Kwaliteitsfruit telen met rendabele (blad)voedingen
De oogst 2009 blijkt her en der bewaarproblemen op te leveren. Bij het ruimen stoot men regelmatig op onverwachte problemen zoals gele peren, een lamentabele hardheid en uitstalleven van appel. Is het klimaat de bepalende factor geweest of is er iets fout met de voeding doordat de bemesting wordt verwaarloosd?
An Schenck, van het Comité voor Bewaring stelt zich hieromtrent vragen en heeft al heel wat bewaarproblemen voorgeschoteld gekregen. In het artikel: “Een blik op appel- en perenkwaliteit: van ver en van heel dichtbij…” in dit nummer somt ze een aantal problemen met hun oorzaken op. Maar er moeten ook oplossingen zijn. Deze worden door Ann Schenk op vrijdag 14 mei voorgesteld bij Studiekring Guvelingen.
Bij die oplossingen zal ook zeker de bemesting spelbepalend zijn. Kunnen fouten in de bemesting met bladvoedingen gecorrigeerd worden? Zijn die (blad)voedingen niet te duur ten aanzien van het rendement wat ze geven? Volgens Chris Jansens van Hermoo is het perfect mogelijk om de bomen van voldoende voedingselementen te voorzien zonder dat de bemesting daarom duur hoeft te zijn.
Fouten in de bemesting
‘Zijn er fouten gemaakt in de bemesting?’ is een belangrijke vraag die iedere teler zich moet stellen zegt Chris. Veelal worden de goede bodemontledingen en bemestingsadviezen niet goed opgevolgd waardoor er te weinig of te veel wordt gegeven. Daarnaast is het bemestingsmoment belangrijk. Zo moet magnesium in het najaar gegeven worden. Maar er is een tendens om alles in een samengestelde formule met de NPK-elementen te gieten. Zo ontstaat een hoge potasdruk in het voorjaar doordat het element Mg zich aan de Ca gaat binden. Vooral in appel g bij Golden, Jonagold en Breaburn geeft dit problemen naar fysiologische vruchtkwaliteit toe. In 2008 stelde dit probleem zich heel duidelijk bij Golden. Ook de NPK-elementen kunnen beter enkelvoudig gestrooid worden. Het vraagt wel meer werk maar ze zijn goedkoper en juister doseerbaar.
Teveel potas bij peer
Lang deed het verhaal de ronde dat te veel potas bij peer niet kon. Maar nu blijkt dat dit toch de oorzaak kan zijn van een slechte Ca-K-verhouding. Als gevolg stelt zich meer inwendig bruin bij de vruchten en een zwakkere hardheid met dus een mindere bewaarconditie. “Men beschikt over prachtige bodemanalyses en bemestingsadviezen maar het strooien gebeurt dan met een samengestelde NPK-meststof,” zegt Chris. “Hierbij beschikt men niet altijd over de geschikte samenstelling. Daarom is een enkelvoudige bemesting niet alleen juister maar ook nog goedkoper. Heel wat firma’s kunnen vandaag het bemestingsadvies op maat maken door het blenderen van stoffen.
De oorzaak van de gele vruchten moet vooral in een tekort aan stikstof en ijzer gezocht worden. Door de wortelsnoei maar ook door andere oorzaken komen deze symptomen meer voor.
Bijsturen door bladvoeding
“Vooreerst is het belangrijk om te stellen dat bladvoedingen additioneel zijn aan de bemesting,” zegt Chris Jansens duidelijk. Toch zijn ze belangrijk. Telers worden overvallen met allerlei formules en werkingsprincipes van bladvoedingen. Meestal zijn dit ook dure middelen en betekenen een belangrijke kost in de gewasbescherming.
Na Ann Schenk stelt hij op de Studieavond van Studiekring Guvelingen zijn rendabel bladvoedingsschema voor.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Reacties
Hartelijk dank voor deze zeer duidelijke uietlg van de uienhandel in NL. Mede namens mijn echtgenoot, die ook uien teelt. In 2011 heeft hij de oogst ondergeploegd wegens ziekte in de uien. Hierdoor hadden we minder inkomsten, maar door het onderploegen in ieder geval geen extra kosten voor bewaring en koeling. In 2012 zijn we er redelijk vanaf gekomen en voor dit jaar hopen we er maar weer het beste van. Het blijft altijd spannend! door Tompel
Ik weet het niet 100% zeker, maar volgens mij stoot grsegevoard vlees juist MINDER CO2 uit dan soja/graan gevoerde koeien. De reden dat de stallen minder uitstoot hebben, is omdat ze een filtersysteem hanteren. Er komt dus meer methaan uit de koe, maar minder in de lucht. Dacht ik toch althans. Ik herinner me een berichtje dat rondging op onze (agrarische) school, over minder methaanuitstoot bij gras- en kuilvoer. En dat ik dat zo logisch vond (dat je een koe geeft waar ze voor gemaakt is en dat ze het dan gezonder doet). Ik zal het nog eens nazoeken. door Meow