maar ook dit jaar zien we opnieuw het probleem van blombotsterfte. Alhoewel de echte oorzaken vandaag onvoldoende bekend zijn, worden enkele risicofactoren besproken zoals de late stikstofmineralisatie en de aantasting van perenbladvlo op het einde van het seizoen. Vanuit deze analyse worden aanbevelingen geformuleerd voor de bloembotvorming in 2002.
2) Herkennen van zwartvruchtrot in de perenteelt door P. Creemers
Zwartvruchtrot wordt veroorzaakt door de schimmel Stemphilium vesicarium. In Italië, Spanje en het zuiden van Frankrijk is deze ziekte al langer bekend, maar voor meer noordelijk gelegen gebieden als Nederland en België is deze parasiet een nieuw fenomeen. Het aantal behandelingen in de zuiderse landen kan oplopen tot meer dan 20 per seizoen. In deze voordracht zal vooral aandacht worden besteed aan enkele typische ziektebeelden waarop moet gelet worden bij de visuele diagnose in de boomgaard.
3) Een 10-punten-programma voor perenbladvlo en actualiteiten met betrekking tot insectenbestrijding door D. Bylemans.
De perenbladvlo was ook in 2001 weer een belangrijke spelbreker in de perenteelt. Hoewel toch een aantal, vooral kleinere en in een natuurlijke omgeving gelegen percelen zonder problemen de oogst haalden, was het in het gros van de (grote) percelen weer balen. Een groot aantal overwinterende bladvlooien, een langdurige droge periode in juni, een extreem warme tweede augustushelft, een onafgebroken scheutgroei en het uitblijven van alternatieven voor de bestrijding waren de voornaamste ingrediënten van het moeilijke seizoen dat we achter de rug hebben. Riskeren we in 2002 hetzelfde ? Wat kunnen we van de andere plagen verwachten en hoe moeten we het verlies van een aantal middelen opvangen ?
Iedereen van harte welkom !