Kersenteelt in de lift
Of die oogst een topper gaat worden is nog niet dadelijk zeker. De bloeiperiode heeft voor een groot gedeelte zettende weersomstandigheden gekend toch zijn er enkele dagen met noordenwind geweest. De aanplantingen die juist in die periode hun hoofdbloei hadden, zouden een tegenvallende zetting hebben.
Mogen we in de kersenteelt nog spectaculaire vernieuwingen verwachten? Misschien niet dadelijk want in de jaren ’90 gebeurde de investeringen in nieuwe rassen en de gepaste onderstammen. De echte doorbraak van de zwakgroeiende onderstammen is aan de gang. Met de regelmaat van de klok zullen ook nog wel nieuwe rassen in het assortiment opgenomen worden en langzaam hun weg vinden.
De belangrijkste investeringen gebeuren vandaag door de kersentelers in de verzorging van de aanplant. Waar vroeger de kersenteelt stiefmoederlijk werd behandeld aangaande snoei en gewasbescherming zijn er vandaag zeer arbeidsintensieve teeltmaatregelen nodig om tot een regelmatige oogst te komen. Buigen,scheuren, kerven, wortelsnoei… allemaal ingrepen die tijd en kennis van zaken vergen om het beoogde resultaat te bereiken.
Gaat de afzet een topoogst kunnen verwerken is een ander dilemma. Voor de commerciële wereld moet het lukken op voorwaarde dat de kwaliteit wordt verzorgd. Dit heeft de teler voor een groot gedeelte in handen behalve… ja behalve wanneer de weersomstandigheden niet mee zitten. Op korte tijd is de kersenoogst dan afgelopen. En daar nijpt meestal het schoentje voor de handel. Zij willen graag langlopende contracten afsluiten met garantie tot levering van een op voorhand bepaald kwantum aan een goede kwaliteit. ’t Gevolg is dat grote afnemers snel geneigd zijn zich van een continue bevoorrading te voorzien in de zuiderse landen waar de weersinvloed minder spelbreker is.
Voor Fruitteeltnieuws is de kersenteelt een belangrijk item om ieder jaar met een “special” nummer in de aandacht te brengen. De verschillende organisaties besteden ook meerdere malen aandacht aan de kersenteelt tijdens hun teelttechnische studieavonden. In juni kan iedereen zich vergewissen van de uitgebreide proefresultaten in het PCF-proeftuin voor Pit-en steenfruit. Studiekring Guvelingen ontvangt op 28 mei de Duitse kersenspecialist Martin Balmer, onderzoeker van de Staatliche Lehr- und Versuchanstalt für Landwirtschaft, Weinbau und Gartenbau te Bad Neuenahr - Ahrweiler, om over de vernieuwingen in de Duitse zoete kersenteelt te komen spreken. Meer info vindt u in de agenda pagina:
Namens de redactie van Fruitteeltnieuws wensen we iedere teler een kersenseizoen met de beste kwaliteit aan de verdiende financiële beloning.
Kersenteelt in de lift
Zaterdag 12 november 2005 om 11u43, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...