‘t Venijn zit in de staart
Zo kondigde Frank Deboosere het late winteroffensief van begin maart aan. Gelukkig maar dat deze natuurlijke rem op de ontwikkeling van de bloemknoppen is gekomen. Uiteraard is dit nog geen garantie voor een normaal seizoen want het feit dat Pasen zeer vroeg valt heeft ook te maken met de astrologie en de stand van de maan met een vroeg jaar als gevolg.
Of moeten we toch heimelijk hopen op een natuurlijke dunning van de vruchten door wat lentenachtvorsten? Natuurlijk houdt dit dan weer serieus wat risico’s in naar de vruchtkwaliteit toe. Er was een tijd dat die paniekreacties op die lentenachtvorsten ook zijn directe invloed had op de prijsvorming van het lopende seizoen. Maar door de mondialisering van de handel en het concentreren van de handel naar de grootwarenhuizen, is ook dit fenomeen de laatste seizoenen niet meer waar te nemen.
Hoe de commercialisering dit seizoen gaat aflopen, is natuurlijk dan de hamvraag. Of we naar het einde toe een heropflakkering van de appelprijzen mogen verwachten is de hoop van heel wat bewaarders van Jonagold. Als we de stocks in de Belgische koelhuizen vergelijken met vorig seizoen, op het zelfde ogenblik van nu, dan zijn die schrikwekkend. Menigéén zal zich de vraag stellen hoe en aan welke prijzen dit van het jaar nog allemaal verhandeld moet worden.
Doe nooit hetzelfde als ‘t vorig seizoen is een stelling van heel wat telers. De lang-bewaarders hebben vorig seizoen succes geboekt met de handel op het eind van het seizoen. Velen hopen dit jaar dit te kunnen evenaren maar de grote stocks zouden hier wel eens de spelbreker kunnen zijn waardoor die langbewaarders dit jaar eerder kiezen voor een snelle ruiming.
Anderzijds is in Europa flink geruimd, en al klinkt het misschien ongeloofwaardig, aan vrij goede prijzen voor al wat niet naar de naam Jonagold luisterde. Breaburn stond blijkbaar wel onder druk maar deze vooral in Duitsland gegeerde appel had daar flink wat concurrentie te verduren van het Poolse importfruit. Aan het Poolse aanbod daar komt stilaan ook een eind waardoor mogelijk eindelijk de Jonagold op het Europees handelstoneel kan verschijnen. Eén sterk voordeel t.o.v. vorig jaar is zeker en vast de kwaliteit. De warme zomers van 2003 hadden een zeer nefaste invloed op de kwaliteit van de Jonagold in het vorig afzetseizoen. Dit jaar kunnen we spreken van een excellente kwaliteit en zeker van de vruchten die nu nog in de bewaring zitten want meestal is dit de 1ste en in mindere maten 2de pluk.
Beslissingen nemen over al of niet wachten is voor iedereen anders en moet bedrijf per bedrijf ingevuld worden. Voor de Belgische telers komt hopelijk die heropleving in de Jonagoldprijzen zo snel mogelijk en moeten we niet wachten tot op het eind van het seizoen om te weten of er al dan niet een venijn in de staart zit.
‘t Venijn zit in de staart
Vrijdag 4 november 2005 om 14u36, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...