Dinsdag werden in de Belgische Fruitveiling (BFV) nog twee miljoen kilo appelen aangevoerd. ,,Veel telers wachtten op koude nachten om de Jonagold mooi rood te laten kleuren. Maar die lage temperaturen bleven uit’’, zegt fruitteler Dirk Porreye
Het fruitseizoen kende een grillig verloop. In het voorjaar liep de bloei twee weken vertraging op. Juli was extreem warm en droog. Het suikergehalte bereikte een hoog peil, maar de vruchtmaat liep achterstand op. Door de overvloedige regenval in augustus herstelde de diktemaat zich gedeeltelijk. September en oktober waren zacht en droog, maar de nachten koelden dan weer onvoldoende af. Jonagold kleurt optimaal bij koele nachten en zon overdag.
Kleine appels
,,De temperatuurverschillen waren te klein. Het groen verdween, maar de rode blos kwam er bij veel Jonagold-mutanten niet snel genoeg. Veel telers wachtten en nu moet er toch geplukt worden. Wat na Allerheiligen nog hangt, is voor de industrie’’, zegt teler Dirk Porreye.
,,We maken het tegenovergestelde van vorig jaar mee. Toen was de pluk vroeg voorbij, nu laat. Het hele seizoen is grillig, net als de prijzen. Die liggen voor kleine appels tussen 20 tot 25 eurocent, voor dikke tussen 25 en 45 eurocent.’’, stelt Theo Billen vast. De teler uit Ordingen moet nog 15 procent van zijn oogst plukken en heeft nog werk voor een week.
Minder prettig voor de telers is de dikte van de appels. Er zijn dit jaar te veel kleine appels en die liggen niet goed in de markt.
,,Er is op de Europese markt een overaanbod van kleine appels. Vooral Polen is een zware concurrent. Dat drukt de prijs. Rusland is het grootste afzetgebied voor dikke vruchten, maar die zijn er onvoldoende. Ook de warenhuizen vragen een dikkere Jonagold’’, legt Gisèle Joris van de BFV uit.
Toch zijn de telers tevreden. De Belgische oogst ligt dit jaar tot 15 procent hoger dan vorig jaar. In de rest van Europa daalt de productie. De koelcellen van telers en veilingen zijn volzet. De gemiddelde prijzen zijn op dit ogenblik behoorlijk en telers hopen dat die door de teruglopende Europese productie gunstig zullen blijven.
Egide Lismond26/10/2006
Vele kleine appelen maken rijke oogst
Zaterdag 28 oktober 2006 om 15u04, door Luc Dirix
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...