RENDABEL SNOEIEN
Zaterdag 12 november 2005 om 12u00, door Eddy Leclere
Nog geen half jaar geleden waren er nog heel wat fruittelers volop actief om de wintersnoei voor 2005 rond te krijgen. Tussendoor snoeihout versnipperen, reeds sproeien, ook nog sorteren en veilen,… een drukke bedoening. Telkens worden voornemens genomen om volgend jaar de snoei met meer krachten en vroeger, dus met meer spreiding, aan te vatten. Zo zou het snoeien direct na de pluk kunnen door enkel het helemaal wegnemen van enkele zwakke frametakken. Dit geeft direct een zichtbare verbetering van de belichting. Velen durven het met blad aan de boom beter aan om een relatief zware tak weg te nemen dan dit te doen bij een kale boom in de winter. De afwerkingsnoei vraagt dan in de loop van de winter veel minder tijd waardoor een betere timing van de snoei wordt verkregen.
Toch zullen er dit jaar weer heel wat andere bezigheden zijn die de planning verstoren. Ieder bedrijf is wel zinnens een gedeelte van de verouderde Jonagoldaanplantingen te rooien en her aan te leggen met hun beredeneerde keuze. Zijn dit clubrassen of is er nog de vrees om zich te binden aan het voor de teler vrij strikt te volgen clubconcept. Durven we verder het perenareaal uitbreiden? ‘t Voorbije jaar zijn er heel wat mogelijkheden geweest om zich te vergewissen hoe de nieuwe aanplant er mogelijk zou kunnen uitzien. Het themanummer van Fruitteeltnieuws rond de boomkwekerij, begin mei verschenen, bevatte heel wat informatie. Naast de enquête naar het plantgedrag van de Belgische fruitteelt berichtte dit nummer eveneens over heel wat technische informatie omtrent de nieuwe mogelijkheden. Tijdens de Werktuigendagen Sint-Truiden 2005 boden maar liefst 8 binnen- en buitenlandse boomtelers hun voorkeur aan fruittelend België aan.
Uiteraard geen gemakkelijke taak om een keuze te maken. Zeker met in het achterhoofd de notie dat een nieuwe aanplant, zeker bij clubrassen, een zeer zware investering is. Bij het nemen van de juiste beslissing is naast het inschatten van de toekomstmogelijkheden van een nieuw ras, ook de arbeidsplanning een belangrijke factor. Besparingen op arbeidskosten zou één van de redenen kunnen zijn om een bepaalde variëteitsvoorkeur te hebben. Zo neemt de snoei een belangrijk deel van het kostenpakket voor zich.
Nochtans, besparen op de snoei kan niet. Of toch? Veel belovende resultaten en ervaringen van de mechanische snoei, voor het vormen van Le Mur Fruitier, kende tijdens de jongste snoeidemonstraties reeds heel wat geïnteresseerden. Toch is het niet de bedoeling om deze techniek straks als standaardingreep te promoten en blindelings toe te passen.
Beredeneerde snoeiwijzen blijven de basis voor het telen van kwaliteitsfruit. ‘Is dit mogelijk met een rechtopstaande maaibalk op de tractor bevestigd?’, is een terechte vraag. Proefsgesijs ervaring opdoen, zoals reeds enkele bedrijven deden, valt zeker aan te raden aan iedereen die denkt dit systeem te willen inpassen in zijn bedrijf. Samen met de proefresultaten van PCF-PPS kunnen dan beredeneerde ingrepen volgen. Zomaar overgaan tot die ingreep zou wel “een snoei” zijn, maar het mag geen snoeien zijn in het rendement van een aanplanting. Rendabel snoeien is dus niet altijd besparen in arbeidskosten. Het optimale productieniveau van kwaliteitsfruit halen, leidt hoe dan ook tot de hoogste rendabiliteit van een aanplant.
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...