Studieavond : Voorstelling van de proefresultaten 2002
_____________________________________________________________________________
PCF-Proeftuin Pit- en Steenfruit nodigt alle geïnteresseerden uit op een studievergadering, waarop de proefresultaten van 2002 zullen worden voorgesteld. Deze vergadering zal doorgaan in de TUINBOUWSCHOOL ONZE-LIEVE-VROUW, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op
Vrijdag 14 februari 2003 om 19.30 uur
De organisatie zal gebeuren in samenwerking met de Studiekring Guvelingen.
PROGRAMMA
1) Regalis bij appel
Regalis geeft een groeiremming van gemiddeld 40%. Dit is echter één van de enige constanten in de proefresultaten. Zowel in opbrengst als in kwaliteit bestaan er grote verschillen tussen de verschillende proeven. Eén van de factoren die hierbij een rol speelt zijn de bespuitingen met gibberellinen. Hoe kan men de resultaten betrouwbaarder maken en welke toepassing geeft het beste resultaat ?
2) Groeiremming bij peren in 2002
Groeiremming bij peren blijft actueel. De laatste jaren werd er veel ervaring opgedaan met wortelsnoei, zodat de bedrijfszekerheid van deze maatregel sterk is toegenomen. Daarnaast is vorig jaar Regalis ook op peren erkend. De volgende vragen zullen besproken worden : Wat is te verkiezen wortelsnoei of Regalis ? Of moet men eerder een oplossing gaan zoeken in de combinatie van beide methodes ? Wat is de invloed van Regalis op de werking van gibberelinnen bij peer ?
3) Kunnen andere onderstammen de kwaliteit bij Jonagold verbeteren ?
De grootste problemen bij de teelt van Jonagold blijven de grote vruchtmaat en de onvoldoende kleuring. Op de Proeftuin staan verschillende proeven waar nieuwe zwakgroeiende onderstammen, selecties van M9 en tussenstammen met elkaar vergeleken worden. Moeten we kiezen voor een nieuwe onderstam of voor een tussenstam ? Welke selectie van M9 komt er het best uit de proeven ?
4) Nieuwe Ca-formuleringen bij appel
De laatste jaren zijn er enkele nieuwe formuleringen van Ca ontwikkeld. Deze zouden een betere opname garanderen en ook toelaten om al vroeger in het seizoen Ca toe te passen. Tijdens de voordracht zal dieper ingegaan worden op de vraag of ze inderdaad beter worden opgenomen en wat hun invloed is op de vruchtkwaliteit.