Op 1 januari ’07 maakte Annie Demeyere de overstap van de fruitteelt naar de akkerbouw binnen de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid. Zij werd toen opgevolgd door Ir. Koen Jespers. Maar met de pensionering van Luc D’Hondt bij het VLIF nam hij die taak over en moest opnieuw voor de dienst ADLO, dienst voorlichting fruitteelt, een teamleider worden gezocht. Met de keuze van Hilde Morren is sinds 1 januari ‘10 meteen ook heel wat fruitteeltervaring op de dienst geïntegreerd.
De naam Morren heeft in de fruitteelt bekendheid gekregen door de introductie van de eerste Jonagoldmutant, Morren’s Jonagored. Deze donkerkleurige appel werd als enige erkend als een nieuwe variëteit. Later zijn er nog heel wat mutaties op de markt gekomen die echter onder de naam Jonagold moesten worden verkocht. De sterke gedrevenheid van de familie Morren uit Halen heeft de Jonagored wereldbekendheid gegeven.
Dochter Hilde Morren heeft in haar jonge leven een fruitbedrijf en een boomkwekerij zien ontstaan door het noeste werk van haar ouders. Met het zelfde enthousiasme en inzet heeft Hilde haar studies aangevat. Na Techniek Wetenschappen als secundaire vorming ging ze naar Leuven en behaalde er in 1993 als laatste lichting het diploma Landbouwingenieur. “Wij mochten toen kiezen tussen de titel landbouwingenieur of bioingenieur” zegt Hilde. “Maar ik verkoos toch de titel Landbouwingenieur met specialisatie Fytotechni en plantenbescherming.” Een keuze die in haar verdere loopbaan zeer goed van pas zou komen.
Voedingsindustrie
Zo hielp ze eerst mee in het ouderlijk bedrijf bij de uitbouw van de boomkwekerij en fruitbedrijf. Maar Hilde houdt van uitdagingen en ging in 2000 voor de voedingsindustrie werken. Rabit is een toeleverancier van verse groenten en pasta’s voor de retail onder privat label. Als kwaliteitsmanager was ze er verantwoordelijk voor de opstart van de H.A.C.C.P.-normen, later B.R.C., enz… Dit was toen de voorbode voor wat nu vandaag in de fruitsector ook ingeburgerd is.
Daarna werd ze Supply manager en dus verantwoordelijk voor heel het logistiek gebeuren van wat binnen en buiten ging. Naast controle moest ook een inschatting gemaakt worden van de sector. Zo werd een geladen vrachtwagen bij het vertrek berekend naar winst of verlies. Iets wat ook in de fruitsector naar de toekomst toe belangrijk zal worden.
Drijfveer
Haar gebetenheid voor de fruitproductie zal niemand niet verwonderen. Hilde wil graag voor de fruitsector een meerwaarde betekenen. Steeds meer moet de sector belangrijke beslissingen nemen en hierbij hoopt Hilde voor de telers het verschil te kunnen maken.
“Daarnaast is het de taak van ADLO om op een objectieve manier voorlichting te geven”, zegt Hilde. “Hierbij is het de bedoeling om de wetgeving zo haalbaar mogelijk te implementeren ten voordele van de telers. Daarnaast is er de noodzaak om samen met de sector onderzoek naar vernieuwing te blijven voeren!”
Visie
Om hierin te slagen is er ook een visie nodig er vanuit gaande dat de sector op 2 snelheden evolueert. Zo zijn er bedrijven die op een industriële wijze fruit telen, sorteren, verpakken en verhandelen voor de retail en handel. Anderzijds zijn er bedrijven die zich op een andere manier ontwikkelen en vooral inspelen op de nieuwe hype van de klant:’gezond voedsel’. De klant gaat steeds meer kijken naar de intrinsieke gezondheidsaspecten van het product. Hierop moet de sector nog meer inspelen. Om dit product zo snel mogelijk bij de klant te brengen is er een verfijnde logistiek nodig. Hier spreekt Hilde Morren duidelijk vanuit een ervaring, opgedaan tijdens haar activiteiten in een vorig arbeidsleven in een met de fruitteelt vergelijkbare sector.
Hilde: ”Dit aspect moet nog verder uitgebouwd worden en is de drive om de teelt hier in onze gouw te houden. Want we moeten alert zijn voor de snel veranderende wereldmarkt. Voor de consument is eigen productie overbodig want van over heel de wereld is dagelijks alles aan te voeren. Schermen met milieugevolgen ten gevolge van het transport worden weerlegd door de vergelijking te maken met de ecologische voetafdruk van het inlands geteelde product. Globalisatie en telen op plaatsen die economisch gezien veel goedkoper zijn, zou voor de fruitteelt wel eens zware gevolgen kunnen hebben. Des te meer moeten wij ons onderscheiden door een meerwaarde aan het product te geven waardoor dit in het basisvoedsel onmisbaar is. Die meerwaarde kan gecreëerd worden door in te spelen op de kwaliteits- en de gezondheidsapecten.”
Verwarringstechniek
Naast de ecologische voetafdruk zijn ook de gewasbeschermingstechnieken en hun invloed op het milieu, het oppervlaktewater en de waterwinning kritische elementen bij het vormen van de publieke opinie. Daarnaast is er ook de niet te omzeilen tendens naar steeds residuvrijer fruit wat door de handel wordt opgelegd. Met de introductie van de geïntegreerde teelttechnieken is de zoektocht naar steeds milieuvriendelijkere bestrijdingsmethoden in een stroomversnelling gekomen. De Vlaamse overheid is dit niet ontgaan en wil door subsidiëring deze tendens versneld laten implementeren. Het doel moet zijn om de telers milieubewust met bestrijdingsmiddelen te laten omgaan. Niet door ze uit te sluiten maar wel door ze efficiënt toe te passen.
De subsidiëring ter stimulering van het gebruik van de verwarringstechnieken past volledig in dit plan en loopt over 5 jaar. Er was een subsidiëring van 1000 ha voorzien. De overheid verwacht nu echter een groter succes waardoor herzieningen en overhevelingen van financiële middelen nodig zullen zijn. Deze evolutie is politiek zeer belangrijk. De publieke opinie wordt positief beïnvloed wat de druk bij de telers weg neemt.
Druk, druk, druk,…
Voor Hilde Morren kon haar start bij de dienst voorlichting fruitteelt bij ADLO niet hectischer starten. Anderzijds ook een zeer dankbaar item naar de telers toe. “Is er iets mooier dan de telers gaan uitleggen hoe ze geld kunnen krijgen voor het toepassen van een teelttechniek?” lacht Hilde. Tijdens de voorstelling van de proefresultaten op vrijdag 9 april bij Studiekring Guvelingen in de SOLV Tuinbouwschool in Sint-Truiden staat ook dit item op het agenda. Naast de administratieve formaliteiten zal er ook reeds een voorlopige analyse gemaakt kunnen worden van het aantal aangevraagde ha subsidie.
Verder worden de laatste nieuwe erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen besproken.
Voor meer info klik op onderstaande link