Zetting bij appel en peer
Niet tijdig gestrooide stikstofbemestingen zijn nog niet opgenomen door de bomen. Dit leidt nu tot een bleke bladstand. Toch is er een normale groei. Indien binnenkort een regenperiode komt, dan zal dit mogelijk een sterke groeireactie geven met mogelijk een fellere rui. Maar dit zal niet dadelijk een probleem zijn daar de zetting zeer goed is. Toch is er een duidelijke afscheiding te merken tussen de blijvers en de bloempjes die met de bloemrui gaan verdwijnen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar.
De vruchten zitten nu vooral in de celdelingsfase. Indien de droogte nog aanhoudt, dan is die celdelingsperiode voorbij en worden weer kleine peren verwacht.
Bij appel zijn er veel bomen met weinig of zwakke botten en dit vooral rond de bestuivers. Doch dit mag geen reden zijn om het nut van bestuivers in vraag te stellen. In aanplantingen met voldoende knoppen komen de appels er goed door en wordt er een goede zetting verwacht. Het uitblijven van scherpe oostenwinden waardoor een hogere luchtvochtigheid in de bloei heeft zeker hiertoe bijgedragen.
Naar zetting toe is nu de periode voor het plaatsen van Regalis bij appel. Indien ook met promaline wordt gewerkt, moet er minimum 3 dagen tussen de behandelingen zitten.
Als vruchtdunning was het zetten van amid-thin mogelijk op percelen met een goede bloemknop. Een tweede dunmogelijkheid is het zetten van carbaryl. Hiervoor verwijzen we naar het artikel van Ann Gomand in Fruitteelt-nieuws nr 8.
Voor BA (Globaryll) zijn de weersomstandigheden belangrijker dan de dikte van de vruchten. Beter op 8 mm met 18°C en later iets warmer dan op 12 mm met slecht weer. Ook spuiten met voldoende water.
Schurft en witziekte
Schurft laat nog op zich wachten maar met de eerste zware regenbuien wordt een zeer zware infectie verwacht.
Er zijn reeds witziektepluimen vastgesteld. Blijvend bedekken van het jonge blad is noodzakelijk.
Bacterievuur
Vorig jaar aangetaste percelen goed controleren en aantastingen opruimen want bij de eerste regen zal ook dit een “bom” veroorzaken.
Dode knoppen
Daar het seizoen wat vroeger is, moeten de behandelingen met zinkmetalosaat of Aliette reeds begin mei starten. Zinkmetalosaat kan gemengd gespoten worden indien 6 maal 1 liter wordt gezet. Bij 3 maal 2,5 l mag men niet mengen.
Perenbladvlo
In aanplantingen waar wat is misgegaan liggen heel wat eieren die met het warme weer zeer snel zullen ontluiken. Percelen waar tijdig kaoline werd ingezet, zijn tamelijk onder controle. De minerale oliën hebben dit seizoen niet het verhoopte resultaat gegeven. De eerste eitjes zijn reeds zeer vroeg gelegd en hierop hadden de minerale oliën geen invloed meer. Met kaoline werden deze toch wat verstoord.
Envidor gevolgd door Vertimec zullen bij het ontluiken moeten volgen. Mangaanbespuiting kan maar voorzichtig met bladstand en vruchtverruwing. Zeker nu geen zinkhoudende mangaan gebruiken.
Fruitmot en bladroller
De eerste fruitmotten zijn vorige week gevangen. Waarschuwingen goed opvolgen. Goed uitkijken indien eidodende of larvedodende middelen worden gebruikt. Bij de laatste kan iets gewacht worden.
Bladrollers zijn er dit jaar weinig. De meerdere behandelingen tegen fruitmot ruimen deze parasiet goed mee op.
Ook spint goed opvolgen.
Bewaring
Het is een slecht bewaarseizoen vooral bij peren. Heel wat peren in de frigo’s zitten op het einde van hun bewaarmogelijkheden. Ook bij tijdig geplukte vruchten stelt men toch nog veel buikzieke peren vast. Kleine en groene vruchten die op het eerste zicht in orde lijken, kunnen ook veel problemen geven.
Sterk gewortelsnoeide percelen waren reeds bij de pluk geel getint en hebben ook dikwijls problemen aangaande bewaring.
Cellen die op natuurlijke wijze het zuurstofgehalte hebben laten zakken vertonen dit jaar veel meer problemen.
Luc Vanoirbeek raadt de telers met cellen met slecht bewaarde peren aan om de belastingdiensten via een aangetekend schrijven te verwittigen voor een aangifte van exceptioneel verlies. De belastingdiensten kunnen dan komen kijken maar dit hoeft niet. Als bij de verkoop de omzet onder de 80% van het barema komt dan wordt dit percentage in mindering gebracht van het belastbaar inkomen.
Bladvoedingen
Ondanks dat er niet veel tegen schurft moest behandeld worden, dienen toch de bladvoedingen gezet te worden.
Kersen
Opgelet voor de zwarte luis en behandelen met een erkend middel. Dimethoaten houden voor de kersenvlieg.
Eddy Leclere
Werkgroep kwaliteit