Na de drukke oogst periode, gaat de bedrijfsleider nadenken over het vernieuwen van zijn aanplanting. Om de vraag ‘Wat planten ?’te beantwoorden nodigde Studiekring Guvelingen, tijdens de decembervergadering, enkele fruitexporterende handelaars uit. Zij mochten hun afzetervaringen met onze fruitproducten in het buitenland toe lichten en eventueel een plantadvies mee te geven.
Als eerste spreker heeft Kris Wouters de mogelijkheden van de Oost-Europese markt besproken. Peter Nicolai behandelde de Scandinavische landen en de Engelse markt. Tony Derwael richtte zich op Zuid-Europa. Het verslag van deze laatste 2 sprekers komen in een volgend nr. van Fruitteeltnieuws. Al deze artikels zijn ook steeds terug te vinden op de website www.stugu.be .
Budget voor verse groenten en fruit in Rusland.
De voormalige Sovjet Republiek is niet instaat zijn eigen markt te voorzien van verse groenten en fruit tijdens de daar zeer lang durende winterperiode. Hierdoor is men volledig afhankelijk van de import. Sinds president Poetin aan de macht is, stabiliseerde de economische toestand waardoor hun munteenheid, de roebel, vrij stabiel blijft t.o.v. van de dollar. Door deze toestand kunnen importeurs terug zaken doen in het toch vrij corrupte land.
De modale Rus heeft een veel lager inkomen, toch zijn zij bereid een groter deel van hun budget te besteden aan verse groenten en fruit. Zij weten als geen ander dat vers fruit eten niet alleen gezond is maar ze weten alzo hun vrij lage levensverwachting te verhogen . Misschien kunnen de mensen uit de Westerse landen aan deze houding nog een voorbeeld nemen i.p.v. enkel maar negatieve kritiek te uiten, kritiek meestal nog afkomstig van onze eigen beleidsmensen.
De appel markt in het Oosten.
De marktvraag voor appelen zit vrij eenvoudig in elkaar :
1 De vruchten moeten grootvruchtig zijn.
2 met een lange houdbaarheid.
3 en 100% kleurvast.
Zij kennen drie appeltypes :
1.Rode vruchten ; Gloster, Jonagold, Idared ….
2.Gele vruchten. ; Golden
3.Groene vruchten ; Vnl. Granny, maar zijn op zoek naar een betere groene appel, zodat daar ook een mogelijkheid voor de Greenstar is weggelegd.
De meeste van deze variëteiten worden aangekocht in de West-Europese landen en Polen. Toch worden in het voorjaar verse appels vanuit het Zuidelijk Halfrond aangevoerd. Een nieuwe concurrent in dit internationale spel is China voor wie de afstand ook niet zo ver is. Over de Siberische vlakten is men reeds gestart met import per trein naar de Russische deelstaten.
Vraag en aanbod
In het gehele marktgebeuren blijft “vraag en aanbod” een belangrijke economische peiler waardoor we dus ook hier op onze hoede moeten blijven. Het positieve aan deze markt is de vraag naar grootvruchtige rassen waar wij met onze Jonagold maar al te goed in lukken.
Voor de prijsvorming denkt men altijd dat de Russische markt enkel de minder kwaliteit aan de laagste prijs wenst te kopen. De prijs blijft een grote rol spelen maar het besef leeft dat kwaliteit moet betaald worden. Denk maar aan het verlies aan marktaandeel dat Jonagold mee gemaakt heeft na een slechte kwaliteitsexport. Ook zij vragen dus een goed product, laten we dan met zijn allen daar op waken want één slechte vracht kost markt aandeel.
Prijsevolutie
Hoe verloopt de prijs evolutie van een kg Jonagold vertrekkend bij het bedrijf Wouters?
Voor JONAGOLD 90/100 gekocht in België voor 0.37 Euro /kg ontvangt men in Rusland 0.89 Euro /kg. Een verschil van 0.52 Euro /kg. Deze prijzen zijn betaald vanuit België en moet de kleinhandel betalen in Rusland. Van die 0.52 euro moet de importeur zijn transport en zijn invoerheffingen betalen. Natuurlijk zit daar een bepaalde winstmarge in voor de exporteur en de Russische aankoper. De invoertaksen voor één kilo bedraagt 0.20 euro/kg vanaf het nieuwe seizoen tot de eerste januari van het volgende jaar waarna de taks tot 0.10 euro halveert. Het rare is dat men niet genoeg appels heeft voor de eigen bevolking en er toch zulke zware taksen op een bijna basisproduct geheven worden. Voor de invoer van peren ligt de situatie anders doordat deze vrij zijn van taksen. De Russische staat vaart er wel bij.
Wat in de handel opvalt is dat men voor bepaalde variëteiten en kwaliteiten meer wenst te betalen, zo gaat de Franse Golden beter dan onze Jonagold.
Golden wordt ook kwantitatief het meest geïmporteerd.
De afzet van de peren in het Oosten
De eisen lopen gelijk met de appels wat de maat betreft, namelijk de dikke peren zijn er zeer geliefd. Peren moeten een lange houdbaarheid hebben wat problemen inhoudt voor onze Doyenné en Triomphe de Vienne in tegenstelling tot de Conference die op dit vlak goed scoort. Binnen de peerexporterende landen naar het Oosten staat de Belgische Conference hoog aangeschreven. Vlot kunnen deze peren de concurrentie vanuit Italië aan, die voornamelijk met hun Abate de markt bewerken. Durondeau blijkt ook een kans te maken op de Russische markt, volgens Kris Wouters. De export mogelijkheden van peren blijft goed omdat wij met de Conference voorlopig concurrentie vrij zijn en het ontbreken van importheffingen in de Russische Federatie. Als er toch een nieuwe variëteit van peren voor het Oosten moet gezocht worden zou deze best een grootvruchtige variëteit zijn met een rode kleur, een lange houdbaarheid en transportbestendig.
Wat planten in België.
Als we kijken naar de exportmogelijkheden naar het Oosten zou de Greenstar een mogelijk alternatief voor onze Jonagold zijn. Verder gaan we de concurrentie strijd met landen als Polen, Turkije, Tsjechië, Slovenië, Zuid-Europa en China aan.voor onze appelen. Die landen hebben soms het klimatologische voordeel voor de meeste nieuwe appelrassen maar belangrijker nog is de politieke wil opdat er aan fruitteelt wordt gedaan. Bij de peren zitten we met Conference nog altijd goed tot zelfs zeer goed, maar let op … een markt gebeuren is nooit eeuwig durend.
Fiets- en wandelpaden
Als slot liet Kris Wouters voor fruittelend België de volgende slogan na: « België één groot fiets- en wandelpad ». In onze sector is het zeer goed voelbaar dat er politieke onwil is om onze toekomst veilig te stellen. Denk maar aan de volgende items : belasting”aanslagen”, seizoensarbeid, sommige milieureglementeringen, verdeling van de GMO-gelden enz… Het is te hopen dat we bij de volgende verkiezingen een politiek krijgen waar de fruitteler nog fruit mag telen en niet moet wijken voor het bos en de recreant die zaternamiddag op zijn fiets niet kan begrijpen dat een teler een bespuiting moet uitvoeren en vervolgens die teler zonder enige reden en kennis voor gifmenger uitmaakt. Het is en blijft voor velen onze enige bron van inkomen. Als de overheid en de media ons positief in de belangstelling laat komen en onze inspanningen naar waarde weet te schatten volgt het grote publiek automatisch tot zelfs in Rusland waar men dan ons fruit nog beter weet te appreciëren.
Raf Decat
Studiekring Guvelingen