De perenoogst is binnen, de appeloogst is volop bezig. De telers kunnen zowel over peren als over appels tevreden zijn. Van de peren zijn er - naar schatting - zeker 20 procent meer dan vorig jaar, en ook de appelbomen hangen iets voller. De prijzen voor peren beloven veel goeds en ook voor de jonagold is de tijd van de dumpingprijzen voorbij. "De jonagold is de laatste jaren ook veel beter, veel vaster geworden", zegt Erik Champagne, voorzitter van de Belgische Fruitveiling (BFV).
20 procent meer peren dit jaar
SINT-TRUIDEN
In de koelcellen van Veiling Haspengouw zitten 25 procent meer peren dan vorig jaar. "Maar of de telers in hun eigen cellen ook meer peren stockeren, weten we niet", zeggen Renaat Kuipers en Pierre Arnauts van Veiling Haspengouw. "In elk geval schatten we dat de perenoogst dit jaar goed is voor 20 procent extra."
Voor de telers is dat goed nieuws, want de vraag naar onze conference-peren is nog altijd erg groot. Meer peren betekent dus meestal ook meer inkomsten. "De eerste prijzen waren in elk geval zeer hoog. Beter dan vorig jaar. Voor de goede peren werd de eerste dagen tot 1 euro per kilo geboden. Dat betekent dat de mensen echt op de conference aan het wachten waren. In de tweede helft van september - in volle pluk - zijn die prijzen dan ineens gezakt naar 40 cent per kilo, de laatste twee weken zijn ze weer gestegen tot 60 cent."
De meeste peren zitten nu in de koelcellen, zodat ze mondjesmaat losgelaten worden op de consument. De telers maken hun rekening dan ook pas op het moment dat de laatste peer is verkocht en dat is normaal gezien over negen maanden. Ze gaan dus in elk geval een succesvol jaar tegenmoet.
"Ik heb de wortels gesnoeid, vandaar dat bij mij de maat is tegengevallen", zegt teler Marc Jacobs. "Maar de prijs is in elk geval goed aan het evolueren, de vraag is groot, ze zullen dus duur worden."
Rooien
Voor appels liggen de zaken anders. Daar is het niet zo dat telers een grotere oogst per definitie toejuichen, want dat kan als gevolg hebben dat de prijzen in elkaar stuiken. Daarom zijn er trouwens ook veel telers die hun jonagold hebben gerooid en in de plaats conference-peren hebben geplant. Dit jaar zien de prijzen er voor de appels niet zo dramatisch uit als enkele jaren geleden. "De eerste dagen haalden ze 60 à 65 cent per kilo, nu is dat 35 cent", zegt Pierre Arnauts. "Die prijs zou wel nog wat moeten stijgen, maar de laatste jaren is er veel jonagold gerooid en dat merken we. We moeten ons nu nog meer richten op het binnenland, want in het buitenland is er veel concurrentie. Nu houden we 40 procent van de jonagold in België, vroeger was dat 30 procent. Voor peren is dat dan weer helemaal anders. Daarvan gaat 85 procent naar het buitenland."
Vaste jonagold
De appeloogst is dit jaar wat later dan anders. "Dat komt door de natte maand augustus", zegt Erik Champagne, voorzitter van de Belgische Fruitveiling en zelf teler. "De jonagold is nu nog aan het kleuren, die plukken we dus in verschillende fases. De jonagold is vorig seizoen redelijk goed geweest, dit jaar hebben ze in Polen en in Frankrijk minder appels. Toch in elk geval minder golden, dus dat is goed voor onze appels. Bovendien begin je de voordelen van het rooien te merken, toch in het binnenland, want appels zijn natuurlijk een wereldproduct. De teelttechnieken voor de jonagold zijn de laatste vijf jaar ook enorm verbeterd. We kunnen nu - door de bladeren voeding te geven - zorgen voor hardere appels. Ook de jonagoldmutanten zorgen voor hardere appels. Want die mutanten kleuren sneller en een appel die sneller kleurt, kun je sneller plukken en is dus vaster. Het is trouwens vooral de oude jonagold die gerooid is."
© Het Belang van Limburg
Jonagold-crisis voorbij
Zaterdag 14 oktober 2006 om 16u16, door Luc Dirix
Reacties
Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...