De V.Z.W. "Studiekring Guvelingen", nodigt uit voor een studieavond in de Wintertuin van de SOLV TUINBOUWSCHOOL, Diestersteenweg 146, te 3800 Sint-Truiden, op VRIJDAG 14maart 2014, om 19.30 uur.
Spuittechniek in de boomgaard onder de loep ( door Pieter Verboven, KU Leuven, afdeling MeBioS )
Chemische plantbeschermingsmiddelen blijven belangrijk om gewassen te vrijwaren van onkruid en beschadigingen veroorzaakt door insecten en ziektes, en zodoende een voldoende opbrengst en kwaliteit te garanderen. Onderzoekers van KU Leuven, ILVO en pcfruit ontwikkelden methodes om via een verbeterde spuittechniek de verdeling van gewasbeschermingsmiddelen in de boomgaard te verbeteren om alzo mogelijke residu-overschrijdingen en verliezen naar de omgeving te verminderen, en de efficiëntie van de bespuiting te verzekeren.
De onderzoekers voerden aan de hand van een computermodel voorspellingen uit van de vloeistofverdeling in de boom en van “off-target”-verliezen zoals drift. Verschillende types van boomgaardspuiten worden hierbij in rekening gebracht, evenals toestelinstellingen, spuitdoppen, teeltsystemen en weersomstandigheden om zo een beter inzicht te verkrijgen in het spuitproces. Deze voordracht gaat in op de mogelijkheden en resultaten van het computermodel.
Goed mengen en verstoppingen vermijden (door Sofie Vergucht van Phytophar )
Het mengen van gewasbeschermingsmiddelen al of niet samen met bladvoedingen levert tijdens de gewasbescherming nog al eens problemen op. Slecht mengen, verstoppingen, enz… moeten op die drukke momenten voor de fruitteler vermeden worden. Vanuit Phytophar heeft men hieromtrent heel wat testen en ervaringen over vergaard. Praktische tips voor de fruitteler of uitvoerder van de gewasbescherming worden aangeboden.
Bladvoedingen onder de loep ( door Stijn Vanlaer, medewerker Hermoo )
Naast de basis voedingselementen worden in de handel heel wat preparaten gecombineerd in kant en klare bladvoedingen. Meestal zijn deze in vergelijking met de basiselementen ook duurder. Maar zijn ze doeltreffender of kan men hetzelfde resultaat behalen met de enkelvoudige preparaten. Samen met een aantal praktische tips evalueert Stijn Vanlaer de mogelijkheden voor een doeltreffende ondersteuning van de bodembemesting als basis.
Iedereen van harte welkom !