Sinds 1 januari ’07 maakte Annie Demeyere de overstap van de fruitteelt naar de akkerbouw binnen de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid. Bij gelegenheid van de Nieuwjaarsvergadering van Studiekring Guvelingen werd ze uit dank voor haar 25 jaar werk en inzet voor de fruitteelt, in de bloementjes gezet.
Maar het leven gaat verder en ondertussen is haar opvolger, Ir. Koen Jespers, reeds goed bezig om zich zo snel mogelijk in te leven in de b(l)oeiende fruitsector.
Naar aanloop van de voorstelling van de proefresultaten van de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse Overheid, op vrijdag de 13e april bij Studiekring Guvelingen, een korte kennismaking met Ir. Koen Jespers en de afdeling.
Foto Koen ( klein weergeven)
In 1989 studeerde Jespers Koen af als landbouwkundig ingenieur met specialisatie plantenbescherming te Leuven. Na de legerdienst en één jaar werken voor het ministerie van financiën kon hij in juni 1992 beginnen op het bestuur der economische diensten van het ministerie van landbouw.
Van bij aanvang was hij daar verantwoordelijk voor het markt- en prijsbeleid in de sector melk en zuivelproducten.
Limburger
Na vele jaren met enthousiasme en toewijding de Belgische, en na de regionalisering de Vlaamse belangen in deze sector te hebben verdedigd, bood de vacature in de voorlichting fruitteelt hem de mogelijkheid om een nieuwe wending te geven aan zijn loopbaan . Deze mogelijkheid sloot nauw aan bij zijn specialisatie en zijn interesse voor planten. Bovendien besefte hij als Limburger, woonachtig te Alken , te midden van de fruitstreek, maar al te goed het belang van de fruitsector voor de ontwikkeling van de regio.
Op korte termijn zal hij zich voornamelijk bezig houden met de controle en opvolging van de proefcentra en het gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit .
Na een inwerkperiode, is het echter de bedoeling om daarnaast ook meer constructief werk te verrichten en een waardevolle ondersteuning van de fruitsector uit te bouwen naar analogie met het werk van zijn voorgangster Annie Demeyere.
Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO)
Bij de regionalisering werd het Ministerie van Landbouw hervormd met verschillende afdelingen. Deze Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling maakt deel uit van het Departement Landbouw en Visserij en de opdrachten kunnen samengevat worden als volgt :
• Vorming en voorlichting: organiseert en coördineert voorlichtingsactiviteiten voor landbouwers, faciliteert de naschoolse vorming en staat in voor de begeleiding en opvolging van de erkende praktijkcentra.
• Kwaliteit en innovatie: stimuleert kwaliteit en innovatie in de land- en tuinbouwsector door tal van activiteiten: staat in voor de erkenning van voedselkwaliteitsregelingen, geeft invulling aan het Europees kwaliteitsbeleid, beheert de maatregel zorgboerderijen, maakt rassencatalogi op, volgt de fokkerijsectoren op, ondersteunt de biologische land- en tuinbouw,…
• Landbouw en platteland: staat in voor het conceptuele werk inzake landbouwmilieumaatregelen en volgt landbouwoverschrijdende aspecten op zoals de land- en natuurinrichting, bescherming van landschappen, …
Vormings- en voorlichtingsopdracht
De activiteiten die door ADLO georganiseerd worden, kaderen in de vormings- en voorlichtingsopdracht en zijn de volgende:
- Het geven van voorlichtingsactiviteiten met betrekking tot de fruitteelt,
- het organiseren van studiedagen,
- het geven van voordrachten,
- het verzorgen van publicaties,
- het organiseren en opvolgen van demonstratieproeven,
- het sturen van het onderzoek, het opvolgen van de praktijkcentra,
- het vertegenwoordigen van de afdeling in commissies en werkgroepen,
- het ondersteunen van officiële instanties
- en het coördineren van de GMO groenten en fruit.
Proefpercelen
Foto Kim (sproeien proefpercelen)
Naast het uitdragen van de kennis verworven door de proefcentra is het aangewezen en nuttig om, in overleg met de proeftuinen, zelf informatie te verwerven over de werking van bepaalde bestrijdingsmiddelen door het opzetten van een aantal kleinschalige proeven. Bij deze proefopzet wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de huidige en toekomstige noden van de fruitteelt. Vandaar dat er, naast een verdere opvolging van de bestaande proeven, voorname aandacht uitgaat naar een mogelijke bestrijding van bijvoorbeeld de wollige bloedluis.
Voor meer info over deze proefresultaten is iedere fruitteler van harte welkom op de studievergadering bij Studiekring Guvelingen op vrijdag 13 april. Voor meer info klik op 'activiteiten'.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen