Studieavond
Studiekring Guvelingen en het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 12 maart 2004 om 19.30 uur.
Deze studieavond behandelt het thema:
Gewasbescherming grootfruit 2004
Het programma omvat volgende onderwerpen:
Klimatologische omstandigheden en schurftsituatie van 2003
door Kjell Hauke
Als algemene inleiding op deze studieavond wordt een overzicht gegeven van de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden van 2003. Daarnaast wordt de schurftsituatie van het afgelopen jaar toegelicht met de belangrijkste infectierisico’s.
Aanpassingen in het bestrijdingsschema van schimmelziekten als gevolg van wijzigingen in het fungicidenaanbod
door Piet Creemers
Als gevolg van de harmonisatie in het toelatingsgebied van gewasbeschermingsmiddelen binnen Europa en de strengere toxicologische en eco-toxicologische eisen die gesteld worden bij de registratie van nieuwe middelen zijn een groot aantal producten verdwenen die in Europa waren toegelaten. Hieronder ook een aantal standaard gebruikte fungiciden waaronder Pallitop wat niet meer kan worden ingezet tegen witziekte alsook Sumico, hét referentiemiddel tegen vruchtrot tijdens de bewaring. Hoe kan het verlies van deze middelen opgevangen worden in het fungicidenschema? Daarnaast komt ook de gewijzigde aanbeveling bij het gebruik van de strobilurinen Candit en Flint aan bod.
Toelichting bij de evolutie van de voornaamste plagen in 2003 en hun bestrijding
door Gertie Peusens
Het optreden en de evolutie van infecties met dierlijke parasieten in de boomgaard verschilt van jaar tot jaar. Binnen de afdeling Zoölogie worden de belangrijkste plagen in de appel- en perenteelt continu opgevolgd aan de hand van waarnemingen verspreid over het ganse land. Op basis van deze gegevens is het mogelijk de fruittelers te waarschuwen voor een opkomende plaag en hun een gepaste behandeling te adviseren. Kennis van de werking van erkende middelen is hierbij een belangrijke vereiste. Aan de hand van enkele proefresultaten zal dit worden toegelicht.
Ervaringen met vorstbestrijding in 2003
door Tom Deckers
In de week van 6 tot 12 april 2003 werden we geconfronteerd met vijf vorstnachten op een week tijd. Vooral tijdens de tweede vorstnacht daalde de temperatuur tot ver beneden de nul graden met minima tot –6.1°C in onze proefpercelen. Onder dergelijke omstandigheden wordt het echt interessant om de mogelijkheden na te gaan van vorstprotectiesystemen. Wij hebben ons in onze proeven toegespitst op vorstprotectie met de Frostbuster. Er werden temperatuurmetingen gedaan in vijf verschillende boomgaarden waar er met de Frostbuster werd gewerkt. Naast temperatuurmetingen werden er metingen uitgevoerd van de relatieve luchtvochtigheid en van de uiteindelijke vruchtkwaliteit op de boom. Er werden interessante gegevens verzameld van deze nieuwe techniek van vorstprotectie. Rond het gebruik van gibberellinen op peer na de zware nachtvorst ontstond er enige verwarring rond het juiste toepassingstijdstip.