In een vorig nummer van Fruitteeltnieuws maakte u kennis met het eerste editoraal in ons vakblad. De 3 partners van fruitteeltnieuws engageerden zich om regelmatig eens te brainstormen over de actualiteiten in en naast de sector. “Gevraagd: fiere fruitteler (m/v) opende deze rubriek. Dat er steeds minder gegadigden in de sector te vinden zijn is niet nieuw. Niet dat de insiders zo veranderd zijn in de laatste decennia maar wel is het milieu om een bedrijf te starten en te leiden niet meer zo aanlokkelijk.
Bij de grote Paaskuis kun je best zo veel mogelijk het huis uit zijn. Maar als dan de zolder eens aan de beurt is, ontsnap je niet aan de opruimziekte van moeder de vrouw. Niks dan irritaties komen dan naar boven, vooral van het stof wel te verstaan. Maar deze maken snel plaats voor herinneringen. Zo stootte ik dit jaar op mijn oude schoolboeken van 25 jaar geleden. Langzaam maar zeker droomde ik, bij het doorsnuffelen van die oude schoolboeken, weg naar de mooie tijd (wat we veel later pas ontdekten) van de schoolbanken. De eerste lessen Fruitteelt van Mr. Jeuris en Phytopatologie en –pharmacie van Mr. Sweldens werden terug beleefd met voorop: “Hoe wordt je een fruitteler?”. Zo stond er geschreven:
“Een fruitteler moet: - de natuur respecteren
- zelfstandig werken
- een beetje apotheker zijn
- technieker zijn
- de wetenschappelijke evolutie volgen
- boekhouder zijn
- …
Een kwart eeuw later is dit lijstje lang achterhaald. Jawel, veel dingen zijn nog actueel maar zijn zo geëvolueerd dat het verwezenlijken ervan niet meer zo evident lijkt. Al beschikken we tegenwoordig over meer technisch vernuft toch wordt de morele druk steeds groter en groter daar dat er steeds meer van een fruitteler wordt geëist. Vooral de administratieve rompslomp neemt steeds meer tijd en energie in beslag van een bedrijfsleider. Meer en meer wordt de leider een lijder. Want niets mag aan het toeval overgelaten worden of je riskeert een flinke boete. En als je dan denkt alles voor elkaar te hebben dan is er wel ergens weer iets wat die voldoening komt dwarsbomen. Maar meestal is dit alles relatief en binnen de kortste tijd verholpen. Maar hier en daar gebeurt dan toch iets wat je op het eigen bedrijf niet voor mogelijk achtte. De bedrijfsbrand bij Willy Ketelslegers, bestuurslid Studiekring Guvelingen, is hiervan een voorbeeld.
Sorteerloods en frigo’s met fruit en rollend materieel gingen verloren in de vlammen. En ja, alles is wel verzekerd maar zitten er geen addertjes onder het gras zoals:
- Is het gestokkeerde fruit verzekerd?
- Door welke verzekering worden tractoren gedekt?
- …
Voor het bedrijf Ketelslegers is alles al bij al vlot verlopen en zijn de maatschappijen akkoord. De volgende stap, de heropbouw, kan beginnen. Voor Willy en zijn vrouw Liliane was dit weer een heel nieuwe ervaring omtrent de wetgeving en de verzekeringsvoorwaarden. Studiekring Guvelingen speelt in op deze actualiteit en laat een expert en makelaar in het verzekeringswezen alles op een rijtje zetten aangaande de knelpunten die beter op voorhand doorgesproken en contractueel vastgelegd worden met de verzekeringsmaatschappijen.
Namens Fruitteeltnieuws wensen we de familie Ketelslegers veel sterkte in de heropbouw van hun bedrijf.
Aan fruittelend België, veel succes in het nieuwe seizoen en moge de toekomst wat meer tijd en ruimte bieden voor de mooie kant van de zaak, nl. fruitteler zijn.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen