Studieavond: De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", nodigt uit voor een studieavond in de Wintertuin van de SOLV TUINBOUWSCHOOL, Diestersteenweg 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 12 april 2013, om 19.30 uur.
Koelmiddel R22, hoe verder?
Door mevrouw ir. Ann Schenk, werkleider van het praktische onderzoek VCBT.
Op 7 november 2012 heeft de Europese Commissie haar finale voorstel omtrent gefluoreerde broeikasgassen voorgesteld. Dit voorstel houdt een geleidelijke afbouw van de HFK’s (F-gassen). Concreet heeft dit enkele gevolgen waar we best meteen rekening mee houden, hoewel 100% zekerheid er nog niet is. Die zal er pas zijn nadat het Europees parlement de voorstellen heeft goedgekeurd, aangepast of niet, wellicht tegen voorjaar 2014. We moeten dus niet enkel R22 snel vervangen. Het aantal alternatieven voor R22 wordt met deze nieuwe regelgeving erg beperkt. Dit vraagt om een goed technisch inzicht en een aantal compromissen om tot een goede oplossing te komen.
Nederlandse bewaaronderzoeken en –ervaringen:
Door de heer ir. F.G. van de Geijn, DLO onderzoeker Food & Biobased Research,
Wageningen.
Onderwerpen:
- Kanzi, de Nederlandse ervaringen
- Vochtbeheersing Conference
- Dynamische conditionering
- Praktische inzichten in energieverbruik
Frank van de Geijn , zoon van een inmiddels gepensioneerde bewarende fruitteler, Sinds ’91 werkzaam in bewaaradvisering, eerst vanuit De Landbouwvoorlichting, later en nog steeds vanuit Wageningen UR, Food & Biobased research. Zijn werkzaamheden richten zich op advieswerk aangaande techniek en fysiologie fruitbewaring. Daarnaast is hij betrokken bij velerlei nieuwbouw activiteiten in NL en in het nabije en verre buitenland waar eisen van het te bewaren product vertaald moeten worden naar technologische oplossingen. Tevens is hij betrokken bij het ondersteunen van exploitaties van fruitbewaring. De heer van de Geijn stelt: “het is goed zowel bij het realiseren van een bewaarlocatie als gedurende de jaren van gebruik betrokken te zijn en te blijven”.
Gevolgen van de late wintervorst 2013:
In december evalueerden we de wintervorstschade van vorige winter en de gevolgen ervan voor de fruitteelt. (zie ook artikel Fruitteeltnieuws nr 3,2013: Omvang en gevolgen van de wintervorst 2011-2012.
De afgelopen winter bleek niet zo streng te zijn tot in maart een laat winteroffensief de reeds op gang gekomen bomen en bloemknoppen bedreigden.
Tom Deckers van pcfruit evalueert de schade en zal de mogelijke gevolgen in kaart brengen. Daarnaast zal hij ook de nieuwigheden en de praktische mogelijkheden ter voorkoming van lentenachtvorsten in de bloei aanhalen.
Door de heer ir. Tom Deckers, onderzoeker pcfruit.
Iedereen is welkom. Er is steeds gelegenheid om zich lid te maken van Studiekring Guvelingen. Inschrijven via info@stugu.be .