Wandelvoordracht: 9 juni 2006.
Donderdag 25 mei 2006 om 21u47, door Eddy Leclere
Actuele gewasbeschermingstips vormen ieder jaar de rode draad tijdens de Wandelvoordracht van Studiekring Guvelingen. Maar daarnaast krijgen er dit jaar op vrijdag 9 juni 2006 om 18u30 nog heel wat meer proeven en teelt technieken de aandacht in de aanplantingen van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw te Sint-Truiden.
Woelratten en –muizen worden een steeds groter probleem. Is er een doeltreffend middel of techniek?
Vruchtzetting en groeibeheersing gaan hand in hand voor het realiseren van een topoogst. Is het ontstressen van de bomen ook hier meer en meer het sleutelwoord?
Woelratten en –muizen
Vooral appelbomen maar ook dikwijls vallen jonge perelaars ten prooi van deze bodemdieren. Meerdere technieken, met wisselend succes, werden reeds herhaaldelijk toegepast. Het natuurlijk evenwicht binnen de fauna bevorderen met het aantrekken van roofvogels is een mogelijkheid maar lijkt niet voldoende. Een combinatie van het plaatsen van vallen en het opblazen van de gangen met de Rodenator pro is het meest efficiënt. Francis Flussu, van de dienst voorlichting van de Vlaamse Gemeenschap heeft middels een aantal proeven heel wat ervaring opgebouwd. Samen met het plaatsen van een gaasdraad en loopvallen is dit probleem in te dijken. Voor het plaatsen van deze gaasdraad ontwikkelde Jean Malevez een apparaat. Beiden zullen de combinatie van meerdere strategieën toelichten samen met een demonstratie van de Rodenator pro.
Rond roofvogels en het al dan niet express afdoden is er het laatste jaar heel wat te doen geweest. Voor de fruitteler is het duidelijk dat zij zeker een belangrijke hulp kunnen zijn om het woelratten en –muizenbestand te onderdrukken. Maar hoe leeft zo’n vogel en is het mogelijk zelf zo’n vogels te houden en als natuurlijke predator in te zetten, vernemen we van een specialist aangaande roofvogels, Eddy Gadeyn. Samen met de AOB, de Algemene Ornithologische Bond, zal hij de fruittelers meer vertrouwd maken met de roofvogels.
Perenbladvlo
Voor het tweede jaar lopen er proeven aangaande perenbladvlobestrijding in de aanplantingen van de Tuinbouwschool. De resultaten van vorig jaar hebben we reeds in april vernomen van Kim Stevens eveneens van de dienst voorlichting van de Vlaamse Gemeenschap. Hoe de bestrijding dit jaar evolueert en of de voorgestelde bestrijdingsstrategie efficiënt is geweest, wordt kort geëvalueerd. De vele regen in de tweede helft van mei waren op gebied van perenbladvlo een hulp maar wat zijn de adviezen voor de zomerperiode. Envidor en Vertimec inzetten op het ideale moment is belangrijk. Kim vertelt er u alles over.
Actuele gewasbescherming
Maar naast perenbladvlo zijn er natuurlijk nog heel wat andere parasieten die de fruitteelt parasiteren. Over fruitmot, bloedluis, schildluis en de opkomende boswantsen is het laatste advies nog niet gegeven. En hoe zit het met Stemphyllium?En wat zijn de juiste symptomen om deze ziekte snel te detecteren om hierop gepast te kunnen reageren? Mieke Haesen en Koen Martens van pcfruit Diensten aan Telers, beiden bestuurslid Studiekring Guvelingen, vertellen alles over de hardnekkigste plagen.
Vruchtzetting en groeibeheersing
Beide teelttechnieken zijn niet van elkaar los te koppelen. Het vinden van het ideale evenwicht is noodzakelijk voor het realiseren van een oogst van het onontbeerlijke kwaliteitsfruit. Vooral bij peren zijn sinds het verdwijnen van CCC hierover heel wat proeven en adviezen gevoerd. Vruchtzettingsproeven bij Conférence liggen ook voor het tweede jaar in de aanplantingen van de Tuinbouwschool. Annie Demeyere volgt deze resultaten van nabij op en heeft in april laatstleden de adviezen hiervoor geformuleerd. Hoe is de zetting dit jaar verlopen? is dan de vraag. De junirui zal dan volop bezig zijn of zeker hebben de blijvers zich dan afgetekend. Een eerste evaluatie van de proeven zal door Annie Demeyere gebracht worden.
Antistress
Belangrijk bij de vruchtzetting is het vermijden van stressmomenten in de bomen. In een artikel van pcfruit proeftuin (Fruitteelt-nieuws nr. ???) is hierover geïnformeerd. De technische afdeling van BASF heeft in de aanplantingen van de Tuinbouwschool een Regalisproef aangelegd met het oog op het verminderen van de stress ter voorkoming van rui. Regalis is een anti-ethyleen middel. Door een andere positionering met een andere dosis blijkt dit middel heel goed bruikbaar ter bevordering van de zetting zonder de bloembotvorming voor volgend jaar te benadelen. Reinaart Vanderwaeren, van de dienst Advising fruitteelt van BASF zal de effecten van de proef toelichten.
Wortelheffen, -snoei, en inzagen
De reacties op het wortelheffen naar aanleiding van de vermelding in Stugumatief (Fruitteelt-nieuws nr.??) geven zeker aan dat heel wat fruittelers worstelen met groeiproblemen in hun perenaanplantingen. Deze techniek is duidelijk niet als een standaardingreep naar voor geschoven. Wel is het onder bepaalde goed te overwegen omstandigheden mogelijk het wortelheffen te hanteren. Wim Martens uit Ordingen, bestuurslid Studiekring, zal de apparatuur tonen. Behandelde bomen van Conférence en Doyenné kunnen geëvalueerd worden.
Dirk Jansens en Raf Decat, teeltleiders fruitteelt aan de school, legden enkele proeven aan aangaande wortelsnoei in de V-hagen en inzagen van de stammen bij oudere perelaars. De effecten van éénzijdig en tweezijdig inzagen zijn duidelijk zichtbaar en worden door beide bestuursleden becommentarieerd.
Het wortelsnijden onder natte omstandigheden is mogelijk met een tractor op rupsbanden. De firma Nedcool BV uit Nederland biedt dit werk aan in loonarbeid. Gian Piels zal deze techniek demonstreren.
Andere proeven en technieken
De aanplantingen van de Tuinbouwschool evolueren mee met de meest innoverende technieken. Alle nieuwe vrije en clubrassen zijn in het assortiment opgenomen samen met de verschillende steunmaterialen zoals houten palen maar ook betonpalen. Deze zijn terug aan een opmars bezig. De zware betonpalen van weleer hebben echter plaats geruimd voor de voorgespannen lichtere betommaterialen.
"Valente pali precompressi" is een Italiaanse producent van ondersteuningsmaterialen ( met name spanbetonpalen), hagelnetten, regenoverkappingen en toebehoren in de fruitteelt en wijnbouw. Al ruim 30 jaar is Valente toonaangevend op het gebied van voorgespannen betonpalen in de fruitteelt en wijnbouw. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste producent van spanbetonpalen en toebehoren in Europa. In moderne geautomatiseerde productie hallen worden de spanbetonpalen en toebehoren geproduceerd. Alle producten en innovaties uit de Valente fabriek worden in de praktijk, op een proefveld, langdurig getest en onderzocht alvorens ze op de markt worden gebracht.
Dhr. E. Hermens, in Beek (Nederland), is voor Valente importeur Benelux. Middels een dealernetwerk in Belgie en Nederland wordt de distributie naar de klanten verzorgt. De Firma Stas nv, in Glabeek, is voor België oa dealer van het Valente- systeem. Maurice Roebroeck van
Valentepali Benelux zal deze steunmaterialen en toebehoren demonstreren tijdens de Wandelvoordracht.
Kalkcyanamide heeft naast zijn stikstofinhoud ook een ontsmettende werking als meststof. Uit een aantal proeven blijkt deze ook naar schurft en Stemphylium toe opruimend te werken. In samenwerking met het pcfruit proeftuin en Gorsem werd een bemestingsproef met kalkcyanamide in peren aangelegd. De heer H. Willems van Degussa AG zal meer informatie over deze bemesting verstrekken.
De firma Agrodin demonstreerde in januari de inwerkingstechnieken van kalkslib. Pol Vancalster zal voor de geïnteresseerden aanwezig zijn om wat meer uitleg over de mogelijkheden van kalkslib te verschaffen.
Barbecue
Deze actuele onderwerpen worden tijdens een 1,5 uur durende rondwandeling door de aanplantingen van de Tuinbouwschool aan de telers voorgesteld. Iedereen is welkom.
Als afsluiter kan er ingeschreven worden voor de Barbecue. Meer info op pagina??
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...