De junirui heeft zich dit jaar laat ingezet. Bij appels zijn er zelfs vrij dikke appels nog gaan ruien. Bij peren is de Durondeau vrij goed geruid wat zeer zeker nodig was. Zo worden in een jaar waarin een grote productie Durondeau verwacht wordt, alleen de dikkere maten aan rendabele prijzen verkocht. De rui bij Conférence heeft ook vrij lang geduurd.
Naar oogstverwachting toe is het nog te vroeg om uitspraken te doen. Wat wel gezegd kan worden is dat er van niks een tekort zal zijn. De Jonagoldachtigen hebben hier en daar percelen die een wisselvallig behang vertonen. Vooral de percelen die in de voorgaande jaren een flinke oogst gegeven hebben, blijken wat mis te zitten.
Naar vruchtontwikkeling en maat toe blijkt uit de metingen dat we met appel een 14-tal dagen later zitten t.o.v. vorig jaar en bij de peren was half juni de vruchtmaat 4 mm kleiner. Verondersteld wordt dat de oogst wat later zal zijn zodat deze achterstand gedeeltelijk bijgehaald kan worden. Toch raadt de werkgroep kwaliteit aan om rekening te houden met een mogelijke kleinere vruchtmaat doordat de celdeling in een periode van koud en slecht weer is gebeurd.
Bij Conférence wordt over het algemeen een zeer goede zetting gemeld en circuleren er berichten van een 25 tot 40 % grotere oogst t.o.v. vorig jaar. Is de infrastructuur en uitrusting in België hierop voorbereid? M.a.w. zullen er voor de oogst van de peren wel voldoende paloksen en bewaarcapaciteit zijn maar wat blijft er dan nog over voor de appeloogst?
Vruchtdunning
De arbeidsactiviteit waarmee dit jaar wel eens het meest zou verdiend kunnen worden is een goede kwaliteitsdunning. De vraag die iedereen zich hierbij stelt is zeer zeker of de kleinere maten en mindere kwaliteiten dit jaar en naar de toekomst toe, met de steeds groter wordende Conférenceoogst, nog een vlotte afzet zullen vinden. Doch één ding is wel zeker: een goede kwaliteitsdunning levert een hoogwaardigere kwaliteit op die hoger gevalideerd wordt waardoor de arbeidskost voor het dunnen zeer zeker terugverdiend wordt. Meer nog, de oogst-, bewaar - en sorteerkosten verminderen ook nog waardoor extra gewin mogelijk is.
Vele klassieke Conférenceaanplantingen hebben een vrij dik behang. Met een grote zekerheid kunnen we stellen dat heel wat vruchten niet de vereiste diktemaat gaan bereiken. Een goede vruchtdunning door het wegnemen van vooral kleine en minder kwalitatieve peren is hier noodzakelijk. Hoeveel vruchten per boom mogen blijven hangt af van de aanplant. Maak zelf eens een berekening hoeveel vruchten er per boom gewenst zijn door een omrekening te maken naar tonnage per ha. (zie teeltadviezen nr.12)
Bemesting
Naar bladvoedingen toe blijven de magnesium en kalkbespuitingen belangrijk. Bladanalyses zijn vereist om tijdig mogelijke tekorten te detecteren. Want zijn de gebreken reeds zichtbaar dan is een remediering slechts nog een lapmiddel.
Bij de potasbemesting bij peren kan gekozen worden tussen de nitraat- of sulfaatformulering. Deze laatste is uiteraard veiliger naar de groei toe. Steeds rekening houden met de bodemanalyses en de reeds gegeven doseringen.
Ruwe Conférence
Veel percelen vertonen zwarte en ruwe vruchten, anderen weer niet. De reden kan velerlei zijn zoals vorst en Pseudomonasaantasting, dikwijls afhankelijk van de perceelsligging. De warme dagen met plaatselijk grote hoeveelheden neerslag zouden groeischokken en barsten in de schil kunnen veroorzaken. Late giberellinenbehandelingen halen echter niks meer uit. Ze kunnen eerder nog de groei doen toenemen.
Perenpokmijt
Waar nu in bepaalde percelen enkele bomen de symptomen van de perenpokmijt vertonen, kan volgend jaar de infectie een sterke uitbreiding nemen. Behandelingen dienen voor de bloei met een acaricide te gebeuren. Het is nodig om aantekeningen over de plaats van deze kwaal te maken zodat dit probleem volgend jaar tijdig aangepakt kan worden.
Perenbladvlo
Juni was een belangrijke periode in de bestrijding van vijand nummer 1 in de perenteelt. Waar minerale oliën of kaoline in het voorjaar werden toegepast blijkt het leggen en de ontluiking van de eieren meer geconcentreerd te zijn. Dit gaf een betere bestrijdingsefficiëntie in juni. Uit berichten vanuit de praktijk zouden de Envidor- en Vertimecbehandelingen soms te kort op elkaar uitgevoerd zijn. Sporadisch werden ze zelfs gemengd. Is men vergeten dat deze middelen slechts één maal mogen gebruikt worden?
Op sommige plaatsen zijn er nog maar weinig roofwantsen gesignaliseerd, elders zijn de larven reeds actief.
Fruitmot
Zowel in de appel- als in de perenteelt moet steeds meer met de directe economische schade van deze parasiet afgerekend worden. Belangrijk is het om in de bestrijding geen openingen te laten. Voor een doeltreffende bestrijdingsstrategie verwijzen we naar het artikel in Fruitteelt-nieuws nr. 12 pagina 6,7 en 8, Bestrijding van fruitmot.
Eddy Leclere
Teeltadviezen Nr 13 juni 2006
Dinsdag 27 juni 2006 om 11u19, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...