Onderstaand vindt u de toespraken gehouden door Eddy Leclere en Jef Odeurs tijdens de opening van de WTD 2002. Onder de rubriek Werktuigendagen zijn die ook van burgemeester Vandenhoven en gedeputeerde Vandeput terug te vinden.
14 jaar geleden werden de plannen gesmeed om de demonstratiedagen van weleer terug in te richten. Vandaag zijn we reeds aan de 5de editie toe of een lustrumuitgave. Maar wanneer we de vroegere demonstratiedagen, die begonnen in 1949, meetellen dan zijn we reeds aan de 15de editie toe.
Door de vele felicitaties die de organisatoren en medewerkers tijdens deze 2 hoogdagen voor de fruitteelt mochten ontvangen voor de puike organisatie, de verfraaide opstelling van de standhouders en de massale belangstelling, zijn de WTD 2002 de mooiste ooit.
Tijdens de gemoedelijke officiële opening van de WTD 2002 leidde Jef Odeurs, coördinator van de Werktuigendagen Sint-Truiden, de 3 sprekers in en gaf aan gedeputeerde voor Landbouw Marc Vandeput de eer om de Werktuigendagen Sint-Truiden 2002 te openen.
Actieve Werkgroep
Voor Eddy Leclere, voorzitter van Studiekring Guvelingen, was het een waar genoegen zoveel genodigden te mogen begroeten en stelde meteen dat het organiseren van deze unieke demonstratiedagen voor de Tuinbouw en in het bijzonder de fruitteelt veel voorbereidend werk vraagt. Een actieve werkgroep is hier onontbeerlijk. Maar de belangrijkste schakel is het contact met meer dan 100 standhouders. Wat wikken en wegen is de belangrijkste leuze bij het indelen van de standplaatsen en toekennen van de demonstratieterreinen. Hiervoor is er een bijzondere proficiat aan de verantwoordelijke standhouders Luc Dirix.
Sponsoring
Naast het vele werk is er ook een startkapitaal nodig. Dank zij de sponsoring van de hoofdsponsor en cosponsors was de nodige financiële kracht voorhanden om de werving van deelnemers en promotie van de WTD te verzorgen. Een speciale dank is gericht aan de heer Luyck-Fasseel van KBC die voor de 4de maal de WTD sponsoren. Maar ook aan de cosponsors onze welgemeende dank : Het Belang van Limburg, Telecompany met Proximus, de Unie van de Belgische Floristen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Limburg en het stadsbestuur van Sint-Truiden.
De contacten met die sponsors is vooral het werk geweest van Jef Odeurs en voor de 2de maal is hij er in geslaagd om de 4 Limburgse Veilingen nl. de Belgische Fruitveiling, Veiling Borgloon, de Limburgse Fruitveiling en Veiling Haspengouw op één affiche te krijgen.
Deze ééndrachtigheid naar de buitenwereld is een positieve ontwikkeling in de fruitcommercialisatie. Want meer dan ooit roept de fruitteelt op een samenwerking met als hoofddoel de best mogelijke financiële beloning te ontvangen voor hun product. Een product waar jaren investeringen en maanden werk is aan gebeurd.
Eén fruitvakblad
Maar wanneer we andere instanties oproepen tot samenwerking moeten we ook in eigen keuken kritisch durven kijken. Het oprichten van één Belgisch vakblad voor de fruitteelt is al jaren de wens van gans fruittelend België maar een aantal factoren belemmeren deze evolutie. Als voorzitter van Studiekring Guvelingen, medepartner van het 14-daags vakblad Fruitteelt-nieuws, wil ik dan ook een oproep doen aan de voorzitter van de Belgische Fruittelersorganisatie om binnen zijn organisatie dit idee te verdedigen.
Een provinciale steun, naar analogie van de provinciale inbreng van de provincie Oost-Vlaanderen in de Belgische Fruitrevue, zou hierbij een belangrijke duw in de goede richting zijn.
Dat samenwerken met wat goodwill kan, bewijzen we met de afsluiting van het protocol tussen de Hogere Fruitteeltleergangen en het Provinciaal Hoger Onderwijs Limburg. Om de richting fruitteelt in de graduaatsopleiding van het Provinciaal Hoger Onderwijs Limburg te kunnen behouden, was er een inbreng nodig vanuit de voorlichting en de privé. Het PCF en de veilingen hebben hun inbreng verzekerd door het beschikbaar stellen van docenten. Mits wat aanpassingen aan de modules van de Hogere Fruitteeltleergangen kunnen ook de studenten van het graduaat fruitteelt deelnemen en hebben zij hun technische fruitopleiding rechtstreeks van de specialisten uit de sector. Laat ons hopen dat we deze samenwerking kunnen concretiseren en alzo, ondanks de tijdelijke mindere belangstelling, het vormings- en navormingsaanbod fruitteelt in de tertiaire sector kunnen waarborgen.
Consument Bewust Produceren
Het thema van de WTD 2002 lag nogal voor de hand. In een tijd dat milieubewustzijn, voedselveiligheid, veiligheid op het bedrijf, … dagelijks de media bereiken, is het evident dat de Werktuigendagen rond het thema Consument Bewust Produceren zou werken.
Met de ‘consument’ bedoelen we dan ook een zeer groot publiek. Uiteraard is de eindverbruiker van ons fruit hier belangrijk. Want naast de professionele bezoekers aan deze werktuigendagen lokken we ook het brede publiek. Hun laten kennismaken met de vele inspanningen in de zoektocht naar nieuwe rassen, milieuvriendelijke teelttechnieken, respect voor de leefomgeving, is het doel.
Maar met consument doelen we ook naar de telers die tijdens de demonstraties kennis kunnen nemen van de nieuwste technieken met vooral aandacht naar arbeidsefficiëntie maar ook van apparaten met meer comfort, veiligheid en gezondheid tijdens het werk.
Studiekring Guvelingen
Dat deze Werktuigendagen het hoogtepunt vormen in de activiteiten van Studiekring Guvelingen is wel duidelijk. Maar de maandelijkse studievergaderingen zijn uiteraard ook niet mis. In april laatstleden mochten we maar liefst 330 telers verwelkomen op de voorstelling van de proefresultaten van het Ministerie van Landbouw. Ook de samenwerking met het PCF–KOG (Koninklijk Opzoekingsstation Gorsem) en PCF-PPS (Proeftuin voor Pit- en Steenfruit) resulteert reeds jaren in een grote belangstelling van de telers.
Studiekring Guvelingen wil deze samenwerking verder blijven zetten want deze voorlichtingsorganisatie vormt reeds meer dan 60 jaar een belangrijke schakel in het naschoolse fruitteeltonderwijs.
Future Trends 2002
Maar niet alleen de fruitteelt is aanwezig op onze WTD. De sierteeltsector floreert meer dan ooit. De Tuinbouwschool speelt hier dan ook graag op in. Voor de 2de maal in de geschiedenis van de WTD wordt er dan ook een grootse bloemschikdemonstratie onder het thema Future Trends 2002 georganiseerd. Op zondag demonstreerden een 20-tal vakfloristen hun kunnen. Zaterdag was het de beurt aan de leerlingen in de bloemsierkunst om hun plankenkoorts te overwinnen.
Wedstrijd Firma Vossius
De firma Vossius Gebroeders NV organiseerde een prijskamp tijdens de WTD 2002. Het juiste gewicht in de veldkalkstrooier was 7740 kg en Raf Spiritus was met 7556 kg er het kortste bij. Proficiat !
De inhoud van de plantagekalkstrooier met een gewicht van 3340 kg werd gewonnen door Mombaerts René met het juiste gewicht.
Van harte dank …
… aan iedereen die meewerkte aan het organiseren van de Werktuigendagen Sint-Truiden. In de eerste plaats het bestuur van de Studiekring Guvelingen en alle collega’s maar ook leerlingen van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw. Niet alleen de mensen van de tuinbouwrichting maar ook de leerkrachten en leerlingen van de verzorgingsafdeling die voor de nodige versnaperingen in de loop van deze dagen zorgden.
Maar uiteraard ook een bijzondere dank aan de vele standhouders die weerom deelnamen aan deze WTD. Uit de vele positieve reacties van de standhouders waren er veel contacten met telers. Wij wensen dat deze mogen resulteren in commerciële transacties.
Brussel blind voor regio Hageland-Haspengouw
Bij de inleiding van Ludwig Vandenhove, burgemeester van de stad Sint-Truiden, stelde Jef Odeurs dat de fiscale problematiek zwaar blijft wegen op onze sector. Op 1 december 2001, bij gelegenheid van de opening van de nieuwe gebouwen in Veiling Borgloon, waren de fruittelers hoopvol. Bij die gelegenheid analyseerde Minister-President Dewael de diverse knelpunten en engageerde hij zich om op korte termijn oplossingen uit te dokteren. Ook onze plaatselijke politici, de vakorganisaties en de veilingen hebben in het voorbije jaar herhaalde malen aangeklopt bij de bevoegde ministers en hun administraties.
Maar 6 maanden later stelt iedereen vast dat de veilingen zich nog steeds misbruikt weten door de administratie, dat bonifide fruittelers zich ten onrechte beboet voelen en hun vragen niet opgelost zijn, zoals o.a. “wat is een aanzienlijke meeropbrengst in het forfaitair fiscaal systeem dat werkt met gemiddelden ?”. Ook geven gelegenheidstelers er massaal de brui aan en de traditionele plukkers zijn zodanig afgeschrikt dat de vervreemding van ons plukkerspubliek quasi totaal is.
Ik kan hieruit alleen maar besluiten dat Brussel blind is voor de sociale en economische gevolgen voor de regio Hageland-Haspengouw. De spreekwoordelijke kloof tussen de fruittelers en de politiek in Brussel was nooit zo groot.
Ik ben ervan overtuigd dat de fruittelers hun les hebben geleerd en dat de sector dringend toe is aan een fiscale en sociale rust. Laat ons naar een systeem gaan dat werkbaar is, aanvaardbaar is voor beide partijen, dat we eerlijk kunnen uitdragen en waarvan wij ook eerlijk kunnen vragen aan de sector om het toe te passen. Hierbij vooral lettend dat we internationaal concurrentieel blijven.
Alternatief voor Jonagold
Bij de introductie van gedeputeerde voor Landbouw Marc Vandeput herinnerde Jef Odeurs aan de jaren ’80 die zowel voor onze producenten, als voor de veilingen en de handel de kip met de gouden eieren was. België was toen de Europese marktleider van het nieuwe bicolore ras. Maar de andere Europese regio’s hebben niet stil gezeten en beschikken vandaag over nieuwe variëteiten die de concurrentie met Jonagold best aankunnen. Willen we dat in onze regio de appelteelt terug rendabel wordt, dan is een alternatief voor Jonagold dringend nodig en hiervoor is rassenonderzoek zowel teelttechnisch als marktgericht van fundamenteel belang.
Het gekibbel over zulk een fundamentele aangelegenheid maakt bij de fruittelers een weinig fraaie indruk. “Ik ben niet tegen samenwerking met Nederland”, stelde Jef Odeurs, “maar heel wat telers begrijpen niet hoe het mogelijk is dat een buitenlands initiatief als INOVA-fruit in staat is een wig te drijven tussen de veilingen. Temeer daar we in onze eigen regio beschikken over een goed uitgerust en bemand Proefcentrum voor Fruitteelt. De Belgische fruitteler mag niet het slachtoffer worden van een polarisatie tussen de veilingen op gebied van rassenvernieuwing.”
“Nog één bedenking, mijnheer de Gedeputeerde, u heeft bij uw aanstelling wellicht nooit vermoed dat de tegenstellingen binnen de sector zo groot waren …”.
Eddy LECLERE,
Studiekring Guvelingen