In het Belang van Limburg stond volgende mededeling:
Er zijn weinig Vlaamse gemeenten waar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zo spannend beloven te worden als in Sint-Truiden. Het wordt er een strijd op leven en dood tussen een rode manager, een blauw-gele zakenman en een oranje volksmens.
Sint-Truiden wordt al twaalf jaar bestuurd door een rood-blauwe coalitie onder leiding van de SP.A’er Ludwig Vandenhove. Die coalitie kwam er als reactie op het jarenlange bestuur van de CD&V’er Jef Cleeren. Hoewel de CD&V nog altijd de grootste partij is en Cleeren nog altijd de meeste voorkeurstemmen haalt, zitten de christen- democraten al twaalf jaar op de oppositiebanken.
SP.A en VLD hadden genoeg van de weinig orthodoxe manier van besturen van de volksmens Jef. Die vond het vooral belangrijk dat voetbalploeg STVV het goed deed, dat iedereen op café een pint getrakteerd kreeg en zijn wagen gratis kon parkeren.
Maar de stad, die het vooral van haar militaire kazernes en fruitkweek moest hebben, gleed weg in lethargie. Zelfs het gevreesde Staaien, waar grote voetbalploegen niet graag kwamen spelen, liet veel van zijn pluimen.
Dus kwam er een anti-Cleeren-coalitie. De nieuwe burgemeester Ludwig Vandenhove ontpopte zich snel tot een bekwaam, zakelijk bestuurder. Na de volksmens kwam de manager.
Vriend en vijand zijn het erover eens dat SP.A en VLD zeker in hun eerste zes jaar de stad een nieuw elan hebben gegeven. Daarom kwam er een tweede termijn. Maar daar lijkt nu sleet op te komen en burgemeester Vandenhove wekt bij meer Truienaars irritatie op. Vooral zijn autoritaire optreden stuit meer en meer tegen de borst.
,,Vandenhove is de trappers kwijt’’, wordt gefluisterd. En daar zou een reden voor zijn: Vandenhove was lang een van de ’coming men’ van de socialisten, in die mate dat hij ministeriabel werd beschouwd. Blijkbaar zijn z’n kansen aan het keren. Zelf had hij erop gerekend dat hij staatssecretaris voor Overheidsbedrijven kon worden, maar de partij koos voor Bruno Tuybens. ,,Sindsdien is zijn frustratie zo groot dat hij brokken aan het maken is.’’
Ook in zijn eigen Truiense fractie waar het jonge, populaire gemeenteraadslid Dirk Selis het voor bekeken houdt. Hij komt niet meer op omdat hij via zijn schoonfamilie - zijn schoonvader is stadssecretaris - in de clinch raakte met Vandenhove.
De vraag is ook: zal de SP.A-VLD-coalitie nog een meerderheid halen? De gemeenteraad van Sint-Truiden telt 33 zetels: SP.A (12 zetels) en VLD (7 zetels) hebben een nipte meerderheid. Iedereen gaat ervan uit dat de coalitie zelfs mathematisch niet kan doorgaan, want Vlaams Belang zal zeker enkele zetels winnen. Nu heeft het Belang maar 1 zetel, maar uitgaande van de Vlaamse verkiezingen van 2004, zouden dat er zeker 4, misschien zelfs 6, worden.
De kans is groot dat een tripartite gevormd moet worden en dan komt CD&V, met 13 zetels de grootste partij, weer in beeld. En wie is lijsttrekker van de CD&V? Jef Cleeren, ondertussen de zeventig gepasseerd.
Cleeren maakt er geen geheim van dat hij nog eens burgemeester wil worden. Voor Vandenhove is dat de ultieme nachtmerrie. Hij heeft al laten weten dat hij zijn veto stelt tegen burgemeester Cleeren. Een patstelling is niet uitgesloten.
En dan is er nog een opmerkelijke nieuwkomer in de Truiense gemeentepolitiek: ondernemer Roland Duchâtelet, de voorzitter van Vivant en van STVV. Duchâtelet trekt de gezamenlijke VLD-Vivant-lijst en koestert ook de ambitie om burgemeester te worden. Alleen is Duchâtelet geen echte Truienaar - hij heeft er wel een pied-à-terre - en is de VLD-lijst vooral een lijst van nieuwe gezichten. De kans dat hij VLD-Vivant een grote sprong voorwaarts kan laten maken, is klein. Tenzij hij de lachende derde wordt in de tweestrijd Cleeren-Vandenhove.
De liberalen rekenen vooral op de voetbalploeg. Als STVV in oktober aan de leiding staat in eerste klasse, stijgen de kansen van Duchâtelet met stip. (domi)
© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV