Geert Haesevoets, bestuurslid, en als commercieel vertegenwoordiger actief bij de Fytohandel Hermoo, belichtte tijdens de wandelvoordracht hoe men door Surround WP in te zetten de stress bij de teler kon verminderen.
Roofwantsen reeds in rust
De zó sterke uitbreiding van de perenbladvlo -zo laat op het seizoen- was voor iedereen nieuw. Zelfs de meest afdoende natuurlijke vijand, de roofwants Anthocoris nemoralis, hield hier geen rekening mee en was in die periode reeds lang elders in rust. Vrijspel uiteraard voor de perenbladvlo waardoor veel aanplantingen met massaal veel volwassenen de winter ingingen. Het inzetten van synthetische pyrethroïden werd gepromoot om de druk in het voorjaar zo laag mogelijk te houden.
Sleutelparasiet
De perenbladvlo is de laatste decennia de belangrijkste sleutelparasiet geworden in de perenteelt. Door het toenemen van het aantal aanplantingen en het warmer worden van het klimaat merken we dat de perenbladvlo in veel gevallen de oogst negatief beïnvloedt door:
bevuilde vruchten,
zuigschade met als gevolg verzwakte bloemknoppen,
lagere opbrengsten,
overbrengen van virussen,
bladverruwing door vorming van toxische stof Salira.
Hierbij komt nog dat het belangrijkste bestrijdingsmiddel (Amitraz) vanaf 12 augustus 2005 niet meer mag gebruikt worden.
“Moet er nog zand zijn?”
Wie herinnert zich deze legendarische uitroep niet van sportjournalist Rik De Saedeleer tijdens een voetbalmatch van de Rode Duivels, toen zich classificeren voor een WK de normaalste zaak van de wereld was. Geen zand maar wel klei blijkt plotseling een hulpmiddel te zijn om de perenbladvlo in het voorjaar in te dijken.
Eind 2003 heeft de firma Hermoo NV een erkenning bekomen van het middel kaolin met handelsnaam Surround WP. Dit natuurlijk middel op basis van klei is ter voorkoming van winterschorsbrand en klimaatstress in perenplantages voor de bloei. Bijkomend bleek echter ook dat het middel een regulerend effect had op de overwinterde populatie van de perenbladvlo. Door het verminderen van de eerste generatie was het dan ook veel gemakkelijker geworden om al dan niet chemisch ondersteund deze parasiet gedurende gans het jaar de baas te blijven. Het wegvallen van de eerste generatie resulteerde ook in:
een betere bladstand,
een betere vruchtzetting,
vruchten met een gladdere schil,
een veel betere knopvorming naar het volgend jaar toe.
Zware druk
Foto invoegen plantage in rust.bmp
Het resultaat met kaolin was zeer bevredigend.
Ook de aanplantingen in de Tuinbouwschool deelden in het najaar 2003 in de klappen. Na enkele jaren zonder al te veel problemen, leidde een aantasting in de zomer in een beperkt gedeelte van de plantage tot een massale uitbreiding in het najaar over gans de percelen. Moeilijke leerlingen zijn voor veel leerkrachten de oorzaak van stressmomenten. In de Tuinbouwschool heeft men daar niet al te veel last van maar de verantwoordelijken voor de fruitteelt hun stressweerstand werd wel door die hardnekkige vlooien danig op de proef gesteld.
Tijdens de winterperiode werd met een aantal technische voorlichters overlegd om verschillende middelen uit te testen, zo om de druk in het voorjaar te beperken. Minerale oliën, vruchtboomcarboleneum, vloeibare zwavel en kaolin werden ingezet. Tellingen werden niet uitgevoerd maar wel werd de ontwikkeling gevolgd en de percelen met elkaar en met het controleperceel vergeleken.
Zoals in de meeste bedrijven was ook in de Tuinbouwschool het resultaat in de met kaolin behandelde percelen zeer bevredigend. De andere toepassingen hadden een wisselend effect. Het controleperceel (zonder behandeling) liet te wensen over en rekende af met een aantasting. Opvallend was dat hier wel roofwantsen voorkwamen, en in de behandelde percelen eerder sporadisch.
Invloed op roofwantsen
Hieruit besluiten dat kaolin een negatieve invloed heeft op de populatie roofwantsen is verkeerd. Het gebrek aan voedsel (weinig bladvlo) is de reden van de matige aanwezigheid van nuttigen in de behandelde percelen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Surround WP geen negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van nuttige organismen zodat het biologisch evenwicht tussen schadelijke en nuttigen in de aanplanting op een makkelijkere wijze kan worden bereikt.
Toepassing van Surround WP
Zoals voor alle bestrijdingsmiddelen is een goede toepassingstechniek heel belangrijk. Een goede bedekking van de stam en takken is van groot belang voor het beoogde effect. Daarom wordt er aangeraden om te behandelen met minimum 500 liter water/ha en op een windstille dag.
Surround WP kan gemengd worden met alle gangbare gewasbeschermingsmiddelen (dodine, koper, endosulfan, dithianon…). Een extra arbeidsgang is dus niet noodzakelijk.
Nachtvorst na de toepassing van minerale oliën kan zware schade veroorzaken aan de bloemclusters. Nachtvorst na de toepassing van de Surround WP heeft geen enkele nadelige invloed.
Anti-stressmiddel
De ervaring van 2004 leert ons dat er terug een middel is waardoor we de perenbladvlo vóór de bloei kunnen bestrijden. Hierdoor kunnen we weer “vlo-vrij” doorheen de bloeiperiode komen.
“De rust is bij de teler teruggekeerd of hoe de stress van de teler kan overgebracht worden op de perenbladvlo zelf,” was de conclusie van Geert Haesevoets.
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen
Moet er nog zand… euh... klei zijn?
Vrijdag 4 maart 2005 om 19u17, door Eddy Leclere
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...