Een verslag van deze vergadering vindt u onder de rubriek Fruitteeltnieuws-hardfruit
STUDIEAVOND
De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", met aangesloten oud-leerlingen, fruit- en aardbeientelers, nodigt haar leden uit op een studievergadering in de TUINBOUWSCHOOL ONZE-LIEVE-VROUW, Diestersteenweg 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 12 december 2003, om 19.30 uur.
Een verslag van deze vergadering vindt u onder de rubriek Fruitteeltnieuws-hardfruit
Actualiteiten en nieuwigheden in de bewaartechnologie door Ann Schenk van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten.
Het nieuwe bewaarseizoen kondigt zich allesbehalve zorgeloos aan. Vooral de inzet van peren gaf op een aantal vlakken problemen. Een aantal partijen werden laat geplukt en algemeen waren de scrubbers nauwelijks in staat de cellen op conditie te houden. De voordracht zal dieper ingaan op de oorzaken en gevolgen van dit bijzondere bewaarseizoen. Tevens zullen de aandachtspunten voor tijdens het bewaarseizoen aangestipt worden zoals: “Waarop moet vooral gelet worden? Welke partijen zijn het gevoeligst? Hoe kan één en ander voorkomen worden in de toekomst?”.
In het bewaarlandschap dienen zich een aantal nieuwigheden aan: Smartfresh na-oogstbehandeling, indirecte koeling, dynamische bewaring van appel, nieuwe bewaarsystemen voor kleinfruit e.d. De voor-en nadelen en de recente ervaringen met deze systemen zullen kort overlopen worden.
Irrigeren in de fruitteelt door Marc Polleunis van de firma Ferti-systems.
Wat hebben 1959,1976 en 2003 met elkaar gemeen. Niks zou je op het eerste zicht zeggen behalve dat er telkens ongeveer een kwart eeuw tussen ligt. Maar er is meer: nl.deze jaren kenmerkten zich als extreem droge zomers met watertekort voor vele teelten.
Kunnen we dan nu opnieuw gerust zijn voor de volgende 25 jaren met voldoende water op het juiste moment? Was het maar zo eenvoudig. De wortelsnoei werd door het PCF-Proeftuin voor Pitfruit zonder zorgen aanbevolen indien irrigatie mogelijk was. Dit jaar blijkt dit advies eens te meer bewaarheid.
Wat zijn de mogelijkheden in de Belgische fruitteelt op het gebied van vochtvoorziening? Voor nachtvorstbestrijding vallen de meeste bedrijven naast de boot omdat dit een grote watercapaciteit vergt. Om te bevloeien is ook heel wat water nodig maar niet op zo een korte tijdspanne.
Vele telers zitten met plannen of voeren ze reeds uit om vooral perenaanplantingen te voorzien van druppelbevloeiing. Wat zijn de modaliteiten aangaande vergunningen, milieuwetgeving en – belasting, …? Hoe lang gaan die druppeldarmen mee? En wat kost dit verhaaltje?
In België zijn maar enkele firma’s actief rond watervoorziening in de fruitteelt. Marc Polleunis is met zijn bedrijf FERTI-SYSTEMS uit Kortenaken in Haspengouw en Hageland de meest bekende. Voor Studiekring Guvelingen zal Marc alles naar voor brengen om de fruitteler de eerste stappen richting watervoorziening gemakkelijker te laten zetten.