Vrijdag 9 februari, maakte de proeftuin van Velm zijn proefresultaten bekend bij de telers op een vergadering van Studiekring Guvelingen in de Tuinbouwschool te Sint-Truiden.
Dikke peren telen:
Telers werden geïnformeerd welke teeltmaatregelen nodig zijn voor het telen van dikke Conférence-peren. 2006 kenmerkte zich door een zeer vruchtzettend jaar bij de peren wat een te veel aan vruchten op de boom opleverde. Veel handenarbeid om een vruchtdunning uit te voeren was nodig. Het beperken van de vruchten is één van de mogelijkheden om een goede vruchtmaat te krijgen. Toch zijn er nog heel wat andere teeltfacetten zoals snoei en belichting; bemesting en gewasbescherming, die een teler in acht moet nemen.
België wacht af
In de appelteelt zijn de laatste jaren heel wat nieuwkomers gelanceerd, al dan niet in clubconcept. Verouderde Jonagoldaanplantingen werden gerooid. Toch was het geloof in de nieuwe types beter kleurende Jonagold bij de telers niet verdwenen. Dit seizoen wordt dit bekrachtigd. Het was lang geleden dat de Jonagold zulke goede prijzen beurde.
Eddy Leclere, voorzitter van Studiekring Guvelingen, bemerkte in de voorbije paar jaren dat de fruittelers niet wakker liggen van de nieuwe appelrassen. Dit bleek uit enquêtes die Studiekring Guvelingen organiseerde bij de telers, boomtelers en telersverenigingen. Het telen in clubverband, de mindere opbrengst per ha en de onzekerheid voor de telers zijn mogelijke oorzaken. Eddy Leclere pleit daarom voor transparante voorwaarden voor de telers vanuit de clubs.
Directeur Jef Vercammen van pcfruit-proeftuin pit- en steenfruit te Velm verzamelde recente cijfers en vergeleek de aanplant van nieuwe rassen in België met deze uit omringende landen in Europa. Enkele opmerkelijke vaststellingen. België heeft het meest Greenstar staan maar de aanplant is volledig gestagneerd. Kanzi, het andere GKE-clubras is het meest populaire maar niet van die omvang als in bv. Nederland met bijna het dubbel aantal bomen. De Inova-rassen zoals Rubens en Junami zijn verwaarloosbaar maar deze laatste zal in de paar volgende jaren wat belangstelling krijgen. Belgica van de BFV wordt beperkt tot +/- 90 ha. De beperkte verkoopsperiode van een herfstras is hiervoor de reden.
In het buitenland valt dus vooral de vernieuwing in Nederland op met vooral Kanzi, Junami en Rubens. In Duitsland is het Bodenseegebied vooral geïntereseerd in Kanzi. Ook Zuid-Tirol plant Kanzi.
Frankrijk valt vooral op door zijn sterke afname van de appeloppervlakte. In de vernieuwing spelen vooral Pink Lady en Jazz, een appel met dezelfde kruisingsouders als Kanzi, een rol.
In bijlage de persteksten in Het Belang van Limburg en Laatste Nieuws.
Nieuwe appelrassen blijven achter in België
Dinsdag 20 februari 2007 om 10u34, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...