Vakblad FRUIT
Een blik op appel- en perenkwaliteit: van ver en van heel dichtbij…
Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 13 May 2010
Is er iets mis met de kwaliteit van ons fruit dit jaar? De meningen erover zijn verdeeld en dat geeft al aan dat de kwaliteit niet supergoed is. De ene partij is al wat beter dan de andere maar hier en daar valt toch wat over op te merken… Wat vooral opvalt zijn getinte vruchten bij peer en een toch soms tegenvallende houdbaarheid bij appel. Bovendien zijn de peren, vooral de gladde vruchten, dit jaar weer gevoeliger voor zwarte vegen, net zoals in 2006. Echte fysiologische problemen, zoals schilbruin of inwendig hol, doen zich dan weer zeer weinig voor. Tijd voor een stand van zaken.
Lees meer →
Lees meer →
Kwaliteitsfruit telen met rendabele (blad)voedingen
Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 13 May 2010
De oogst 2009 blijkt her en der bewaarproblemen op te leveren. Bij het ruimen stoot men regelmatig op onverwachte problemen zoals gele peren, een lamentabele hardheid en uitstalleven van appel. Is het klimaat de bepalende factor geweest of is er iets fout met de voeding doordat de bemesting wordt verwaarloosd?
Lees meer →
Lees meer →
Annie Demeyere maakt overstap van fruitteelt naar akkerbouw
Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 08 Apr 2010
Op 1 januari ’07 maakte Annie Demeyere de overstap van de fruitteelt naar de akkerbouw binnen de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid. Zij werd toen opgevolgd door Ir. Koen Jespers. Maar met de pensionering van Luc D’Hondt bij het VLIF nam hij die taak over en moest opnieuw voor de dienst ADLO, dienst voorlichting fruitteelt, een teamleider worden gezocht. Met de keuze van Hilde Morren is sinds 1 januari ‘10 meteen ook heel wat fruitteeltervaring op de dienst geïntegreerd.
Lees meer →
Intelligente gels beschermen fruit
Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 07 Dec 2009
“Ik zag dat fruittelers in een open fabriek hun producten telen, het pakket aan beschikbare gewasbeschermingsmiddelen steeds kleiner en duurder wordt, er steeds meer resistentie tegen optreedt en residu-arm fruit een commerciële eis is geworden”, zegt Eddy Gieraerts, zaakvoerder van CropSafe bvba. Als niet fruitteler zetelt hij al geruime tijd in het bestuur van de Belgische Fruitveiling. Dit deed hem nadenken om samen met Francis Claes, chemicus en medevennoot om natuurlijke bescherminggels voor fruitgewassen te ontwikkelen. Hun pas opgerichte bedrijf CROPSAFE bioprotection™ zorgt zowel voor de ontwikkeling als de productie in Sint-Truiden.
Lees meer →
Lees meer →
Naar residuvrij fruit en oppervlaktewater
Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 07 Dec 2009
Vanaf 2015 mag er volgens de Europese Kaderrichtlijn Water geen enkel gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater terug gevonden worden in een hoeveelheid die giftig is voor het waterleven. Hoe is het in Vlaanderen gesteld zou de eerste vraag moeten zijn die een fruitteler zich hierbij stelt. De Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van het Departement Landbouw en Visserij organiseerde in het najaar de ronde van Vlaanderen met infovergaderingen op verschillende locaties voor de verschillende land- en tuinbouwsectoren. Op 10 november 2009 werd in pcfruit deze studienamiddag onder het thema ‘Gewasbeschermingsmiddelen in water: fictie of realiteit’ georganiseerd.
Lees meer →
Lees meer →
Vorige | 50 51 52 53 54 55 56 57 58 | Volgende |