De jaarlijkse Wandelvoordracht van Studiekring Guvelingen op vrijdag 13 juni 2003 in de aanplantingen van Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw te Sint-Truiden leverde heel wat nuttige informatie op voor de 250 aanwezige fruittelers.
Gewasbescherming 2003
Ieder jaar is er wel wat anders i.v.m. de gewasbescherming. Er zijn altijd wel problemen met insecten, schimmels, bladstand, zetting, onkruiden, … die door klimatologische of andere omstandigheden een hinder vormen.
Dit jaar hebben onze bestuursleden Mieke Haesen en Koen Martens, tevens twee voorlichters van het PCF-DAT, de taak op zich genomen om de problemen van dat ogenblik te bespreken. De heer Edouard Paternotte zorgde naar gewoonte voor het didactisch materiaal onder de vorm van nuttige en schadelijke insecten of schimmels en hun schadebeelden.
Een verslag van deze informatie vindt u elders in dit nummer onder de titel “Gewasbeschermingsactualiteiten juni 2003” van Mieke Haesen.
Uitvinder Frostbuster
De vruchtzettingsproblematiek is het onderzoeksterrein van Tom Deckers. Reeds een paar jaar onderzoekt hij de verschillende nachtvorstbestrijdingstechnieken en de laatste jaren vooral de werking van de Frostbuster. Tijdens de Wandelvoordracht was ook de uitvinder de heer Florenzio Lazo uit Rancagua, Chili aanwezig. In Fruitteelt-nieuws 2001, nr 17+18, blz. 6-11, werden de resultaten van deze technieken gepubliceerd. Binnenkort zal Tom ook de resultaten van 2003 in Fruitteelt-nieuws publiceren.
"STOP emissie"
In het kader van het ALT-demonstratieproject "STOP emissie" (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) worden oplossingen voor de belangrijkste knelpunten bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt getoond. Kritische punten op dit vlak zijn : de vul- en spoelplaatsen, drift bij toepassingen in grootfruit en middelenvermindering door strokenbespuiting bij aardbeien.
Peter Jaeken van het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem vzw maakte een tussentijdse balans op van de demonstratieproeven met driftreducerende doppen en gaf in het kort een overzicht van de opzet van de opendeurdag PCF-PPS te Velm begin september (in samenwerking met Studiekring Guvelingen). Meer info betreffende deze opendeurdag PCF-PPS kan u in een volgend nummer van Fruitteelt-nieuws terugvinden.
In verschillende provincies lopen demonstratieproeven bij grootfruittelers rond het gebruik van driftreducerende doppen. Eind augustus of begin september wordt bovendien een demonstratie van spuittoestellen gehouden te Velm (PCF-PPS) in samenwerking met PCF-DAB, PCF-PPS en CLO-DVL. De meest gangbare spuittoestellen zullen tijdens deze demonstratie getest worden door CLO-DVL. Tijdens de wandelvoordracht mochten een aantal toestellen (die ook zullen deelnemen aan de test in het PCF-PPS) ook reeds demonstreren.
Maaiers met zwenkers
De 3-jaarlijkse Werktuigendagen 2002 zijn pas juist voorbij en toch zijn er wel wat vernieuwingen op de markt aangaande mechanisatie. Maaiers met zwenkers zijn na 40 jaar terug in.
Dit hete hangijzer in de onkruidbestrijding voor de geïntegreerde teelt moet de bijhorende problemen oplossen door het wegvallen van de bodemherbiciden.
Raf Decat en Dirk Janssen, leraar en teeltleider fruitteelt in de Tuinbouwschool, verzamelden de firma’s die met alternatieve onkruidbestrijdingtechnieken actief zijn.
Firma Lowette van Borgloon demonstreerde de mechanische schoffelmachine die volledig hydraulisch bestuurbaar de breedte en de diepte vanuit de trekker kan instellen. De machine vindt zijn oorsprong in de Franse wijnbouw.
BAB Brustem was met een uitschuifbare slagmaaier aanwezig. Het toestel lijkt op hun klassieke slagmaaier. Via een fraaie constructie kan dit toestel volledig hydraulisch uitschuiven aan beide zijden afzonderlijk of gelijktijdig en dit tot een werkbreedte van 3.5 meter.
Simons Désiré van Melkwezer stelde de nieuwe zwenkmaaier van het merk Perfect voor. Dit toestel wordt met riemen aangedreven. Een voeler tast de boom af waardoor de zwenker automatisch ingetrokken wordt en zo het onkruid onder de bomen kan maaien. Het toestel is verkrijgbaar met een links en/of rechts werkende zwenker(s).
Firma Bemeco zijn zwenkmaaier wordt gekenmerkt door zijn oerdegelijke zware constructie. De aandrijving gebeurt door middel van assen. De bediening is volledig hydraulisch bestuurbaar vanuit de trekker.
Induma DDT is met een Italiaanse zwenkmaaier op de markt. Het tweezijdige toestel kon dankzij zijn uiterst gevoelige voelers snel en goed onder de bomen maaien.
LAHI stelde de HUMUS zwenkmaaier voor. HUMUS is een Duits merk dat in eigen land al langer bekend is in de fruitteelt. De werking is een hydraulisch voeler/zwenk systeem en dat door riemen wordt aangedreven.
Loonbedrijf Luc Didden uit Leefdaal demonstreerde een eigen constructie van een schoffelmachine die reeds enkele jaren ingezet wordt in de boomkwekerij. Het unieke aan dit toestel is zijn enorme hoge werksnelheid en zijn gevoelige voelers die deze snelheid aankunnen. Dit toestel is nog niet in productie maar is enkel een eigen ontwikkeld prototype.
Als laatste stelde Ferti-Systems zijn combi onkruidspuit zwenkmaaier voor. Dit toestel heeft als grote voordeel om via een eenvoudige bediening van elektrische kranen plaatselijk onkruiden te bestrijden. Dit systeem geeft een enorme vermindering van herbiciden dat niet enkel het milieu maar ook uw herbicidenfactuur ten goede kan komen.
Deze machines zullen zeker hun weg in de fruitteelt terug vinden omdat de teeltmethoden - met vooral het verminderde gebruik van herbiciden - dit gaan eisen.
Eddy LECLERE,
Studiekring Guvelingen