Kersenwandeling 2009
De interesse voor de zoete kersenteelt blijft groeien. De snoeidemo’s en de kersenwandelingen op de bedrijven samen met de Opendeurdagen van pcfruit PPS te Kerkom staven dit fenomeen. De oogstvooruitzichten voor 2009 zijn verschillend. Het is duidelijk dat er een grote verscheidenheid is tussen de rassen aangaande wintervorstgevoeligheid.
De doorbraak van nieuwe rassen stond meestal in functie van de kersenkwaliteit naar dikte, smaak en barstgevoelligheid. Om het plukvenster zo breed mogelijk te maken werd een combinatie van vroege, midden en late rassen gepromoot. Voor de niet-zelfbestuivende rassen verzekerde dit ook een goede kruisbestuiving. Maar door de ervaringen van afgelopen winter moet het maken van de rassenkeuze bij een nieuwe aanplant ook beïnvloed worden door de wintervorstgevoeligheid van het ras.
Situatie kersenteelt België
Als referentie voor een al of niet gelukte kersenoogst worden nog steeds de Bigareaux en Hedelfinger geviseerd. Het is opmerkelijk dat bij de hoogstammen de Bigareaux een bijna 100% oogst geeft maar daartegenover de Hedelfinger (Scheider SpatelKnörphenkirschen) volledig uitvalt.
Noord- en West-Europa oogsten een matige tot slechte kersenproductie. Dit is grotendeels te wijten aan de strenge wintervorst en dan vooral in de nacht van 7 januari met t° tot -26°. De Canadese variëteiten zoals Summit zijn voor 90 % door de wintervorst geraakt. Sweathaert tot 50% geraakt .
Daarna kwam ook de droge wind in de bloeiperiode die bij de kruisbestuivende rassen zoals Kordia en Regine, voor een slechte zetting zorgen. Deze vaststellingen zijn zowel in België als Duitsland en Polen waarneembaar.
Lappins daarentegen doet het overal vrij goed en is vrij ongeschonden de winter doorgekomen met een goede oogst in het vooruitzicht. Ook Skeena heeft de winter goed doorstaan. Deze variëteit heeft heel wat perspectieven door zijn hoge productiviteit en dikke donkere glanzende kersen. Maar door de zware barstgevoeligheid is het een must om deze te beschermen met regenkappen.
De Duitse variëteiten zoals Kordia en Regina hebben minder wintervorstschade opgelopen. Desondanks is een mindere zetting en een sterke rui de algemene teneur. Vandaag is echter nog geen grote paniek nodig. Vorig jaar kenden we een goede zetting maar toen viel de oogst tegen door de vruchtschade van de slechte weersomstandigheden. Het is uitkijken of we ondanks de mindere oogst topprijzen moeten verwachten. De invloed van de financiële crisis op het koopgedrag van kersen, voor vele consumenten toch een luxeproduct, is nog niet gekend. Zeker is dat de concurrentie van de zuiderse landen zoals Frankrijk, Tjechië, Hongarije, Slovenië en Turkije met massale oogstvooruitzichten, een belangrijkere rol zal spelen.
Korvik
Bij de nieuwe rassen is Korvik (sterk gelijkend op Kordia) zonder kleerscheuren uit de wintervorst en de schrale bloeiomstandigheden gekomen met een topoogst in het vooruitzicht. Dit wordt zeker het te planten ras in de lage landen ter vervanging van de Kordia.
Korvik is gekruist door Research and Breeding Institute of Pomology, Holovousy (CZ) en in test genomen door Boomkwekerij René Nicolaï in 2002. De kruisingsouders zijn Kordia x Vik. In vergelijking met Kordia is de produktiviteit beter en is de oogstzekerheid meer gegarandeerd. Het pluktijdstip is ongeveer 5 dagen vroeger.
Aangaande uitzicht van de vrucht is Korvik sterk gelijkend op Kordia alsook de boomvorm. Het bloeitijdstip is halfvroeg, tussen Lapins (vroeg) en Kordia (middenbloeier) in met als aanbevolen bestuiver “Grace Star®”. Korvik heeft een breed plukvenster en lang uitstelleven.
De s-allelen zijn S2S6 de exclusieve Europese licentie is bij Geefa NV, Alken, België.
De onderstam
Andere waarnemingen zijn de perceelsverschillen. Dit jaar is nog maar eens bewezen dat laag gelegen percelen meer te lijden hebben gehad van die weersomstandigheden. De hoger gelegen aanplantingen zijn duidelijk beter aan het voorjaar begonnen.
In combinatie hiermee is ook de invloed van de onderstam medebepalend voor de zetting. Sterke groeiers hebben het zeker moeilijk en vertonen een slechte zetting. Momenteel is Gysela 5 nog altijd de beste onderstam. De gebiedsgrenzen voor deze onderstam zijn afgetekend in de noordelijker landen zoals België, Nederland, Duitsland en Polen. In het zuiden is deze minder geschikt en is er een verschuiving te merken naar de Maxma 14 of ook de Prunus mahaleb. Die keuze wordt er vooral bepaald door de droogtestressresistentie en de vruchtmaat van die 2 onderstammen.
Gewas- en oogstbescherming
De druk van bladluizen was tot nog toe laag. Dit kan snel veranderen bij zwoele weersomstandigheden. Goed uitkijken blijft het naar de kersenvlieg. De druk stijgt ieder jaar door onbehandelde boomgaarden (vooral hoogstammen) en de beperking van de middelen. Momenteel beschikken we slecht over één maal Capypso en dimethoaat. Zeker is het uitkijken naar de wachttijden voor het inzetten van de middelen. Hoge residuen zijn zeker te vermijden om de handel niet onnodig te beïnvloeden. Want in de huidige tijd van strenge voedselveiligheidsvoorschriften zitten de controles om iedere hoek te kijken. Meer info over bestrijding Kersenvlieg in Fruitteeltnieuws nr. 10, pag. 23.
Gelukkig zijn we gespaard gebleven van de lentenachtvorsten. Op dat gebied zijn de resultaten van de frostguard niet zichtbaar.
Kersenwandeling 19 juni.
Eind maart organiseerde Studiekring Guvelingen en pcfruit-pps te Velm voor de 2de maal een kersensnoeidemonstratie. Eerst in de proeftuin van pcfruit te Velm en daarna op het praktijkbedrijf van Florent Geerdens. Die snoeiingrepen kunnen beoordeeld en geëvalueerd worden tijdens de Kersenwandeling. Doch hieraan zal echter minder tijd besteed worden en zal de aandacht vooral gericht worden op de productiviteitsverschillen tussen de verschillende rassen. Door de extreme weersomstandigheden zijn er duidelijke verschillen in productiviteit van de rassen waarneembaar. Dit fenomeen zal daarom op de kersenwandeling de aandacht genieten.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Deze start om 17 uur op het bedrijf Geerdens. Samenkomst aan de bedrijfsgebouwen van Boomkwekerij R. Nicolai, Lindestraat 22 te Alken. Meer info pag 38 in dit nummer.
Daarna, om 19 uur, start de Opendeurdag Pitfruit in het Proefcentrum Fruitteelt locatie Kerkom, Fruittuinweg 1 te 3800 Sint-Truiden. Voor meer info over dit programma, zie Fruitteeltnieuws nr. 10, pag. 20.
Foto 869: Op de Kersenwandeling 2008 genoot het plaatsen van de oogstbeschermingskappen de volle aandacht. In 2009 staat de wintervorstgevoeligheid van de rassen centraal.
Fotos 14 en 02 :Korvik gelijkt sterk op Kordia en een dikke vrucht.
Reacties
Grade A stuff. I'm unobtseiqnauly in your debt. door Jesse
ich darf meinen hund in die abreit mitnehmen. das war bei mir immer ein kriterium und da ffcr mich vor 3 Jahren klar war, dass ich in der medienbranche abreiten will, wusste ich, dass das in meiner branche auch nicht ein absolutes no-go ist. wenn ich im bankensektor abreiten wfcrde, he4tte ich mir nie einen hund genommen. aber abgsehen davon, lasse ich meinen hund untertags selten le4nger als 5 stunden alleine bzw nehme ich sie fast immer mit. door Nieliago