Na zijn technische opleiding in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw slaagde Bart Liesenborghs ook als regent Tuinbouw te Mechelen. Maar het lesgeven genoot niet dadelijk zijn voorkeur. Het instemmend antwoord om als bedrijfsleider van de fruitaanplantingen van wijlen René Nicolai te fungeren, liet niet lang op zich wachten. 10 jaar later werd na de pensionering van de fruitteeltleraars de roep naar het onderwijs groter. Maar vorig jaar zette hij de stap terug naar de privé en werd als technical manager, van de boomkekerijen en de fruitbedrijven aangesloten bij Bellepomme, ingehaald door Boomkwekerij Nicolai Johan te Gorsem.
Management
Voor Bart mocht er niet al te veel verschil zijn tussen de praktijklessen en het werk op een bedrijf. Er waren al eens leerlingen die zich om deze werkwijze ergerde maar vandaag zullen zij in het bedrijfsleven zeker de vruchten plukken van deze ingesteldheid.
De dorst naar management werd in het onderwijs niet volledig gelest. Zijn terugkeer naar de fruitsector om één van de grootste fruitboomkwekerijen van Europa te begeleiden was voor velen dan ook geen verrassing.
'Het opvolgen, bijsturen en het naar je hand zetten van een teelt is mijn mooiste genoegdoening. Wanneer dit dan nog eens op zo'n grootte schaal verwezenlijkt wordt, is voor mij de absolute max', zegt Bart en vervolgt hij: 'Uiteraard is de gezonde bedrijfsstructuur bij Boomkwekerij Nicolai Johan hiervoor bepalend'.
Mr Breaburn
Zijn vernieuwende ingesteldheid heeft hem in de school destijds de bijnaam Mr. Breaburn opgeleverd. De commerciële kwaliteiten van dit ras begeesterde Bart zo erg dat een gedeelte van de schoolaanplant ingenomen werd door Breaburn. Voor Bart wegen de negatieve kenmerken zoals het te late pluktijdstip en de meer ziektegevoeligheid niet op tegen de positieve kenmerken nl. hoge productiviteit en oogstzekerheid, hardheid en uitstalleven, toenemende vraag.
Clubrassen
Door het overaanbod van appelen en de concurrentie van betere commerciële rassen in Europa en in de wereld krijgt onze Jonagold het alsmaar moeilijker. Het is dus de hoogste tijd om op zoek te gaan naar rassen die voldoen aan de huidige normen en naar een ander systeem van vermarkten dat vraag en aanbod meer op elkaar afstemt. De Greenstar, een kruising van Granny en Delbarestival, is voor Bart zo'n voorbeeld van een veelbelovend ras: 'Er is op de Europese markt terug meer plaats voor groene rassen. Het volledig controleren van de teelt maar ook de afzet in clubverband zal van deze appel een topper maken'.
Kersenproeftuin
De herboren belangstelling voor de zoete kersenteelt na de doorbraak van de laagstammogelijkheden deden ook bij Bart de kriebels ontstaan. Achter zijn woning werd dan ook meteen een intensieve aanplanting op Gisela aangelegd. Velen bezochten het Altesland bij Hamburg waar de heer Zahn technisch voorlichter was. Zijn snoei-ideeën brachten heel wat geloof in de teelt van zoete kersen op langstam. Ook Bart was tijdens een studiereis van de partij om de snoeiprincipes van Zahn te doorgronden. Maar… de ondergrond van dit teeltgebied liggend naast de Elbe, met in de winter een hoge grondwaterstand, was ook voor Bart niet te vergelijken met de dikke leemlaag in Haspengouw.
|
Meituiltjes, de basis van een productieve kersenteelt
Starten met zwaar ontwikkelde bomen vanuit de boomkwekerij vindt hij dan ook niet altijd een voordeel. Op onze gronden heeft dit hout het te moeilijk om vruchtbaar te worden. Het boomvolume alleen beperken met de Zahnsnoei om intensieve aanplantingen mogelijk te maken is dus niet voldoende.
Via een combinatie van gericht en getimed scheuren en pluizen ziet hij het wel mogelijk om vruchtbaar en zwak groeiend hout te ontwikkelen. Dit is het hout wat zich ontwikkeld uit meituiltjes die door het scheuren geactiveerd worden. 'Vandaar mijn voorkeur voor de lichtere boomtypes uit de boomkwekerij. De vorming van volume zal misschien wat op zich laten wachten maar het hout dat zich ontwikkelt, is gegarandeerd vruchtbaar hout', argumenteert Bart zijn snoeiprincipes die hij uittestte in zijn kersenproeftuintje.
Deze werkwijze samen met zijn productiesnoei, waarbij vruchttwijgen (die te lang worden) tot op de meituiltjes worden teruggesnoeid, zorgen dit jaar voor een overvolle oogst.
Kersenspecial
Tijdens de maandelijkse voorlichtingsvergadering van Studiekring Guvelingen in mei ll. stelde Bart zijn ervaringen voor. Gedurende meer dan een uur nam hij de kersentelers mee in de verschillende mogelijkheden om een boom te vormen en de productie te verhogen. Fruitteeltnieuws zal in het nummer van juli een kersenspecial maken waarin het artikel van Bart centraal zal staan.
Kersenwandeling
Na de voordracht van Bart maakte het bestuur van Studiekring Guvelingen reeds een afspraak om al deze teeltprincipes in de praktijk te gaan bekijken. Vrijdag 13 juli is dan ook geprogrammeerd voor deze kersenwandeling. Deze wordt samen georganiseerd met Boomkwekerij Nicolai Johan en Bayer. Deze laatste hebben dit voorjaar verschillende gewasbeschermingsproeven uitgevoerd. Luc Demayer zal deze ook toelichten.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen