Deze studieavond behandelt het thema:
Gewasbescherming grootfruit 2006
Het programma omvat volgende onderwerpen:
- Fenologie en klimatologie 2005 en mogelijke effecten op 2006 (Tom Deckers)
Na een late start ging de fenologische evolutie in 2005 vrij snel en waren we bij de bloei al enkele dagen vóór op het gemiddelde. Deze voorsprong in ontwikkeling bleef behouden tot aan de oogst waarbij de pluk over heel de lijn vroeger was dan oorspronkelijk verwacht. Er was geen duidelijke vorstperiode tijdens de bloei maar toch werden er veel ‘ruwe’ Conference peren geoogst en kwam er weer vorstverruwing voor bij appel. Typisch voor 2005 was het droge voorjaar gevolgd door het vochtige warme najaar met een late stikstofmineralisatie tot gevolg. Dit heeft tot een extreem late bladval geleid zowel bij appel als bij peer. De gevolgen naar de bloembotvorming en bloembotkwaliteit bij peer worden besproken.
- Stemphylium op peer: huidige kennis en voorlopige bestrijdingsstrategie (Stijn Van Laer)
Stemphylium vesicarium of het zwart vruchtrot is een nieuwe schimmelziekte op peer die zeer veel schade kan veroorzaken. Onlangs werd door het IWT een onderzoeksproject hieromtrent goedgekeurd. Het objectief van dit project is een duurzame bestrijdingsstrategie op punt te stellen aangepast voor onze regio. Aan de hand van de resultaten van een inleidende epidemiologische studie uitgevoerd in 2005 zullen de belangrijkste karakteristieken van deze ziekte worden besproken. Daarnaast wordt ook de huidige, voorlopige bestrijdingsstrategie toegelicht, gebaseerd op eigen bevindingen en deze uit het buitenland.
- Drift: stand van zaken en wat in 2006? (Peter Jaeken)
In eerste instantie zal in kort bestek nog eens overlopen worden wat de Belgische spelregels i.v.m. drift zijn. Daarna zal ingegaan worden op de verschillende mogelijkheden en eventuele nieuwigheden t.o.v. vorig jaar. Een andere belangrijke vraag: "wat met de biologische werking?" zal eveneens ruim aan bod komen.
- Bestrijding van de belangrijkste plagen in appel en peer, met de nadruk op fruitmot en perenbladvlo (Bruno Gobin)
Welke middelen kunnen worden ingezet in de plaagbestrijding van de meest voorkomende plagen? Het seizoen 2005 was het laatste seizoen dat we Amitraz konden inzetten tegen perenbladvlo. De proeven maakten duidelijk dat het huidige middelenpakket te beperkt is voor een goede controle. Hoe kunnen we deze middelen optimaal inzetten en is er hoop op uitbereiding in de nabije toekomst? Het middelenpakket voor de fruitmotbestrijding is voldoende, maar toch blijft het belangrijk om de behandelingstermijnen te respecteren en voldoende af te wisselen tussen de verschillende werkingsgroepen. Daarnaast is er een kort overzicht van enkele plagen waarvan we in de toekomst meer problemen verwachten.