Studiekring Guvelingen
  • Home
  • Fytolicentie
  • Stugu
  • Vakblad FRUIT
  • Contact
    • Teeltadviezen
      • Hardfruit
        • Zachtfruit
          • In de kijker
            • De fruitteler vertelt

            Nieuws

            • Schrijf je in - zaterdag 10 juni 2023
            • Opendeurdag PITFRUIT , vrijdag 19 augustus vanaf 18h45

            Stugu activiteiten

            • Bekijk alle Stugu-activiteiten →

            Het weer

            Bodemkundige dienst Bekijk het weerbericht >

            Hardfruit

            Kwaliteitsfruit telen met rendabele (blad)voedingen

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 13 May 2010
            De oogst 2009 blijkt her en der bewaarproblemen op te leveren. Bij het ruimen stoot men regelmatig op onverwachte problemen zoals gele peren, een lamentabele hardheid en uitstalleven van appel. Is het klimaat de bepalende factor geweest of is er iets fout met de voeding doordat de bemesting wordt verwaarloosd?
            Lees meer →

            Intelligente gels beschermen fruit

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 07 Dec 2009
            “Ik zag dat fruittelers in een open fabriek hun producten telen, het pakket aan beschikbare gewasbeschermingsmiddelen steeds kleiner en duurder wordt, er steeds meer resistentie tegen optreedt en residu-arm fruit een commerciële eis is geworden”, zegt Eddy Gieraerts, zaakvoerder van CropSafe bvba. Als niet fruitteler zetelt hij al geruime tijd in het bestuur van de Belgische Fruitveiling. Dit deed hem nadenken om samen met Francis Claes, chemicus en medevennoot om natuurlijke bescherminggels voor fruitgewassen te ontwikkelen. Hun pas opgerichte bedrijf CROPSAFE bioprotection™ zorgt zowel voor de ontwikkeling als de productie in Sint-Truiden.

            Lees meer →

            Naar residuvrij fruit en oppervlaktewater

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 07 Dec 2009
            Vanaf 2015 mag er volgens de Europese Kaderrichtlijn Water geen enkel gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater terug gevonden worden in een hoeveelheid die giftig is voor het waterleven. Hoe is het in Vlaanderen gesteld zou de eerste vraag moeten zijn die een fruitteler zich hierbij stelt. De Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van het Departement Landbouw en Visserij organiseerde in het najaar de ronde van Vlaanderen met infovergaderingen op verschillende locaties voor de verschillende land- en tuinbouwsectoren. Op 10 november 2009 werd in pcfruit deze studienamiddag onder het thema ‘Gewasbeschermingsmiddelen in water: fictie of realiteit’ georganiseerd.
            Lees meer →

            Rendabele snoei principes bij appel en peer

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 25 Oct 2009

            “De oogst is weerom voorbij en stilaan is het weer tijd om te beginnen denken aan de oogst van volgend jaar. Dit klinkt eigenaardig maar het is toch zo,” zegt Tom Deckers, onderzoeker bij pcfruit. Het potentieel voor deze oogst is door het al dan niet aanwezig zijn van bloemknoppen van voldoende kwaliteit reeds voor een groot gedeelte aanwezig op de bomen. Dat dit afhankelijk is van een aantal ingrepen uitgevoerd in het vorige seizoen met de daar op volgende oogst van 2009, verduidelijkt deze uitspraak.

            Lees meer →

            Perebomen te koop

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 08 Feb 2009

            We ontvingen een bericht over het nog ter beschikking hebben van 2-jarige perebomen Conférence.

             

            Lees meer →

            ‘Bewaring appel en peer in 2008-2009’

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 04 Dec 2008

            De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", met aangesloten oud-leerlingen, fruit- en aardbeientelers, nodigt haar leden uit op voor een studieavond in de Wintertuin van de TUINBOUWSCHOOL ONZE-LIEVE-VROUW, Diestersteenweg 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 12 december 2008, om 19.30 uur.

            Lees meer →

            Appel- en perensnoei 2008-‘09

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 06 Nov 2008
            De snoei staat steeds in het teken van het telen van zoveel mogelijk kwaliteitsfruit. Bij de Conférenceteelt wordt door de veranderde vraag op de markt en de toenemende produktieomvang de diktemaat steeds belangrijker. Ook in de appelteelt is de diktemaat belangrijk. Naast de triploïden Jonagold en Boskoop zitten er met de nieuwe rassen heel wat diploïden in het appelareaal. Het telen van de juiste vruchtmaat bij deze rassen is niet vanzelfsprekend.
            Lees meer →

            SWITCH® , nieuw tegen bewaarziekten

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 26 Feb 2008

                Druppelsgewijs komen tegenwoordig nieuwe middelen ter beschikking van de fruitteelt. Of moeten we beter zeggen ‘nieuwe erkenningen’ want meestal zijn het reeds in ander teelten erkende middelen. Tijdens de Gewasbeschermingsavond Grootfruit 2008 op vrijdag 14 maart in de Wintertuin van de Tuinbouwschool te Sint-Truiden worden de werking en de toepassingsmogelijkheden van het pas erkende bewaarmiddel, SWITCH® ,in appel en peer door pcfruit voorgesteld. In samenwerking met Studiekring Guvelingen trakteert Syngenta op een hapje-tapje. 

                
            Lees meer →

            Gewasbescherming Grootfruit 2008

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 13 Feb 2008

                Studiekring Guvelingen en het pcfruit nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 14 maart 2008 om 19.30 uur.
            Gewasbescherming Grootfruit 2008 

                
            Lees meer →

            Gewasbescherming Grootfruit 2008

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 13 Feb 2008

                Studiekring Guvelingen en het pcfruit nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 14 maart 2008 om 19.30 uur.
            Gewasbescherming Grootfruit 2008

            Lees meer →

            Geen hagelschade in gebied met hagelafweerkanonnen

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 02 Jul 2007

                Zware onweders met hagelbuien hebben de afgelopen dagen weer schade aangericht in fruitplantages in Wellen, Heers, Borgloon en Sint-Truiden. Daarbij deelden de appel- en perentelers in Hoepertingen en Wellen het zwaarst in de klappen. Opvallend is dat Velm en Brustem gespaard bleven. De fruittelers zeggen dat de hagelkanonnen hun opdracht vervuld hebben.

            Lees meer →

            Nieuwe exotische appelnamen moeten consument verleiden

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 22 Feb 2007

                Een appel moet knapperig, sappig, zoetzuur en mooi zijn. Liefst in een frisrood kleedje en voortaan ook met een mooi klinkende naam. Kanzi, Zari, Zonga, Tunda en Greenstar staan klaar om de consument te verleiden.

            Lees meer →

            Snoeidemonstratie Studiekring Guvelingen:

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 08 Nov 2006

                De jaarlijkse theoretische snoeiles en -demonstratie van Studiekring Guvelingen op de 2de en 3de vrijdag van november behandelen aangaande de perensnoei de vraag:’Hoe dikke peren telen?’.
            Voor de appelsnoei is er een speciale aandacht voor de clubrassen.

            Lees meer →

            Vele kleine appelen maken rijke oogst

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 28 Oct 2006

                Jonagold kleurt onvoldoende

            Sint-Truiden -

            De appeloogst loopt dit jaar lang uit.

            Lees meer →

            Jonagold-crisis voorbij

            Bericht geplaatst door Luc Dirix op 14 Oct 2006

                De perenoogst is binnen, de appeloogst is volop bezig. De telers kunnen zowel over peren als over appels tevreden zijn. Van de peren zijn er - naar schatting - zeker 20 procent meer dan vorig jaar, en ook de appelbomen hangen iets voller.

            Lees meer →

            Gibberellines, een kritische analyse

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 29 Mar 2006
            Rond vruchtzetting, al dan niet met giberellines, heeft de Dienst Ontwikkeling van de Vlaamse Gemeenschap heel wat proeven verricht. Eén van de proefpercelen ligt in de aanplanting van de Tuinbouwschool. In april stelt Annie Demeyere met haar team deze resultaten voor. Het volledige programma van deze studieavond wordt in het volgend nummer van Fruitteelt-nieuws gepubliceerd.
            Gibberellines worden nog al eens in vraag gesteld vooral naar hun negatief effect op de bloembotvorming? Naar aanleiding van deze vergadering maakte Geert Haesevoets, bestuurslid Studiekring Guvelingen en technisch raadgever bij Fyto Hermoo een kritische analyse van deze groeiregulatoren.
            Lees meer →

            Diversificatie in de fruitteelt

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 22 Jan 2006

            Op vrijdag 13 januari ontving Studiekring Guvelingen zijn leden op de jaarlijkse Nieuwjaarsvergadering en -receptie.

             

            Lees meer →

            Fruitteelt zonder scheikundige producten, een utopie of werkelijkheid ?

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 12 Nov 2005
            Onder het motto voedselveiligheid, zal het in de Europese Gemeenschap steeds moeilijker worden om met chemische pesticiden onze plagen te bestrijden. Vandaar dat bedrijven zoals Biobest op zoek gaan naar alternatieve en biologische bestrijdingssystemen.
            Lees meer →

            Le Mur Fruitier

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 03 Nov 2005
            Een gemechaniseerde appelteelt, vooral naar snoei toe, was de achterliggende gedachtegang van de Fransman Alain Masseron, toen hij zijn proefpercelen aanplantte in 1988. Zijn systeem maakte zijn entree in de fruitwereld onder de noemer: “Le mur Fruitier”. Je leest het goed en je denkt dan: ‘weer iets terug van weg geweest en waarom pakken ze daar nu weer mee uit?’.
            Lees meer →

            Enquête naar het plantgedrag van de Belgische fruitteelt

            Bericht geplaatst door Eddy Leclere op 24 May 2005
            Is het einde van de vierde appelcrisis nakend? Rekening houdend met de tendensen die op ons af komen, mogen we dit hopelijk verwachten.Want die tendensen zijn vergelijkbaar met de vorige crisis, de Golden-crisis van de jaren ’70. De roep naar een vervanger voor het wereldras Golden Delicious was toen ook luid en werd ook ingevolgd met de komst van het Belgisch paradepaardje Jonagold. De rijkdom die dit ras de durvers, die Jonagold aanplantingen aanlegden, in de jaren ’80 heeft bijgebracht, was groot. Maar … de laatste 10 jaren zijn die reserves terug uitgeput om de onrendabele middenprijzen voor Jonagold op te vangen. Is de appel dan zo modegevoelig en moet, om alzo de verkoop te stimuleren, de smaakprikkel van de consument regelmatig geactiveerd worden met nieuwe rassen?
            Lees meer →
            Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende

            Sitemap

            • Home
            • Fytolicentie
            • Stugu
            • Vakblad FRUIT
            • Contact
            • Disclaimer

            Schrijf je in op onze nieuwsbrief

            StuguBuro
            HASP-O Stadsrand

            GSM: 0032 498 93 78 98
            Tel: 0032 11 59 01 10
            Fax: 0032 11 69 11 40
            E-mail: info@stugu.be

            site by yappa