Op de vooravond van de start van het gewasbeschermingsjaar organiseren Studiekring Guvelingen en het pcfruit vzw jaarlijks de ‘Gewasbeschermingsavond Grootfruit’ in de Wintertuin van de SOLV Tuinbouwschool te Sint-Truiden.
Actualiteiten in de insectenbestrijding: Coragen, nieuw fruitmotmiddel
Voor Tim Beliën, pcfruit-Zoölogie, was 2010 een jaar met interessante evoluties in de geïntegreerde gewasbescherming. De bestrijding van fruitmot trok veel aandacht met de grootschalige introductie van feromoonverwarring, en dat in een jaar met uitzonderlijk goede klimatologische omstandigheden voor de voortplanting van de fruitmot. Tevens kwam er met Affirm een nieuw middel op de markt. Komend seizoen verwelkomen we opnieuw een nieuw fruitmotmiddel, Coragen. Op basis van de proefervaringen binnen afdeling Zoölogie zal een overzicht gegeven worden van de fruitmotbestrijding anno 2011, met verwarringstechniek ondersteund door diverse middelen, hun werkzaamheid, hun beste positionering en hun bruikbaarheid in een geïntegreerd spuitschema. Tevens zullen we op basis van projectonderzoek en proefresultaten ook enkele belangrijke aspecten in de bestrijding van andere voorname plagen in appel en peer toelichten.
PWARO: irrigatie en fertigatie in de fruitteelt
Sinds begin 2011 werd een nieuw project opgestart onder de naam ‘PWARO’ waarin we een deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding voor de fruitteelt willen ontwikkelen. Dit project sluit nauw aan met het IWT-onderzoeksproject dat de voorbije vier jaar werd uitgevoerd door het pcfruit vzw (afdeling teeltonderzoek, Tom Deckers) in samenwerking met Pieter Janssens van de Bodemkundige Dienst van België vzw. In het project PWARO wordt deze samenwerking verder gezet om de resultaten uit dit onderzoeksproject concreet te vertalen naar de fruitbedrijven toe. Jef Helsen, pcfruit-DAT en Pieter Janssens, Bodemkundige Dienst België, zullen dit nieuw project en de begeleiding ervan voorstellen.
Met de toenemende klimaatswijziging wordt de neerslagverdeling ook bij ons onregelmatiger en worden we meer geconfronteerd met droogteperiodes op verschillende ogenblikken tijdens het seizoen. Bovendien wordt het duidelijk dat met de toenemende productie van Conference vooral de vruchten met voldoende diameter en van goede kwaliteit (groene grondkleur) aan goede prijzen worden verkocht. Zowel irrigatie als fertigatie kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. De adviesdienst staat u bij voor een gerichte irrigatie- en fertigatiesturing op maat van uw bedrijf.
Klimatologisch overzicht en schurftsituatie 2010
Jaarlijks brengt Piet Creemers, pcfruit-Mycologie, een algemeen overzicht van de klimatologie en fenologie van het voorbije jaar. Hieraan wordt de schurftsituatie van vorig seizoen besproken. 2010 werd gekenmerkt door een aantal zeer extreme weersomstandigheden: droogte, overstromingen, stormen, hittegolven en zeer koude wintermaanden. Wanneer de gemiddelde waarden worden genomen, leek het echter op een normaal jaar.
Alhoewel het voorjaar zeer droog was, waren er zeer grote problemen met de schurftbestrijding in een aantal Europese landen. Door een samenloop van extreem gunstige omstandigheden voor schurftinfecties begin mei, juist na het volle bloeistadium, bleek de schurftbestrijding op een aantal plaatsen duidelijk onvoldoende. Een afdoende bestrijding werd bekomen met de zogenaamde “sandwich methode” waarbij zowel preventief als curatief op dezelfde infectie werd behandeld.
Nissodium en Xedathane A,
Kjell Hauke, pcfruit-Mycologie, brengt de nieuwe erkenningen in bestrijding van schimmelziekten. Het beschikbare middelenpakket voor de bestrijding van witziekte is reeds sedert een aantal jaren beperkt. Om gedurende het volledige seizoen een goede bestrijding te garanderen moeten er meermaals behandelingen worden uitgevoerd met middelen van éénzelfde chemische familie welke de mogelijke vorming van resistentie in de hand werkt. Enkele proefresultaten zullen worden voorgesteld en aanvullend waar dit nieuwe middel met een verschillend werkingsmechanisme in het bestaande bestrijdingschema het beste wordt geïntegreerd. Daarnaast zal ook het nieuwe middel Xedathane A worden voorgesteld, een speciale formulering om te gebruiken als naoogstbehandeling in de koelcel door de techniek van thermonebulisatie.