Le Mur Fruitier
Donderdag 3 november 2005 om 23u28, door Eddy Leclere
Le mur Fruitier
Een gemechaniseerde appelteelt, vooral naar snoei toe, was de achterliggende gedachtegang van de Fransman Alain Masseron, toen hij zijn proefpercelen aanplantte in 1988. Zijn systeem maakte zijn entree in de fruitwereld onder de noemer: “Le mur Fruitier”. Je leest het goed en je denkt dan: ‘weer iets terug van weg geweest en waarom pakken ze daar nu weer mee uit?’.
Toch zit er enige logica in het verhaal. De tijd dat de Jonagold aan prijzen verkocht werd om u tegen te zeggen, ligt al een heel tijdje achter ons. Iedere besparing op arbeid is meegenomen. De aangepaste, langere snoeiwijze bij de Jonagold t.o.v. de korte snoei in het groeiregulatortijdperk, leverde al heel wat arbeidsbesparing. De mechanische snoei gaat nog een stapje verder. Maar niet alleen de teelt van Jonagold noopt ons tot besparingen op arbeid, in de ganse fruitteelt is het indijken van de arbeidskosten noodzakelijk om te overleven.
ODD PCF-PPS
Tijdens de Opendeurdag Pitfruit in juni laatstleden in de Proeftuin voor Pit- en Steenfruit te Velm, stond de mechanische snoei op het programma. Begin september waren de eerste resultaten zichtbaar op12-jarige Jonagold, Golden Reinders en Topaz.
In verschillende objecten van 2-zijdig en enkelzijdig in verschillende afstanden van de stam werd geëxperimenteerd.(zie Fruitteeltnieuws nr 13 van 1 juli 2005)
De criticasters in juni werden dadelijk de mond gesnoerd tijdens de ODD begin september. Het doel om licht in de boom te verkrijgen en de hergroei te laten afsluiten met bloemknoppen was geslaagd. Voor de proeftuin was dit het signaal om deze teelttechniek verder te volgen en proefresultaten te verzamelen.
Praktijkbedrijven
Schuchtere pogingen zijn reeds 3 jaar lopend in enkele praktijkbedrijven. Op beperkte oppervlakten werden een aantal rassen met een maaibalk gesnoeid in het fruitbedrijf van Koen Carolus (boomkwekerij Carolus) te Nieuwerkerken. ‘De diploïde rassen lenen zich het best met Golden, zelfs Elstar en jawel ook Breaburn. Elstarbomen vragen echter een intensief systeem, dus niet met grote afstanden geplant’ zegt Koen. Voor diegenen die Breaburn reeds hebben zal het niet verwonderlijk zijn: Breaburnappels bevinden zich het best kort bij de stam en verdragen dus geen lange snoei.
‘Samen met een paar ander fruittelers hebben wij, zonder alles direct aan de grote bel te hangen, wat proefondervindelijk gewerkt’ besluit Koen. ’Onze ervaringen zijn positief. Binnen het cliënteel van onze boomkwekerij heeft een teler reeds 10 ha aangepant met het doel de teelttechniek “Le Mur Fruitier” toe te passen.’
Ook Peter Pulinx in Gorsem is steeds op zoek om de arbeidskosten meer terug te dringen. Op Jonagold bomen geplant in ’95 deed hij enkele proeven. Peter:’Het doel om licht in de boom te krijgen was direct geslaagd. Volgens mijn ervaring is het echter beter om de kop niet te snoeien omdat een trechtervormige kopgroei ontstaat met de mechanische snoei met als gevolg dikkere vruchten met het fysiologisch bederf stip.’
Volgens zijn echtgenote Christine Morren ( Boomkwekerij Morren) is het best te starten met een daarvoor gevormde aanplant. ‘Je kunt dit een beetje vergelijken met wortelsnoei’, meent Christine, ‘een boom moet daar mee opgroeien en zich aanpassen’. Voor haar is de ideale boom een goed rondom gespoorde boom. Deze kunnen hier best voor geselecteerd worden. Zwaar vertakte bomen (10 à 12 takken) zijn niet nodig. Maar dit betekent niet dat moet gestart worden met mindere kwaliteitsbomen, waarschuwt Christine. Voor haar moet het doel zijn ‘alles kort bij huis’ te telen om alzo een goede belichting te creëren. Dit moet leiden tot een ideale vruchtmaat met een bepaald aantal vruchten per m² met als uitgangspunt 15000m² productiemuur per ha.
Terug van weg
Dit gebeurt vaak in de fruitteeltsector, zegt Bart Liesenborghs die reeds enkele jaren voor Boomkwekerij Johan Nicolai, te gast is in Frankrijk. Op meerdere bedrijven heeft hij goede maar ook veel slechte resultaten gezien met Le Mur Fruitier.
Snoeidemonstraties
Is Le Mur Fruitier dan zo eenvoudig? Het juiste toepassingstijdstip is voor Jef Vercammen van PCF-PPS heel belangrijk. Hieromtrent voldoende gegevens inwinnen is noodzakelijk want hergroei creëren die niet afsluit is een ramp. Een andere vraag is of er nog manueel moet bijgesnoeid worden. Volgens de heer Masseron in Frankrijk is dit nodig om 3 redenen, zegt Vercammen:
Voorstelling
De jaarlijkse snoeidemonstratie van Studiekring Guvelingen zal dit thema ook behandelen. Tijdens de theoretische snoeivergadering op 11 november behandelt Jef Vercammen de theoretische achtergronden van dit snoeisysteem. Deze zal hij aanvullen met de eerste ervaringen in de proeftuin. Uiteraard zal hij ook waarschuwen voor eventuele fouten en de gevolgen ervan.
In de aanplanting van de Tuinbouwschool zal op 18 november proefsgewijs één rij Jonagored en twee rijen Breaburn (verschillende ouderdom) behandeld worden.
Meer info zie pagina 32……..
Op 25 november kunnen we tijdens de snoeidemonstratie in de proeftuin de eerste resultaten na één jaar groeien in de winter beoordelen.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...