Voorzitter NFO
Gebroeders van Haarlem, Gebroeders van der Water en H.L. van der Zalm
De invloed van veiling Fruitmasters, als lid van EFC, zal zeker zijn rol spelen in de vernieuwing van de fruitteelt in die regio. Het proefbedrijf kortbij de veiling volgt van zeer nabij de nieuwe ontwikkelingen in de evolutie van de appelrassen. Naast de Inovarassen zitten ook de Greenstar en Kanzi in het onderzoek.
In die streek is ook het bedrijf van Johan van Haarlem gevestigd. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Fruittelersorganisatie ter gelegenheid van de Fruitteeltbeurs in Houten op 2 juni, stelde hij als voorzitter in zijn jaarrede dat: “Nederland voor loopt op landen als België en Duitsland, waar de conceptbenadering nog in de kinderschoenen staat”.
De voorzitter en zijn 2 zoons runnen samen 3 bedrijven in de omstreek van Geldermalsen. Vooral peren maar ook Elstar zijn de hoofdrassen op het bedrijf. Als vernieuwing koos hij in eerste instantie voor Rubens doch veranderde zijn keuze achterna omwille de boomkwaliteit en plantte alzo Kanzi.
De Conférenceaanplantingen bestaan uit verschillende systemen. De laatste jaren is resoluut voor V-hagen met viertakkers gekozen. De nieuwe aanplantingen worden ook ontwikkeld met een juk met gesteltakken om alzo de groei te remmen en een snelle startproductie te halen. Later worden deze opgeruimd.
Gerooide V-hagen
Wat verder ligt het bedrijf van de gebroeders Van de Water. Hun eerste V-hagen met ééntakkers worden reeds gerooid. Rooien is echter niet de juiste omschrijving doch de 10-jarige V-haag wordt omgevormd tot een haagsysteem. Met een boomlichter wordt één zijde gerooid en elders opnieuw opgeplant. De blijvende rij wordt rechtgezet. De reden van deze ingreep is eenvoudig: door te weinig licht is de zetting nooit optimaal geweest en gaf dit een groeireactie.
De verplantte bomen beschikken natuurlijk over water zowel met druppelslangen als met beregening. Nu reeds hebben deze reeds een productie die samen met de productie in de blijversrij reeds hoger is dan in de vorige jaren in het V-haagsysteem.
van der Zalm
Het bedrijf van der Zalm verkiest het klassieke perenteelt met spilbomen boven de V-hagen en dit vooral omwille het arbeidsprobleem. Als onderstammenkeuze geniet Kwee Adams er de voorkeur. De ervaring met Kwee C is een onregelmatige aanplant met 20% van de bomen die slecht aangroeien door affiniteitsproblemen. Alle nieuwe aanplantingen worden dus op Kwee Adams aangelegd met als doel 25 ton peren te oogsten boven de maat 65, de rest is toemaat.
Laat planten
Reeds een paar jaren is er een tendens om tot in het voorjaar te wachten bij het planten van perenbomen.
Het beter aanslaan met minder verkaling door het planten in een bodem met een hogere temperatuur is hiervan het doel. Een goede watervoorziening is hierbij onontbeerlijk.
Foto 1284: 7 ha met in mei en juni geplante Conférence.
Op het bedrijf Van Bensighem is het laat planten eerder omwille organisatorische redenen dan wel om teelttechnische redenen gebeurd. Het laat vrij krijgen van het 7 ha grote perceel en het plots ter beschikking komen (door afzegging) van een grote partij bomen noodzaakte de bedrijfsleiders tot het laat planten. In 3 fases werd er geplant waarvan de laatste in de eerste week van juni. Uiteraard was de watervoorziening aanwezig. Hoe hebben deze bomen met zo’n laattijdige planting gereageerd? Tijdens de studiereis gaan we dit evalueren in deze 7ha grote praktijkproef.
Italiaanse bomen
Enkele jaren geleden verhuisde het bedrijf Lagerweij 30000 vijfjarige bomen vanuit Italië. Op paletten gestapeld werden de perelaars met 20 vrachtwagens naar Nederland vervoerd. Sinds 5 jaren werden op dit 12 ha grote bedrijf maar liefst 150000 bomen geplant in een haagsysteem van 2,5m bij 0,30m. V-hagen zijn niet op dit bedrijf gegeerd omwille het moeilijker bewerken zijn en oogsten. Eerder ziet dit bedrijf voordelen in het kandelaarsysteem als alternatief voor de V-haag.
Foto 1283: Kandelaarsysteem als alternatief voor V-haag.
Op de vraag of de bedrijfsleider niet bang is voor een overproductie was het antwoord duidelijk:”Sinds 1993 wordt gewaarschuwd dat er veel te veel peren gaan komen doch tot vandaag is er nog geen reden tot paniek geweest.”
Foto 1280: Dick Lagerweij durft experimenteren: perelaars als wijnranken laten uitgroeien tot een perentunnel.
Bij de uitbouw van dit bedrijf werd dikwijls het bedrijf van Frits Markvoort als voorbeeld genomen.
Als vruchtzettende werking wordt standaard een 0,5 kg Regalis op het appelmoment of 2 à 3 weken na volle bloei toegepast. Doch het weer bij toepassen is belangrijker dan het moment. Voldoende temperatuur en luchtvochtigheid zijn noodzakelijk. Gemiddeld over alle plantsystemen werd vorig jaar 70% boven de maat 65 geoogst.
Eéndagsreis praktisch
Voor het volledige programma voor deze ééndagsreis, klik beneden op "LINKS"
Eddy Leclere
Studiekring Guvelingen