“De oogst is weerom voorbij en stilaan is het weer tijd om te beginnen denken aan de oogst van volgend jaar. Dit klinkt eigenaardig maar het is toch zo,” zegt Tom Deckers, onderzoeker bij pcfruit. Het potentieel voor deze oogst is door het al dan niet aanwezig zijn van bloemknoppen van voldoende kwaliteit reeds voor een groot gedeelte aanwezig op de bomen. Dat dit afhankelijk is van een aantal ingrepen uitgevoerd in het vorige seizoen met de daar op volgende oogst van 2009, verduidelijkt deze uitspraak.
Nu de bedrijven groter worden komt het er voor de fruittelers op aan om hun snoeiploegen juist aan te sturen. Hierbij is het belangrijk om de snoeiers vertrouwd te maken met de verschillende scenario’s waar de teler met zijn bomen naar toe wil gaan en dit zowel van bij de opkweek van de jonge bomen als later bij de productie fase van de boomgaard.
Vorming personeelsleden
Die informatie wordt tijdens de verschillende snoeidemonstraties overgebracht aan de telers. Studiekring Guvelingen bijt de spits af op vrijdag 13 november met de theoretische achtergronden van de snoei. Een week later volgt de snoeidemonstratie in de aanplantingen van de SOLV Tuinbouwschool en de 4de vrijdag is pcfruit-pps aan de beurt. Steeds meer zien we tijdens die bijeenkomsten dat naast de telers zelf er ook personeelsleden, die de snoei op de bedrijven in hun takenpakket hebben, opdagen. Een goede evolutie zegt Tom Deckers want zij moeten straks al die ingrepen gaan uitvoeren en dit te beginnen met de snoei. Het goed informeren van het personeel is dus belangrijk. Naast het volgen van demo’s kan het op de hoogte blijven van de laatste evoluties in de fruitteelt voor een nog betere inleving in die sector behaalt worden via dit vakblad Fruitteeltnieuws. Dit kan door de vaste werknemers ook een abonnement op Fruitteeltnieuws aan te bieden. Studiekring Guvelingen geeft daarom aan die bedrijven de mogelijkheid om één of meerder personeelsleden voor € 25 per werknemer lid te maken van de Studiekring en dit samen aan het bedrijf te factureren. Indien gewenst kan Fruitteeltnieuws dan op het privéadres van de werknemer worden bezorgd.
55 = kritische grens
Naast de voeding tijdens het voorbije seizoen is de snoei die we op de bomen hebben toegepast tijdens de voorbije winter, doorslaggevend. Toch is de situatie bij peer duidelijk verschillend van de situatie in de appelteelt.
Zo is bij Conférence de vruchtmaat de kritische factor tijdens het seizoen 2009. Veel peren haalden de maat 55 mm niet en dit is blijkbaar de kritische grens vandaag. Conférence die deze diktemaat niet haalt is economisch gezien niet interessant terwijl er met de dikkere peren wel een goede prijs te halen valt. Erger zelfs want de kleine peren nemen de winst van de dikkere maten terug weg. Het bepaalt dus het financieel resultaat van een systeem. In de berekeningen die Jef Vercammen, directeur pcfruit-pps, voor de verschillende snoeiobjecten maakte komt dit duidelijk naar voor.
In die plantsystemenproeven (oud en nieuw) werd steeds gerekend met de gemiddelde prijzen per maat- en kwaliteitsklasse van het desbetreffende jaar. “Wat indien gerekend wordt met prijzen van een jaar met grote verschillen in prijs tussen de kleine maten en de grote maten zoals in 2006 of met de lage prijzen van half september 2009?” vraagt Jef Vercammen zich af. “We gaan die berekeningen maken en zien of diezelfde sysytemen nog het beste financieel resultaat halen? Of zijn het dan andere plantsytemen die het beste resultaat halen?”
De verschillende resultaten zullen besproken worden.
Welke ingrepen?
De snoei is dus in de eerste plaats bepalend voor de vrucht kalibers die er geteeld worden. Wanneer men in de winter teveel vruchthout in de boom laat, wordt het moeilijk om voldoende dikke peren te telen.
Ook verschillen in bloembot kwaliteit spelen hierbij een rol. Hebben we voldoende gekroonde kortloten in de boom aanwezig om een voldoende oogstzekerheid en een goede vruchtkwaliteit te kunnen garanderen ? Voor een deel was dit kleine vrucht kaliber ook het gevolg van de droogte stress die we in vele boomgaarden gekend hebben tijdens de zomer 2009. Vocht voorziening is echter een factor die we in veel boomgaarden kunnen bijsturen door het aanleggen van een irrigatie of van een fertigatie. De concrete mogelijkheden van deze nieuwe technieken zullen tijdens deze voordracht in het kort aan bod komen.
Als derde factor mogen we ook niet vergeten dat er toch wel een belangrijke vorst schade aanwezig is na de strenge wintervorst van -25.0°C in de maand januari 2009. Sinds het voorjaar 2009 hebben wij ook voor peer de mogelijkheid om een chemische vruchtdunning uit te voeren. Wat zijn de onderzoekservaringen met deze nieuwe dunmethode naar vruchtdikte toe?
Appel
Bij appel ligt de situatie duidelijk anders en moeten we het onderscheid maken tussen de triploide rassen en de diploide rassen. De vrucht dikte bij de triploide rassen was weer veel te dik in 2009. Een hoge vruchtbaarheid bij deze rassen op het éénjarige hout kan hierbij helpen om de vruchtdikte meer aanvaardbaar te houden. Het behoud van voldoende éénjarige scheuten bij de snoei is hier dus noodzakelijk. Bij de diploide rassen dient dan weer voldoende streng gesnoeid te worden om het productie potentieel op deze manier al een eerste keer te beperken. Bij de snoei wordt immers het productie potentieel van de boom bepaald en willen we alle hout dat gemakkelijk kleine vruchten produceert, reeds bij de winter snoei zoveel mogelijk wegnemen. Dan volgt de chemische dunning die er na het wegvallen van de Carbaryl ook niet eenvoudiger op is geworden.
Vruchtdunning speelt een belangrijke rol. In meerdere proeven komt dit naar voor. “De eerste resultaten van die proeven kunnen mogelijk al een indicatie geven,” zegt Jef Vercammen.
Rendabiliteit van teeltsystemen
Zoals hoger aangegeven is de vruchtmaat bij de Conférence de belangrijkste speler die het rendement van een aanplanting bepaalt. De evolutie van de prijzen bij de start van het huidige afzetseizoen zal naar de toekomst in normale jaren meer en meer het algemeen beeld vormen van de perencommercialisatie. Met de steeds stijgende productiecapaciteit , doordat er nog steeds aanplantingen bijkomen en het toenemende productievolume, komt het jaar van de waarheid steeds korter bij. Velen hebben 2009 deze status toebedeeld. Als de huidige handel van peren de referentie voor de toekomst is dan kan er al bij al van een zekere tevredenheid gesproken worden. De belangrijkste factor om rendabel peren te telen is dus duidelijk het oogsten van een voldoende vruchtmaat.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Rendabele snoei principes bij appel en peer
Reacties
Diervilla sessilifolia Butterfly doet z'n naam eraan. Nu deze plant in bloei staat kan je als je er langs loopt op onze kwrieekj de en horen gonzen. Ook ontbreken de niet. Deze variebteit valtop ten opzichte van andere Diervilla cultivars door z'n fijne vertakking waar door in een vakbeplanting geplant het gewas snel dicht groeit waardoor onkruid geen kans meer krijgt. door Bersain
Ook hier gaat ieder jaar de snoeischaar in de clmateissen. Tot zo'n 30 cm boven de grond knip ik ze radikaal af. Het beste is dat eens in de 3 jaar te doen, dus niet ieder jaar. Als ik om de hoek had gewoond, dan had ik ze bij je opgehaald, kan nog wel een paar gebruiken door Alexey