Na de GM-onderstammen bracht de Zähn-snoei eind vorige eeuw de oplossing voor de definitieve start van de intensieve laagstamteelt voor zoete kersen. De komst van vele nieuwe, dikkere en minder barstgevoelige rassen zorgde dat ook een rendabele teelt ontstond.
Na de kersenwandeling 2006 van Studiekring Guvelingen in het bedrijf Paul Gielen te Brustem, werd vooral duidelijk dat er ondertussen nog veel meer nieuwigheden en teelttechnische ingrepen een al of niet succesvolle kersenteelt bepalen. En de evolutie staat niet stil.
“Gisela”
De laatste tien jaar stond de kersenteelt vooral in het teken van de productiviteitsverhoging van vooral 2 niet-zelfbestuivende rassen, namelijk Kordia en Regina. Vandaag is men er dankzij de introductie van Gisela 5 en het toepassen van bepaalde teelttechnieken zoals, scheuren, kerven, litzen …., in geslaagd om een kleine, slanke, productieve spil te bekomen.
De grote hamvraag vandaag is:’ Is dit de goede onderstam, het goede boomtype en passen we de juiste teelttechnieken toe voor de nieuwe ,voornamelijk zelfbestuivende , rassen? Vraagt dit niet naar een iets sterkere onderstam zoals Gisela 6 of Piku 4.20 en een ander boomtype zoals de Spaanse struik.’
Zelfbestuivende rassen
Aangaande rassen blijven er nieuwigheden toestromen zoals Hertford, Vanda, Samba,
Korvick, Satin, ... Voor de niet-zelfbestuivende rassen is een goede
bestuiving van groot belang.
Sweethaert en Lapins zijn de al bekende zelfbestuivende rassen. Doch dit lijstje wordt nog aangevuld met anderen zoals Selah en Samba. In de directe toekomst zullen nog meer Amerikaanse rassen dit assortiment komen uitbreiden. De oogstspreiding zal hier vooral het doel zijn om alzo de kersenteeltperiode duidelijk uit te breiden.
Sortering en koeling
Naast het voortdurend oog hebben voor alle teelttechnische snufjes is ook de commercialisatie een belangrijk aspect in het verhaal van de vernieuwde kersenteelt. Florent Geerdens van Boomkwekerij Nicolai in Alken heeft in de voorbije jaren hieromtrent heel wat buitenlandse knowhow opgedaan. Tasmanië, Argentinië zijn op gebied van de kersenteelt vooruitstrevend. De maatsortering en de hydrokoeling zijn er standaard ingrepen.
Regenkappen
Een andere ontwikkeling die in onze streek uitbreiding vindt om de oogstzekerheid te verzekeren, is de teelt onder regenkappen. Hiervoor zoekt men vooral een zwakkere onderstam zoals of Gisela 3 en een intensiever plantsysteem zoals de V-hagen. Een moderne, rendabele kersenteelt kan hier niet meer langs kijken.
Studieavond Studiekring Guvelingen
Op 8 december worden al deze accenten die een intensieve zoete kersenteelt mogelijk maken belicht. Voor het volledige programma, klik op onderstaande site.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen